• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ja dnes byla poprvé na 90 minutovém ceremoniálu ve spotu. Vedli ho Dessin a Vašek a bylo to něco, co určitě potřebuji znovu absolvovat. Nadchlo mě to, udělalo mi to fakt dobře, tak hluboké uvolnění jsem dlouho nezažila, potěšili mě a konci došlo i na mlácení metličkami ( dobrovolné), já to mám ráda. Další je 20.1 od 17 hodin. Doporučuji:)
    začala jsem ve třetí řadě v druhé části ceremoniálu jsem si sedla níž :) znáte je někdo?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SPIKE411: V Radotine je 98 stupnov, ked ides v neskorsich hodinach a je tam sucho. Ja tam sadam na dolnu lavicu a ked lezim, tak nemam zdvihnute kolena, inak mam tiez flaky… ony zmiznu. A uz som si tam aj “popalila” prso na lavici. Kazdopadne tam sa nehram na hrdinu a sedim dole.
    Narodni ma tiez sucho, ale je tam 92, co mi pride tak akurat. Vo Frymburku bolo teraz vo vonkajsej Finskej suchej pod 90 a bola mi tam zima. Ceremonialnu vedla mali zvlhcenu a tam ta nizsia teplota nevadila. Radotin ked polejes a nevyvetras, tak to je tiez dobry masaker. Ied clovek ide skor, tak tam byva lepsie, ale zas je tam viac ludi.
    PYRO
    PYRO --- ---
    Ono vlhkost, kdysi jsme se s kamarádem Finem bavily rozdílnosti české a finské Wikipedii.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Hmmm… :)

XARGH
    XARGH --- ---
    MAR_TINA: jak říkáš, přiměřeně. Žádnej ultimatni bobrik mlčení po nikom nechci 😊
    Nicméně chovat se, jako by okolo nebyli žádný lidi, a nebrat ohledy, je buď neuvedomele buransky nebo na sílu tzv. na Rusáka...

Co se týče doby pobytu
    , nedělám si výčitky, klidně odejdu po 5 minutách, když to tak cítím, nebudu sám sobě dělat bachaře ni Stachanovce😊
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XARGH: mně nevadí mluvení v sauně, takový přiměřený. Ale v tiché odpočívárně, hlavně šeptání, to mě může trefit.

Klidné tiché mluvení se v saunách nějak extra nezakazuje, takové to české urputné "ani pío, jedu podle přesného manuálu", to tam fakt není. Naší teorii 15 minut a studené sprše se fakt smáli. V horku je člověk tak dlouho, jak mu vyhovuje.
    XARGH
    XARGH --- ---
    MAR_TINA: jj máte podobné zkusenosti 😊

To nemluveni v sauně bych zavedl jako usus. Není nad to, poslouchat něčí banální historky, když ti puka hlava vedrem (lehce přeháním) to mě vždy předčasně vyžene ven...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XARGH: tak nějak celkově:
    Všude jsou sauny, veřejné, u všech sportovišť, na bazénu, ve firmách, na univerzitě, součástí bytového domu, soukromé.
    Většina je prostá finská, ve které se topí v kamnech (elektrika nebo dřevo) a má nahoře kameny. Natápí se na 80 - 100 st. a pocitová teplota a vlhkost se reguluje právě litím vody na kameny. Mají na to specifiské slovo löyly. Umí to každý, přilít tolik, aby člověk docílil vjemu, co chce. Za pár lití na to přijde každý. Vypadá jako u nás.
    Z horké části se jde ven, do chladna. Často ven z budovy, jen na vzduch, to ochlazuje dost. Ne pod sprchu, ne do bazénku :) Skáčou do vody obvykle jen jako druh super zážitku do jezera / venkovní vody. V létě do jezera, aby se ochladili, v zimě do díru v ledu v jezeře, protože je to extra zážitek, ale nedělá se to každé saunování.

Chtěla jsem napsat, že v a po sauně se nemluví, ale oni teda moc nemluví celkem :) Po sauně se pije jejich slabé pivo obvykle. Určitě se chodí ve středu a v sobotu, pokud není párty, ale všechny ostatní dny taky. Ty sauny v bytových domech bývají ve středu a v sobotu zatopené automaticky, jiné dny je třeba objednat.

Savusauna je ten zakouřený domeček, nejstraší úplně tradiční finská sauna. Zážitek velký, stačí občas.
    XARGH
    XARGH --- ---
    MAR_TINA: a jaké jsou Tvé zkušenosti?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    XARGH: studovala jsem ve Finsku
    XARGH
    XARGH --- ---
    Kamarád, co studoval ve Finsku, si onehda stěžoval, že sauna bez polevani kamen vodou není finská sauna.
    Osobně to Teda nemusim, mám rád suchý vedro
    ...

Esence jak kdy, včera mě nadchnul eukalyptus.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    A hlavně kdyby to byla pára, tak jsem hned mokrý z kondenzující páry.
    Ale já byl jen tak lehce opocený z vlastní perspirace.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Trocha páry (nenasycené) po celém těle vs ruka do 90°C vody je podle mě dost rozdíl.
    (Čímž neříkám, že excesivní množství páry nemůže být nebezpečné.)

Tohle bylo podle mě fakt suché horko, které tak pálilo.
    Kdyby to bylo párou, tak to horko cítíš po celém těle, ne jen na těch okrajových/vystupujících částech.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    MAR_TINA: jakoze nesnasim, kdyz na kamna ve velky (plny) saune nekdo nalije vodu a sedne si na spodni schodek anebo dokonce rovnou odejde.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    LISKAAUDREY: voda/para je prave to, co te spali. Kdyz ve vytopeny saune nalijes na kamna kbelik vody, tak vylezes s popaleninama. Zkus strcit ruku do 90 stupnove vody.

Finska sauna je teda vlhci, ta uplne sucha sauna je spis svedska nez finska.
    LITROP
    LITROP --- ---
    SPIKE411: no ja tam lil vodu s esenci a nikdo nic nerikal..
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MAR_TINA: Já většinou viděl zákaz lití těch esenciálních olejů.
    Ale je fakt, že snad v SK Žižkov tu vodu pak taky zakázali - se zdůvodněním, že jim tam pak lidi lejou ty oleje nebo co. (Možná si to už blbě pamatuju.)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    GARFIELD: Na to často bývají tyhle odpařovací misky
    Odpařovací miska Harvia - nádoba nad saunová kamna, 20cm - Sauna.cz
    https://www.sauna.cz/odparovaci-miska-sentiotec-nadoba-nad-saunova-kamna-20cm-1
    (a jak je z názvu patrné, má se to odpařovat, ne kapat na kameny)

V Radotíně to je, ale nekontroloval jsem obsah.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nešvar zákazu lití vody na kameny mě v českých saunách pěkně sere.
    Pokud se dohodnu s ostatními, dlěám to.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    SPIKE411: to souhlasi ... jednou mi to trochu spalilo chodidla tak, ze to bylo citit druhy den (nic hrozneho). A dost casto pali nos, kolena a tak.

V ty jedny saune sou takovy "gumovy" kalisky, do kterejch se ma prej nalejt trochu vody a ono to ma pomalu odkapavat na kameny. To mi ted pred vanocema ukazal jeden patron (po dvou letech, co tam chodim).

Po googleni nalezeno jako kalisek na esencialni oleje, takze je otazka, zda patron vi nebo nevi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam