SCHWA: Indiánská sauna coby dočasná instalace je jednoduchá jak facka: Konstrukci postavíš z lískových prutů (rozmrzlých), ale taky třeba z tyček na dva stany "iglůčka" svázaných špagátem. Asi by to šlo i z laminátových tyček k rajčatům nebo vlastně z čehokoli. Přes ně naházíš celty a deky (nejlepší jsou ty tuhé vojenské zelené a nemocniční bělavé s modrými pruhy) a přes to ještě nějakou igelitovou plachtu na dotěsnění a proti větru. Kraj u země kolem dokola zatížíš šutrama a zaházíš hlínou, drnem, whatever... Vchod je v nějakém spoji. K tomu vykopeš příkop, kterým budeš pod plachtou prostrkávat šutry.
Na chalupě budeš mít nářadí, klubo vázacího drátu, krumpáč na vykopání příkopu, kus desky, kterým příkop po přenesení šutrů utěsníč a dlouhou lopatu na manipulování s rozžhavenými kameny, tak to bude supr snadné.
Hodně pomůže dát si do sauny nějaká sedátka - od země to přeci jen táhne...
Do téhle primitivní konstrukce kupovat speciální šutry mi přijde zbytečné - když vybereš aspoň trošku příčetně, tak ti občas nějaký praskne, ale to bude v té díře a manipuluješ s nimi lopatou, tak ti to je jedno... Na "granát" jsem ještě smůlu neměl... ;)
Chvilku to trvá, ale zas ne až tak dlouho a je s tím kopa srandy. ;)
Dá se zkoušet různý bylinkový čaj místo vody na zalévání kamenů, aby to hezky vonělo či mělo i nějaké "medicinální" účinky. Jsou i tací, co si pak v takové sauně zahulí - neholduji tomu a není to moc indiánské, ale kdo jsem já, abych kritizoval něco, s čím se začlo už někdy v dávnověku: "Na rozzžhavené kameny pak sypou konopná semena. Taková parní lázeň se jim velice líbí a rozjařeně jásají." (Hérodotos o Skýtech...) :D