• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    tak to ja to jeste obcas prokladam parou. nez se poradne prohreju a kvuli sliznicim
    EM303
    EM303 --- ---
    KALIBAN: vlastně o prceduře 3x sauna a ochlaz a až pak odpočívárna jsem nikdy neslyšel...
    EM303
    EM303 --- ---
    KALIBAN: je to pouze muj nazor. Saunuji se teprve 3 roky každý týden.
    Jinak k té proceduře jsem se dostal několik způsoby. jedním bylo to že tento spostup je doporučován ve většině saune kde jsem zatím byl. Taky tento postup zmiňoval jeden doktor (popularizátor saunování v ČR) přímo v televizi.

    osobně si myslím, že je to takový standard té procedury.
    netvdím však, že se to nedělá nebo nemá dělat i jinak.
    tohle je prostě nejčastější způsob saunování s kterým se setkávám.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    EM303: spravna procedura podle ceho? nebo proc? co kdyz reknu takhle stejne jako ty, ze spravna procedura by mela byt tri opakovani sauna<>chlazeni a az pak 15min odpocivarna?


    KOCHANSKA_CH: zajimavy, to toceni hlavy kdyz rovnou vlezes zpatky eliminujes, ale ja ho na saunovani mam uplne nejradsi ;)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KALIBAN: U bazénku posedím, (pokud není fakt krutý mráz) dochladím se a počkám, až se mi přestane motat hlava. :-) Po třech cyklech pak delší dobu sedíme ve vnitřní odpočívárně. už mimo časový limit.
    EM303
    EM303 --- ---
    KALIBAN: správná procedura by měl být sauna - sprcha - bazenek - odpočívárna (cca15min) a další kolo....takhle tak 3x
    SITH
    SITH --- ---
    ja odpocivam po kazdy saune/bazenku
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    Hele a saunujete se zpusobem sauna > bazenek > odpocivarna > sauna
    a nebo sauna > bazenek > sauna > bazenek > sauna > bazenek > odpocivarna ?

    protoze ja cetl nejakou knizku v bratislave v saune, ktera doporucovala ten druhej zpusob a musim rict, ze to ma neco do sebe
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    LISTIKUS: Dík, to s tím dýcháním jsem nevěděla. Ale dcera sedí vždycky dole a jen chvilku, tak snad to tak nevadí.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    Bože to je jak u idiotu. Nikdo tady plavky neobhajuje, jen se chtěl vědět duvod.
    A to co píšeš, tak to by se museli vyhozovat i lidi s mokrým prostěradlem, nemluvě o tom že ve finské sauně se kameny občas polevají vodou pro zvýšení teploty a toto polevání vodou vytvoří mnohem větší zvyšení teploty a pary než mokré plavky.

    NICOLE: Jinak jsem včera lustroval google a zjistil jsem, že dětem v sauně rychleji vysichá sliznice a pro zabránění je dobré dýchat přes "dlaně". Jsem vubec netušil, že jsou děti tak citlivé.

    Taky jsem se dočetl, že není dobré během cyklů v sauně pít tekutiny, ale až potom co se člověk dosaunovává.

    Jo i s tím oblečením, tak to trochu má souvislost i s kulturou. Prý v Americe nebo v Asii je naprosto bežné že se nosí v sauně plavky, také proto jsou tyto sauny méně horké, naopak severní státy mají často oddělené sauny pro ženy a pro může, vyjímkou jsou klubové nebo rodině, kde je povolené to míchat.

    Také se doporučuje si během saunování otírat pot do ručníku, aby se ti potem nechladila kůže a když se člověk ochlazuje tak to vzít od nohou směrem nahoru. A nejduležitější po vystupu ze sauny je chvilku zustat na čerstvém vzudu a poté se jít schladit, protože tělo potřebuje načerpat kyslík, proto není dobře hned pod sprchu nebo do bazenku.

    To ja jen sem se chtěl podělit
    AUSSIE
    AUSSIE --- ---
    Do finské suché sauny má člověk chodit suchý a bez plavek, zejména bez mokrých, protože s přibývající vlhkostí tam při těch 90-110 st. C se tam prostě nedá vydržet, člověk se spálí nebo opaří podle toho, kolik tam té páry (vlhkosti) je. Taková mokrá sauna potom je, jako byste na ruku při vaření otevřeli horký papiňák. Doufám, že to tady někteří prudiči, kteří obhajují plavky v sauně, dokážou pochopit.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KALIBAN: Saunovací sraz v Infinutu klidně. Ale v Brně. :-)

    S těmi plasty - viděla jsem plastová drbátka, naše skupina je teda nepoužívá. Že by byla z plastu vhodného do vyšších teplot?
    NICOLE
    NICOLE --- ---
    KALIBAN: aaaha :))

    WYMA: ano, tohle je skutečný argument, už to tu zmiňoval Listikus
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    No na to že je to odborné auditko je reakce některých trochu přehnaná. Ja měl za to, že když se chci na nyxu na něco zeptat a vlezu do odborného auditka tak že bude probíhat normální konverzace bez zbytečných ataků a když pokládám další otazku tak bud na ní dostanu odpověd a nebo mi řeknete, že tak hluboce ste to nezkoumali.
    Jen mě štve reakce když neznás rozdíl, bych te vyrazil apod.
    Ale jinak díky za tu diskuzi tady, bo i ja jsem někdy přemýšlel o hlubším smysli některých pravidel v sauně bo jsem zvýdavej a během této konverzace jsem si některé dokazal vysvětlit.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    A ja mam dotaz, co udelat nejakej "saunovaci" sraz bud ve stepu v infinitu, nebo v ceslicich? je mraky nyxich srazu s ruznou tematikou.. tak proc se nejit ohrat mezi lidi, ktery si dokazou dat po saune sprchu, nemaj na sobe plavky a maj to radi?
    p.s. nosim prstynek a nesundavam ho, jsem zly clovek?
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    JULISAK: vono co si budem rikat... proc sakra musime resit, proc se to nesmi? proc nam nemuze stacit, ze se to nesmi?
    JULISAK
    JULISAK --- ---
    NICOLE: no hele nikol ja nevim, ale zatim vsechno ukazuje spis na to, ze ty plasty v saune asi uplne koser nebudou. az nekdo prijde se stoprocentim dukazem, ze je to ok, tak mi teda prestane vadit, ze si je tam ty lidi tahaj, ale do ty doby nevidim jedinej duvod, proc bych mela riskovat svoje zdravi na miste, kam si ho naopak chodim utuzit. navic proc bych mela trpet nekoho subjektivni nazor, ze to nevadi, kdyz pravidla sauny to jasne zakazuji. mas tam proste hned nekolim aspektu, proc to neni uplne fajn jet si v tomhle podle svyho a ten zakaz to jen podtrhuje. rozhodne tady nikdo neargumentuje jen tim zakazem...
    WYMA
    WYMA --- ---
    Jak vás tady čtu, tak k plavkám mě napadl možná relevantní argument, jak pořád chce slyšet NICOLE...

    Budiž, někdo bude v potírně v plavkách, pak si dá sprchu a bazének. Nejspíš si plavky nesundá. No a tím se imho dostáváme k tomu, proč ne plavky v sauně. Vyplavenej pot v plavkách zůstává, ty ho nasáknou, a v bazénku z toho máme každej něco.

    Je to blbost?

    btw ve francii ve společný hotelový sauně byly plavky povinný....
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    Hele ja k tomu mam argument. Byl jseem na slovensku v senci v aquaparku, kterej ma u sebe saunovej svet.. do nej chodi obcas nekdo v plavkach. Zajimavy na tom je, ze nahy lidi, maj naprosto jinej pristup a chovani, nez ty s plavkama. Prijde mi, ze to je nejaka psychicka zalezitost, ale proste jsem vypozoroval, e ty kteri maj plavky jsou hlasitejsi, maj problem si dat sprhu pred bazenkem a vubec jsou min kultivovany.
    domnivam se, ze kdyz by se tam chodilo v plavkach, tak to dopadne tak, ze tam pujde 90%zenskejch v plavkach, ja tam budu sedet nahej a pripadat si jako naprostej uchylak a bude me to hodne srat.
    Proste sauna je misto, kde jsou lidi nahy, jednim z aspektu je zdravotni pristup, vyparovani sracek a podobne, druhym, kterej je podle me dulezitejsi, je spolecenskej. At je slecna zabalena v prosteradle kdyz se stydi, to je jeji minus, ale barevny plavky a tim padem v drtivy vetsine zadny prosteradlo a tudiz pot rovnou do dreva, je proste spatne
    ROMMIE
    ROMMIE --- ---
    LISTIKUS: pokud nevidis rozdil mezi prosteradlem a plavkama, tak je to asi marny:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam