• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    MTHU: jestli to nebude tím, že obecně do saun chodí více chlapů ;)
    MTHU
    MTHU --- ---
    Pak stačí chodit do sauny typu Vulkán v Čestlicích. Tam má většina lidí problém dýchat, natož mluvit. :-) Osobně chodím do Saunie teda taky spíš odpočívat a relaxovat. A obecně v sauně víc kecaj chlapi než ženský.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    BAAL: Jsem na tom stejně - chodil jsem spíš na soukromé saunování s přáteli, do malých saun, nebo do parních komor u bazénu, kam chodí hodně ruskojazyčné klientely. S představou, že v sauně má být absolutní ticho, jsem se setkal až v "řetězcových" saunách typu Saunia a dost mne to zaskočilo...
    ARCHIMEDES
    ARCHIMEDES --- ---
    BAAL: A neni to prave tim, ze tady uz funkci hospody plni...hospoda?
    BAAL
    BAAL --- ---
    VALENTINA: Tak je jasne, ze:
    1/ Je to uzavreny prostor casto plny lidi a proto tim neni mysleno hlasity hovor, ktery je odsouzenihodny a stval by kazdeho nejen v saune ale co ja vim treba v kancelari.

    2/ Je samozrejme respektovat tichou saunu ci odpocivarnu, kdyz to na sobe ma jasne napsano jako prani provozovatele a pravdepodobne i lidi uvnitr je taky jasne.

    Nicmene zrovna vcera jsem byl ve Spotu svedkem toho, ze nejake holky tam probirali starosti vsedniho dne v cemz prisel sauner hazet led na kamna a hned jim dal kour at jsou ticho a pote za nima jeste prisla pani v odpocivarne a protoze jsem to tam zazil uz vicekrat, tak jsem se podival na fb jak saunie tak spotu a jsou tam videt relativne casto komenty v tomto duchu.

    Coz mi pripada jako uplne mimo, kdyz jdu do verejnych prostor plnych lidi, tak mi prijde zcestne od ostatnich ocekavat ze budou mlcet, stejne jako v jakemkoli jinem verejnem prostoru jako je kancelar, bar, bazen atd atd. Tady to pst, psst jak ve skole mi prijde na hlavu padle, kdyby Kekkonen chodil vyjednavat se Sovetama do spotu, tak by toho moc nedohodli:-)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    BAAL: za mě je fajn, když je sauna větší/je tam více saun/a některá je Tichá, tak se tam prostě nemluví a v těch ostatních ano, tak je to třeba ve Stepu. Mně třeba hlasitý hovor v sauně taky vadí, když jsem tam s někým, tak se snažíme mluvit potichu nebo šeptat.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Plus je teda mozne, ze je to pripad jen Prahy v regionalnich saunach to mozna vypada jinak:
    Rudišův román ze saunového prostředí vás na zimu příliš nezahřeje – Deník N
    https://denikn.cz/13126/rudisuv-roman-ze-saunoveho-prostredi-vas-na-zimu-prilis-nezahreje/

    Ale to si moc nepamatuju, jinde nez v Praze jsem saunoval naposledy tak pred 20lety, pokud to tak je muze nekdo potvrdit?
    SITH
    SITH --- ---
    BAAL: asi si dost lidí spojuje relax s tichem a tichém přemýšlením
    BAAL
    BAAL --- ---
    Letos je to prvni rok co do sauny chodim pravidelne poslednich 6mesicu min 1x tydne a je to super zadna rymicka atd.

    Nicmene prijde mi naprosto fascinujici, jak jedine tema co se stale resi jak v saunach (stezujici si lidi, chodici zrizenci upozornujici lidi) , tak na internetu je mluveni ci mlceni.

    Kde se v cesku vzala myslenka ze sauna ma byt misto kam si jdou maminy odpocnout od deti a precist si knizku? Finove i rusove pouzivaji saunu jako misto setkavani jako my hospodu a chodi se tam potkavat, proc to tady ma “welness”, “hluboky odpocinek”?

    Nepisu to proto abych tady odstartoval stejnou debatu po 150, spis me zajima jestli tusite nekdo kde se v CR tento pristup vzal, zda existoval nejaky cesky sauna guru co to tady rozsiril nebo tak neco?

    SARAJ
    SARAJ --- ---
    LITROP: super, diky moc!
    LITROP
    LITROP --- ---
    SARAJ: ve vrsovicich stadion slavie http://www.isauna.cz/kontakt/ muzu vrele doporucit obcas zajdu spis ale vinohrady
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    mate nekdo doporuceni na saunu ve Vrsovicich, pripadne blizke okoli? Klidne i soukroma.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    TOULASE: někdy to jde, někdy je to peklo, ale naštěstí pořád funguje mánie rituálů, takže se lačné ovce naženou do sauny a je pak všude volno :-D
    SEMTELE
    SEMTELE --- ---
    BAAL: jo, tam jsou takový podivný ty rituály, ale maji tam jednoho týpka, myslim, že se jmenuje Alex nebo tak nějak a na toho se teda fakt moc hezky kouká a taky mu to jde..:)
    IF_
    IF_ --- ---
    BAAL: Tak to byla asi fakt smula, chodim kazdy tyden do Saunie Hostivar a ritualy v pohode, skoda:/
    TOULASE
    TOULASE --- ---
    Saunie na Chodově je příjemná
    (ale mám možnost tam být dopoledne, tak nevím jak je to za provozu)
    EULE
    EULE --- ---
    Do Spotu se ve vsedni den mezi 17.45 a minimalne 19 hod takhle blbe dostava posledni dobou porad. Ale ne jen ted po Vanocich, i pred tim.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Včera jsme s kamarádama chtěli do Spotu, nicméně tam byla fronta a dovnitř mohl 1:1 jen člověk výměnou za někoho kdo odejde.

    Tak jsem popojeli na Chodov do Saunie kde jsem ještě předtím nikdy nebyl a je to tam mnohem hezčí a čistší než jsem čekal, zatím jsem měl zkušenosti se Saunii jen na Butovicích, kde se mi to nelíbilo vůbec.

    Docela fajn prostředí, terasa, čistý bazén a tak.

    Co byla teda tragedie byl rituál, to nevím co mělo moc znamenat ten týpek moc netušil co dělá. 3x nás mega opařil, neuměl pracovat s teplotou, takže krom spálených uší nám byla spíš zima, neuměl ani mávat ručníkem to bylo smutné, ale bez rituálu fajn místo.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MIKEKT: zazila jsem urcite aspon trikrat, ja si pamatuju, ze jsme pouzivali bily kremeny na to, nazhaveny v ohni... A materidousku. To byla indianska, z prutu, navrseny celty... Skaut.

    A jinde trubku zeleznou zas vyvedenou ven do malych kaminek proste, kde venku nekdo prikladal a byla asi oblozena sutrama/ vevnitr vedla prostredkem....

    Jako temhle zazitkum se normalni sauna nevyrovna, to je tisickrat lepsi :)) nezapomenutelne :*
    MIKEKT
    MIKEKT --- ---
    ALDARION: diky za info. Mame v planu to zkouset poprve. Budeme na to mit cas a veci si privezeme autem, takze v tom by nemel byt problem. Je to kousek od reky a snad nebude za 2 tydny jeste uplne jaro :) Ja se prave bal trochu toho praskani kamenu, ale snad to nebude takove drama.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    MIKEKT: Co největší šutry, které jde ještě bezpečně přesunout na polní lopatce, nebo kutálet klackama. ;) Jinak se asi dá použít cokoli, o čem si člověk myslí, že to nebude moc agresivně praskat - občas se mi stalo, že se na kameni při polívání vodou objevily praskliny, ale nezažil jsem nějaké nepříjemné nebo nebezpečné praskání s létáním úlomků, tak na to možná kašlu příliš.

    Jinak je to fajn, ale nesmíš být moc namlsaný a zhýčkaný moderními saunami. ;) Země je studená, celty zas tolik neizolují, někde vždycky trošku táhne... Fakt stojí za to dát si s tím práci a mít dost času a elánu na rezervy - vykopat radši o trošku větší díru, začít hřát šutry včas a mít jich dost (s trochou nadšení se dá rotovat, kamarádi měli jednou dokonce tři hromady a vatru a dokázali jet prakticky nepřetržitě - byla maličká sauna a hrozně moc indiánů :)). Hlavně v zimě mít i něco na sezení. Asi neexistuje něco jako přehnané množství celt, příliš velký přesah na zemi (na který se nahází šutry a hlína, protože není větší vopruz, než když pod okrajem chýše táhne na záda)... Když si člověk mákne a není přehnaně kritický, je to super zážitek. Nejspektakulárnější je samozřejmě saunoiglů (potní chýše zaházená sněhem pro lepší dodatečnou izolaci) na břehu zamrzlého rybníka a díra vymlácená v ledu. ;) Ale i v létě to za to stojí.

    Není to žádná věda, viděl jsem supr autentickou potní chýši z lískového proutí pokladeného plachtovinou a kůžemi, ale taky konstrukci z tyček z několika stanů iglůček zpevněnou pár náhodnými klacky (okolo vchodu) zaházenou celtami a igelity a dokonce saunu ze starého hadrového stanu ve tvaru jurty, kam se vnesl železný koš naplněný kameny, protože se nikomu nechtělo kopat díru. Zaházet celty ještě dekama by bylo určitě super na izolaci, ale nikdy se mi nestalo, že by byli lidi ochotní nést dost těžkých velkých vlněných dek. :) Jen to prostě chce být kritický - když si řeknete, že v sedm večer dočundrujete někam, kde jste ještě nikdy nebyli a tam si uděláte saunu, asi to nebude moc úspěšný... ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam