• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přístup odmítnut.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    MIKEHO
    MIKEHO --- ---
    LISTIKUS: Po finske je spise dulezite nemit tendenci se potom mydlit ci umyvat samponem...
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    SLUCKER: no ja taky ne, ale někde jsem se to dočetl, že u finské se ti víc rozevírají pory a pak voda z tureské sauny ti ty pory může zanést a i něco podobného s dýchacími cestama, ale nějak podrobně si to nepamatuju.
    Je pravda, že to taky praktikuji tak, že dam 3 sauny a nakonec paru
    SLUCKER
    SLUCKER --- ---
    LISTIKUS:
    Dík, to sem ani nevěděl, ale mne ta kombinace musím říct velmi vyhovuje..
    ..přiznávám však, že se saunuji spíš tak jak mi to dělá aktuálně v dané chvíli dobře, než tak, jak se píše v návodech..:)
    Jsem sice aktivní dlouholetý sauner, ale neřadím se k ortodoxním expertům, co by lpěli na nuancích.. :)
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    Mimochodem nešli byste někdy někdo do Čestlic? Byla jsem tam jednou a jen na krátkou dobu a nabyla jsem dojmu, že strávit tam třeba půl dne a pořádně to prozkoumat by vůbec nebylo špatné :-).
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    SLUCKER: jenom trochu mimo. Moc se nedoporučuje kombinace suché a mokré sauny. Tedy finské a třeba tureské. U každého se otvírají póry jinak, i dýchací cesty funguji odlišně.
    Ale ber to spíš jako good to know.
    LITROP
    LITROP --- ---
    dneska sauna Vinohrady Sokol prida se nekdo
    SLUCKER
    SLUCKER --- ---
    XARGH:
    Tak já to třeba dávám tak, když už sem v saunovém rytmu, že třeba 3x sauna po +-10min (čas moc neřeším), mezi tím tak +-5 min pauza, pak 10-15min pára, pak hned bez pauzy zase 1x sauna, pak si třeba na půl hodky lehnu a pak dle nálady dám znova saunu nebo páru a nakonec finální 20-30min min leháro než jdu dom..:)
    Takže dohromady stihnu během cca 120-180minut, které tam tak trávím, 6-8 rund mixu sauna/pára a vyhovuje mi to dokonale..:)
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    XARGH: Ze má fakt rad horko:)
    MIKEHO
    MIKEHO --- ---
    XARGH: No dávám to podobně...

    Ale asi méně koleček.

    A v pohodě ještě mne nekleplo. :)
    XARGH
    XARGH --- ---
    SITH: MIKEHO:
    on - finska sauna, 90`C,daval 10-15minut,bazenek,po 2 minutach zas do sauny a tak furt dokola. zvladal to celych 100minut co jsem tam byl, on tam byl snad o hodinu dyl nez ja.

    ja daval 15 minut nebo kolik vydrzim (po druhe, treti a ctvrte uz jen tak 11-12), bazenek, odpocivarma 10-15minut a zas do sauny.
    MIKEHO
    MIKEHO --- ---
    XARGH: Záleží co tím myslíš, já osobně chodím sauna, bazének, posedět si ven a pak zase do sauny.

    Odpočinek v místnosti k tomu určené volím až po těch dříve popsaných kolech. Někdy jdu do sauny 4x a to pak jdu po třetím bazénu zpět do tepla hned.

    Pokud by ale nešlo jít se ochladit ven tak bych asi zůstal déle ve vodě a šel rovnou do sauny. Pro mne je v odpočívárně moc teplo.

    Jinak takto rozdělovat saunu na mokrou a suchou část jsem se naučil v Brně u Amundsema nebo jak se ta sauna jmenovala
    SITH
    SITH --- ---
    XARGH: ze to vydrzel tak trikrat a pak doma tri dny trpi?
    XARGH
    XARGH --- ---
    vcera jsem se saunoval s nejakym typkem, ktery naprosto vynechaval odpocinkovou fazi. co si myslite o tomto zpusobu saunovani?
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    MORGAIN: Tak vlastně mohu jen ve čtvrtek... zbytek platí...
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    LISTIKUS: Když se podíváš do toho, co mají na webu jako devatero, tak jedno kolo nazývají cyklus a píší, že to chce dvě až tři, tak bych předpokládala, že saunovací proces myslí ty dvě až tři kola...
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    MORGAIN: na netu to vypadá hezky, jen by mě zajímalo co to znamená saunovací proces. Jeslti je to jen 1x sauna, 1x ochlazení a 1x relax a nebo je to rovno std. 3fázovému procesu.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    A ještě dotaz - byl jste někdy někdo tady: http://biotopradotin.cz/
    Přijde mi to zajímavé a taky bych to prozkoumala :-).
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    Ve stredu nebo ctvrtek (preferovan) bych sla do bazenu zaplavat a pak do sauny, nechce se nekdo pridat?
    Dobrou zkusenost mam se stepem, ale klidne hazte i jine navrhy...
    ALTHIA23
    ALTHIA23 --- ---
    Zdravím. Mám k dispozici voucher do resortu Infinit Maximus v Brně. Jedná se o vstup do welness pro 2 osoby na 90min + privátní whirpool na 50 min. Bohužel nemohu využít ze zdravotních důvodů. Voucher je platný do 20.3. Kompenzace dohodou. Pošta.
    Wellness Brno, Spa Brno - Maximus Resort Hotel Brno
    http://www.maximus-resort.cz/-wellness-spa-brno
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    QUIP: jj, taky jsem hodně rychle přešel na dvouhodinové rezervačky...
    při 3*15 minut je půlka pryč a to už by se muselo šidit cákání v bazénku nebo odpočinek
    QUIP
    QUIP --- ---
    VRATENKA & MOODYCAT & MORGAIN & HELLENKA & SITH: Tak vsem zucastnenym dekuji za recenzi a zjisteni, ze me nemusi mrzet, ze jsem nemocnej a nemohl se pridat. Takovyhle podnik si asi vazne muzu nechat ujit.
    Snad az budu zdravej, bude dalsi prilezitost, jit vyzkouset nejaky pro me neznamy podnik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam