• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]

Správné saunování je věda

Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.

rozbalit záhlaví
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MAR_TINA: Ja som sud ani nechcela, ta estetika ala hobitin sa mi nepaci
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: šmarjá, na telefonu se mi to špatně opravilo. Kup kvádr, NEKUPUJ sud. sudy jsou blbě úzný a debilně se tam sedí/leží.
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    GARFIELD: My máme saunu od Covidu. Máme na zahradě sud. Máme teda elektrická kamna. Chlazení máme buď zahradní hadicí. Případně teď přes zimu vždy vydržíme sud na dešťovou (ten zelený). Naplníme ho vodou a nasypeme tam sůl, tak to nezabrání tak rychle. Odpočívadla buď nahoře v bytě nebo sedíme venku u sudu, kde máme ten plynový ohřívač.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MART1NKA: kupuj si kvadr nebo sud. A zvážila bych něco s krytou odpočívárnou - předsíňkou, protože se chceš saunovat i v zimě a dešti a nechceš mít pouze volbu horko uvnitř nebo zima venku.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    nasla som na bazosi tuto firmu, ktora vyzera aspon od pohladu relativne dobre :) ma tu niekto na to nazor?
    Finské sauny - AMAZING RELAX
    https://www.amrelax.cz/finske-sauny/
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    GARFIELD: este dodam, ze nechcem nejaku designovu picovinu, kludne to moze zvonku vyzerat ako kadibudka a mat to len lavicu na pantofle a venkovni sprchu zo studny.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    MART1NKA: hah .. tak vidim, ze nejsem sam .. muzeme spolu sdilet zkusenosti :D
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Kdyz uz se tu zminuji firmy na stavbu sauny – mate nekdo s nekym dobre zkusenosti?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    NA_PYCZU: ono vlastne ked na to pozeram, tak sa asi nepredpoklada, ze by sa v tychto luxusnych priestoroch vyskytoval niekto, kto by tym chcel preskakovat :)
    a ano, vyzera to ako borovica.

mam v Posumavi pozemok a budem tam chciet vyhladovo postavit malu minimalisticku saunu s kamnami na drevo (nie elektricku). Existuje firma co mi to postavi? Riesili ste to niekto? Nie som dyi hobbik, peniaze mam, idealne uplne na kluc. predstavujem si nieco ako to, co sme mali v Laponsku veda chaty. dik
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    SPIKE411: ehm , my byli na Silvestra v sauně na Probošťském jezeře a chlapík nám říkal, že mu tam někdo polil kameny pivem:), takže já se vlastně nedivím, že to zakazujou
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    MART1NKA: Mně teda taky ani nenapadlo, že by temperována byla
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Dessin znám osobně. O)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISHNA: Myslis, ze firma co to stava po celej CR nepouzije temperovane sklo? https://kijukiju.cz/bespoke-manufacturing/sauny
    SITH
    SITH --- ---
    Těch 90 min je imho s možností jít ven ne?
    RIDDIMSURFER
    RIDDIMSURFER --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Wooow 90 minut je uz celkom dost… da se to zvladnut nebo to chce postupne pripravovat? v stepu dam kludne ten klqsicky ceremonial ale to je tak na 15-20min… a viacej som nikdy neskusal.
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    Tohle mi teda řekl chatík, takhle chytrej nejsem...

Když kápneš olej přímo na rozpálené kameny (300+ °C), tam skutečně může dojít k pyrolýze – tepelnému rozkladu. Terpeny (základní složky většiny olejů) se můžou oxidovat na aldehydy a organické kyseliny, které jsou dráždivější. Některé oleje obsahující fenoly (tymián, oregano, hřebíček) můžou při extrémním žáru vytvářet dráždivé zplodiny.
    KRISHNA
    KRISHNA --- ---
    Mě v Radotíně nikdy nepřišlo nijak nesnesitelný vedro. Ty popáleniny jsou způsobený blbou ventilací. Já sauny v poslední době celkem studuju. Tahle je teda imo celkem bastl. Ta velká prosklená stěna (která mimochodem podle mě není z temperovanýho skla, nechtěl bych vidět, až tím zkusí někdo proskočit) má hodně velký tepelný ztráty a kvůli tomu, jak je ta sauna velká, tak zařídit tam rovnoměrnou distribuci tepla a jedněma kamnama na tuhý palivo není jednoduchý. Proto má podle mě tak (nestandardně) vysokej strop. (Asi) díky tomu má i dost vysoko spodní odvětrávací otvor, kterej standartně bejvá až pod horní lavicí, ale tady ho mají za horním opěradlem.

No a popáleniny od lavic jsou kvůli blbýmu dřevu, mají tam nějakou borovici či co, místo standartní osiky/olše

Co se polejvání týče, tak já to miluju, ale naprosto chápu, proč je to ve verejných saunách zakázaný. Když tam někdo vyleje celej kýbl najednou (lidi jsou občas trochu kreténi), tak to v lehkým případě někoho zle opaří a hrozí i poškození ty sauny... Voda když se rychle změní v páru, tak svůj objem zvětší klidně 1700x, vlhkost pak zaleze i tam, kam nemá, jak se rychle snaží utéct ven (krásnej efekt u venkovní sauny, když mrzne btw).

No a další neméně závažnej důvod je ten, že tam právě lidi lejou ty oleje, to je velkej problém, ona totiž ta aromaterapie je dost věda ... Byl jsem na saunerskym workshopu a polovinu času jsme řešili jen oleje... Ty se většinou ve vodě nerozpustí, nebo ne dřív, než to někdo lžící nabere (proto se kapou na vrch sněhový koule, z který se pak pomalu odpařují. Taková skořice je dost dráždivá. Hřebíček obsahuje eugenol, ten hodně pálí. Některý citrusy jsou fototoxický (riziko hnusnejch puchýřů při následný expozici na UV). Dovedu si představit, že někoho napadne to kapat rovnou na kameny ... velký riziko požáru/popálenin/podráždění dýchacích cest...
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Mozem sa pridat? :) to znie ako nieco pre mna
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ja dnes byla poprvé na 90 minutovém ceremoniálu ve spotu. Vedli ho Dessin a Vašek a bylo to něco, co určitě potřebuji znovu absolvovat. Nadchlo mě to, udělalo mi to fakt dobře, tak hluboké uvolnění jsem dlouho nezažila, potěšili mě a konci došlo i na mlácení metličkami ( dobrovolné), já to mám ráda. Další je 20.1 od 17 hodin. Doporučuji:)
    začala jsem ve třetí řadě v druhé části ceremoniálu jsem si sedla níž :) znáte je někdo?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SPIKE411: V Radotine je 98 stupnov, ked ides v neskorsich hodinach a je tam sucho. Ja tam sadam na dolnu lavicu a ked lezim, tak nemam zdvihnute kolena, inak mam tiez flaky… ony zmiznu. A uz som si tam aj “popalila” prso na lavici. Kazdopadne tam sa nehram na hrdinu a sedim dole.
    Narodni ma tiez sucho, ale je tam 92, co mi pride tak akurat. Vo Frymburku bolo teraz vo vonkajsej Finskej suchej pod 90 a bola mi tam zima. Ceremonialnu vedla mali zvlhcenu a tam ta nizsia teplota nevadila. Radotin ked polejes a nevyvetras, tak to je tiez dobry masaker. Ied clovek ide skor, tak tam byva lepsie, ale zas je tam viac ludi.
    PYRO
    PYRO --- ---
    Ono vlhkost, kdysi jsme se s kamarádem Finem bavily rozdílnosti české a finské Wikipedii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam