• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    QUIP:
    princip jak byvalo na hradech ci zamcich..
    kamna byla pres stenu, komornik zvenci prikladl a vynasel popel a teplo z kamen slo do mistnosti za stenou

    apropo, pokud by nekdo nevedel, objevil jsem zajimave misto kousek od bratislavy (Chorvatsky Grob). prirodni jezirko s horkou vodou z vrtu. Bud primo horka voda necelych 50 stupnu v metr apul hlubokem bazenku nebo mirne ochlazena voda v prilehlem jezirku. Ted v zime to muze byt fajn
    GREGI
    GREGI --- ---
    IF_: jj u nas je takova velka tuje venku a kdyz napadne snih tak se nachyta na vetve, pak staci prijit a zaklepat a je nejlepsi ledova sprcha... jen skoda ze je tam vzdy snehu tak na 3 "sprchy" ;))
    GREGI
    GREGI --- ---
    tak sem si poridil cepici z www.do-sauny.cz a musim rict ze nic extra. co mi fakt vadi:

    1, videl sem cloveka s cepici kterou koupil v rakousku, material byl nejmene 3x tlustci tudiz cepice vydrzela chladit celych 15 minut, tahle je opravdu tenka a jiz po 5 minutach zacina byt rozpalena. 2, strasne pousi chlupy, mam jich vzdy plne oci pusu celeje oblicej a nejdou moc dolu. 3, ty poutka na zavazovani co jsou na usich by chtelo minimalne prosit protoze se hned napoprve utrhly...

    no ale jinak si saunu s cepici po x letech saunovani bez ni mnohem vic uzivam:) mohu jen doporucit ale chtelo by to nejakou kvalitnejsi... pokud ma nekdo tip uvitam ho;)

    IF_
    IF_ --- ---
    Dnešní Čestlice v minus deseti s chlazenim na sněhu bomba, konečně má to saunování grády:)
    QUIP
    QUIP --- ---
    DJFRACTAL: jj, presne tak bych si to predstavoval, ze bys mel z venku jen to prikladani a zbytek by byl zamozrejme cely uvnitr. Ale zaroven je fakt, ze jsem tohle nikde nevidel, tak nevim, jestli to vubec nekdo takhle zkousel realizovat :)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    QUIP: jako jo, ale stejne ty saunové šutry by měly být úplně u toho zdroje tepla, no a musíš mít k nim přístup na házení vody a vůbec... já se bavím o finské sauně kdy jde hlavně o to zvlhčování vzduchu no a to bys měl mít možnost dělat z místa kde sedíš a ne nijak jinak - takže jo - pokud to pujde navrhnout tak, že se dřevo bude ládovat zvenku a kotel se šutry bude uvnitř tak "nakonec proč ne?" :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    DJFRACTAL: nevidel bych to tak tragicky, v saune jsi tak 10 - 15 minut a tak dlouho to jiste bez prikladani vydrzi. Naopak to ma vyhodu v tom, ze v saune budes mit cisto - zadne trisky, popel, kour.
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    DJFRACTAL:
    no, pokud soucasti sauny nebude lokaj, tak asi ano :)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    HAWKS: no.. je to trochu crazy :) fungovat to bude, ale nevim jestli je to zrovna prakticke - vzdycky kdyz budes chtit prilozit budes muzet zvednout zadek, vyjit ze sauny a... no nevim nevim
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    QUIP:
    presne toto jsem mel na mysli..ze priklada se zvenci a teplo se emituje vevnitr
    QUIP
    QUIP --- ---
    DJFRACTAL: jasne, cekat musis, ale u te elektricke jen prijedes vymrzlej z venku domu, cvaknes vypinacem, vynosis treba nakup z auta, das si jidlo, nebo zkratka udelas cokoliv jineho doma... a pak jdes rovnou do sauny. Neresis nejake rozdelavani ohne a prubezne prikladani jeste pred tim, nez se sauna vyhreje.

    Jinak samozrejme souhlas s tim, ze je to proste jiny zazitek. Kdybych si mel stavet svoji saunu, asi bych ji udelal kombinovanou s elektrikou i drevenym topenim! :) Kdybych mel cas a naladu na ten cely ritual s rozdelanim ohne atd., tak bych si zatopil drevem a pokud bych nejak neplanovane chtel jen narychlo zapnout saunu, pouzil bych elektriku.

    A co se tyce toho dotazu HAWKS, tak asi slo o to, jestli se priklada zevnitr potirny, nebo zvenku. Myslim, ze existuji obe varianty a opet ma kazda svoje vyhody a nevyhody.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    QUIP: njn, ale i u te elektricke musis cekat minimalne trictvrte hodky nez se to vyhreje, a to vlastní "teplo" je jiného charakteru (ja to pocituju tak, ze kdyz si odmyslim tu vuni dreva, tak "teplo" v elektricke saune je ostrejsi ale zaroven mene intenzivni, zatimco v drevem vytapene je to teplo silnejsi ale zase tlumenejsi, takove prirozenejsi)

    HAWKS: cyo tak s tim sem se jeste nesetkal, saunova kamna mimo saunu? nevim jestli se dobre chapeme, ale topeni zvenci mi nedava vubec smysl
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    DJFRACTAL:
    nene myslel jsem, zda to samotne topeni je zvenci, nikoliv uvnitr saunovaciho prostoru
    QUIP
    QUIP --- ---
    DJFRACTAL: provoz na drevo bude asi urcite levnejsi, ale bude to podstatne narocnejsi jak na stavbu, tak i na provoz / udrzbu.
    Ale kdyz to nekdo bude mit jako cely ten ritual s tim spojeny, tak proc ne. Vetsina lidi asi spis chce jen cvaknout vypinacem a mit saunu ready :)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    HAWKS: ted nechapu, ty chces mit saunu mimo dům? jo tak... no tak to snad jen ta elektřina a voda
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    DJFRACTAL:
    s topenim zvenku ?
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    HAWKS: napada me, ze je dobre myslet na to, ze teplo ze sauny se da vyuzit dale na vytapeni dalsich prostor - takze je lepsi naplanovat misto pro saunu ve sklepe/spodnim patre a nejak sikovne tak, aby se to teplo z ni dalo dal rozvadet

    taky me napadlo, jestli neni zahodno zvazit klasickou saunu na drevo, mozna to vyje i levneji
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    apropos, uvazuji se saunou v novem dome. V prvni fazi ji asi realizovat nebudu, rad bych na ni byl ale pripraveny.
    S cim je nutne pocitat pro pozdejsi stavbu ? Predpokladam pripojku elektriny, odvetrani.. ?
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    LITROP:
    pekna prace...nejake plany na to ?
    PSYKUK
    PSYKUK --- ---
    LITROP: ale jo, to by nekdy slo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam