• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]

Správné saunování je věda

Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.

rozbalit záhlaví
    JADR
    JADR --- ---
    LUSILDA: tam jsem jednou křísil jednoho důchodce na práškách co tam skejsnul tak půl hodinu. Nemilé..
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    MAR_TINA: Realne staci jen ven, litacky to byt nemusi. Ale rozhodne bez zapadky (magnet asi nejlepsi).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DRABICZ: dveře by měly být obousměrné a bez západky. Prostě lítačky, které lze rozrazit z každé strany.
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    SPIKE411: měl jsem za to, že dveře ven jsou bezpečnostní standart, zkusím se na to zaměřit, díky!
    BEEBLEBROX
    BEEBLEBROX --- ---
    KRALIK: Zakopanej pes žádnej, jen je to jedna sauna a jedna odpočinková místnost, takže když přijdeš v blbej čas, může tam být krapet těsno. Nehledě na teplotu, která tím častým přicházením a odcházením jde dolů.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KRALIK: Chodíval jsem tam, když to byl tuším ještě Infinit, teď si to provozuje ten hotel sám.

Za mě docela dobrý, bazének dost studenej, sprchy mají dvířka pro stydlivější.
    Někdy trochu hlava na hlavě, jindy poloprázdno.

Pokud se něco nezměnilo, tak je tam teda jen velká finská sauna a privátní vířivka, žádná pára (ale na té tolik nelpím).
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    byl jste nekdo v https://www.wellnessholesky.cz/ ?
    dobry/spatny? od pondeli do patku 11-15 hod. maj happy hours, 90 min za 290 Kc, coz mi prijde cajk. rustikalni finska sauna na fotkach vypada pouzitelne. tak jestli v tom neni zakopanej nejakej pes..
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    BASSAREUS: my máme doma v sauně tohle.. https://palubky-vencl.cz/saunove-palubky-14x96x4200-mm-softline-kvalita-a

ale máma má saunu ve sklepě, takže tímhle máme obložen jen vnitřek.. a ted z toho po letech kdy to byla prádelna se saunou, udělala konečně relax místnost..)

BASSAREUS
    BASSAREUS --- ---
    Díky všem :)

SPIKE411: na dřevo. A dveře chci mít jen na šoupací petlici a la pravěk... žádný kliky, nic co by se mohlo zaseknout.

Dřevo budu muset zjistit, někdo doporučil cedr, myslím.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    BASSAREUS: Kamna na dřevo, nebo elektřinu? (Na plyn jsem asi neviděl.)

Rozhodně bych se zaměřil na bezpečnost, nouzové tlačítko u podlahy na odstavení elektrických kamen, dveře asi otevírat ven, aby šly otevřít, i když se před nima někdo zhroutí apod. :)

Ať nedopadneš jako tady
    Na Jičínsku zemřely v sauně dvě ženy, ulomila se jim klika ve dveřích - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/cerna-kronika/sauna-smrt-robusice.A170416_084543_krimi_cen
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    BASSAREUS: jen jedna, dej si bacha z jakyho to delas dreva, kamos takhle postavil a vzal nejaky drevo, ze kteryho se pak tim teplem rozpoustela smula na holy zadky :-P
    BASSAREUS
    BASSAREUS --- ---
    Přemýšlel jsem postavit si saunu doma na zahradě. Místo je. Vize...

Postavil primitivní krychli ze dřeva, kamna na tuháč z druhé ruky, mám materiál odhadlý asi na třetinu toho co by šla sauna koupit jako "kit"/profi. Kůlnu na nářadí i domek ve stromě prckovi jsem zvládl i když jinak kutil moc nejsem.

Máte někdo zkušenosti? Tipy nač dát pozor a tak? Potenciální nevýhody?

Na FB v "DYI" skupině mi přijde že všichni machrují jací jsou instagram-level truhláři, staví věci co mi přijdou projekt na vysoké desítky až stovky tisíc a rok práce... Mě nejde o estetiku a machrování ale o to v zimě se ohřát pokud možno levně...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XARGH: To ti bohuzel neporadim. Ja chodil primarne do Saunaspot a Saunie na ceremonialy (a nechal tam letos celkem dost).
    XARGH
    XARGH --- ---
    ONDRA_99: bohuzel ty ceny jsou pres miru. saunia mam prvni vstup zdarma, ale je to trik, musis mit kredit za 300, aby to vyslo.

jine sauny?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    XARGH: Saunie jsou urcite otevrene vsechny od 9 a rano tam byva i prazdno. V podoli Saunie neni, je tam Saunaspot a Sauny Vltava. Zalezi jak jsi omezeny lokalitne a co presne od toho chces. Ve Vltavach jsem nebyl, lidi si to celkem chvali. Saunaspot je starsi, ma fajn saunu s velkym oknem smerem k Vltave. Saunie na Butovicich je v pohode, ale je to ciste vnitrni prostor uvnitr obchodaku, osobne mam radsi pobocku na Chodove.
    XARGH
    XARGH --- ---
    Moje sauna je v rekonstrukci, prosím doporučíte finskou saunu otevřenou ráno od 10,11h ve středu? Potrebuju min 90m do 250,00 ideal.
    Praha širší centrum

PS. (Zatím mám v merkur saunii Podolí a Butovice)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    KOCHANSKA_CH: převažuje černý a suchý ;)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DRABICZ: Chodíme do docela punk sauny v Blekfíldu a jeden nám teď odpadl. Neděle večer v 19:00, hodina. Ale musím se zeptat ostatních. Roli hraje aj smysl pro humor :-)
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    KOPRETKA: Rašínka - měl jsem naproti kancelář ale uvnitř jsem ještě nebyl, to zní jako dobrý plán!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam