• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    YARIN
    YARIN --- ---
    HOLOBYT: no, ja tam rok zpatky chodival v casech hned po otevreni sauny (13 - 14) a prazdno (pokud oba myslime prazdno tim samym prazdnem) teda nikdy nebylo, spis mi to prislo, ze tam v ten cas chodej snad kazdej den mistni pupkaty "stamgasti"
    HOLOBYT
    HOLOBYT --- ---
    YARIN:
    Byl jsem tam 16 - 18h. Ze zkušenosti do 18h bývá mimo novoroční předsevzetí prázdno
    YARIN
    YARIN --- ---
    HOLOBYT: jakej cas? koukam, ze po vic jak deseti letech letos konecne zdrazili
    HOLOBYT
    HOLOBYT --- ---
    Včera Axa pekně natřásklá.
    Paní na pokladně říkala, že tak koncem ledna už bude zase dobře
    QUIP
    QUIP --- ---
    THAIGRR: Je to spolecny prostor, takze cokoliv takoveho by melo byt se souhlasem vsech, co tam jsou. Rika se tomu ohleduplnost :)
    Klasicka finska sauna, pokud je tak oznacena, by mela byt pomerne sucha, takze pokud to neni v ramci nejakeho oficialniho ritualu, pred ktery ma po kterem se sauna vetra, tak by to rozhodne nemel nikdo s polevanim prehanet a uz vubec ne, kdyz se nezepta ostatnich. Ale zakon na to neni, je to "jenom slusnost".

    YARIN: je tam bazenek, jsou tam sprchy, je tam venkovni terasa, kde se da "chladnout" a odpocivarna je celkem normalni prostor s normalni teplotou.
    YARIN
    YARIN --- ---
    SPIKE411: a jeste jeden dotaz teda, kdyz uz te tu zpovidam, je tam bazenek/sprchy/vedra s ledovou vodou? odpocivarna, kde clovek neumrzne?
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    SPIKE411: na polejvání kamen mám taky dotaz... existujou nějaký pravidla nebo zvyklosti, jak to dělat? třeba jako jestli se zeptat a pak teprve polejt? nebo když není shoda, tak nechat sucho?
    posledně jsem si užíval hezkou suchou saunu, přiběhnul borec na první kolečko a hned tam otočil skoro celý vědro (a pak si sednul do spodní řady)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Jinak zmizel odtamtud džber s naběračkou na vodu už před delší dobou. Asi si nepřejou, aby tam lidi polévali kamna.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    YARIN: Lavice (2 patra) jsou tam při 1 dlouhé a 1 krátké stěně. Je to něco jako 2 m x 3 m.
    4 lidi ležící + 1 sedící by se tam měli úplně v pohodě vejít, možná 4+2.
    YARIN
    YARIN --- ---
    SPIKE411: ok, dik za info. a realná kapacita, neboli kolik lidí se tam vejde, kdyz se nahodou prekroci ten limit desiti? nemuzu dohledat zadnou fotku..
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    YARIN: Zatím to funguje tak, že tam nikdy tolik lidí nebylo, aby bylo potřeba to řešit.
    YARIN
    YARIN --- ---
    SPIKE411: jak to prosim funguje s tema rezervacema a, pokud to chapu spravne, casove neohranicenym saunovanim za tu cenu? kdyz tam clovek bude chtit zustat dve hodiny, a v obou dvou hodinach bude obsazeno vsech deset mist, tak se tam lidi postupne zacnou hromadit? jinymi slovy se muze stat, ze dalsi hodinu jich tam bude najednou dvacet a pak tricet?
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SPIKE411: díky, otestuju
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GLOBETROTTER: Přístupný zvenčí, vedle té velké ceremoniální sauny, IIRC.
    A pak možná káď s vodou u teepee, už si přesně nepamatuju.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SITH:
    SPIKE411:
    Sauny Vltava nemají ochlazovací bazének?
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    VALENTINA: Narvano, nebo copak?
    SITH: Zatim pul na pul. Ted jsem potkal fajn chlapika v Besenove. Sauna v prubehu ritualu trochu diskoteka, ale dal tomu fakt hodne a mel vydrz jako kun. A mimo ritual asi nejprostornejsi sauna kde sem kdy byl.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SITH: Ja chodim na ceremonialy do Saunaspotu a rozhodne bych takovouhle generalizaci nedelal. Treba Helca posledni dobou topi dost slusne. Paja ma nektere ceremonialy taky slusne horke. Driv tam delala Sara (presla do Cestlic) a ta topi vic nez vetsina chlapu.
    MTHU
    MTHU --- ---
    SITH: Dlouhodobé zkušenosti z butovický Saunie:

    Klasickej nevizuál ceremoniál bez hudby je většinou lepší od chlapa, dokáží pěkně zatopit, přesně jak píšeš. Holky se většinou umí estetičtěji hýbat u různých těch relaxačních a dynamických ceremoniálů, někteří chlapi se hýbou jak roboti a působí to komicky.

    Zažil jsem jednou klasický ceremoniál ve stylu: "Ahoj já jsem Dominik a říkají mi, že jsem magor". Po první ledové kouli lezla spodní řada po kolenou ven ... já seděl až nahoře nad kamnama a poprvé mě pálil vlastní pot :-)

    Jinak poslední dobou mám nejraději ceremoniál v sauně, ve které zrovna nejsem. Mám víc prostoru pro sebe.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    SITH: já mám radši holky, jelikož se na ně líp dívá:)
    QUIP
    QUIP --- ---
    SITH: ve wellness Sen jsme teda zazili velmi energicky ceremonial i od zeny a naopak jsme zazili i takovy "nic moc mavani rucnikem" od chlapa - uspavace hadu. Ono asi spis zalezi na vybirani stylu ceremonialu (pokud ho nekde na programu uvadeji), nez na tom, kdo ho dela, ale asi je klidne mozne, ze zeny delaji casteji ty poklidne relaxacni ceremonialy nez muzi.
    SITH
    SITH --- ---
    Já zjistil že mě ceremoniál od žen nebaví a už jej chci jen od chlapa. Ženy dávají víc přednost vizuálu a hudbě než efektu. Takže tam deset minut nějak plácá ručníkem a pak odejde, zůstane tam půlka sauny pač nám stále není dost teplo, a nuda. Ale chlap to tam pořádně otopí, naháže na nás teplý vzduch a jsme pořádně zpocení už ke konci obřadu. Vyzkoušeno na vícero saunách. Jo to máte vy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam