• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    LABARCHA: Zatím jsem to nezkoušela, ale víc zdrojů mi tvrdilo, že a ukončení laktace je dobrá konzumace máty a šalvěje
    LABARCHA
    LABARCHA --- ---
    Ahoj, prosím zkušené o radu.... cca 10 dni nekojim - po téměř 21 měsících.... teď se mi začly dělat nepatrné hrudky v jednom prsu a mlíko samovolně vytékat.... mám to nějak řešit? zatím nic nebolí.....

díky předem
    KYO
    KYO --- ---
    TRAMIN: Nevim, jestli si psala, ze ji mas, ale koupila bych takove ty lahve, jak z nich dite musi sat samo a ne ze to jen kape. Aby ti slo dal kojit treba a nebylo dite liny :)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    SANCHA: musis ji vysvetlit,ze je nema provokovat a pak to nebude potrebovat :-D
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    SANCHA: moje nevlastni sestra je ted v pate tride. nosi stejnou velikost jako ja pred těhotenstvím. na muj vkus tlusta,ale presne jak pise nienna - normální jídlo skoro nema. dojida se co kde ulovi. matinka si vyrobila tri decka a na dalsi proces uz nema kapacitu. pri pohledu do jejiho grafu. mela stejnou vahu porodni a ve trech mesicich uz o kilo vic nez Maki a dal jela jak raketa nahoru a jede dal.ale taky to byl vzdycky valibuk. kluky mlatila jak kombajn, sourozence nosi po baraku a ma z ceho brat energii
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SANCHA: :-D V tom případě na pohodu... Sleduj to... a proplouvej světem na vlně spokojeného dítěte... :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SANCHA: Tak to je OK... Fakt...
    Mě těch dětí projde rukama hodně... a to, jak moc jsou oplácaní než se začnou pořádně hýbat a stravovat dospěle vůbec nesouvisí s tím, jak pak vypadají... Opravdu... :-) Naopak to, čím je krmí a jak jim dovolují /omezují je v pohybu...tam už bych korelaci našla...

Ale samozřejmě opomíjím různé metabolické vady a tak...

Poznámka pod čarou
    Kolegyně měla děsně vykrmené děti...já jsem tak tlustá miminka snad neviděla... do těch dvou let vypadali, že je nohy neudrží (znám teda jen z fotek a vyprávění od jiných kolegyň)... pak se rozběhli do světa a dneska jsou to junáci (a ta hubenost jim nedá vůbec zabrat).

Spíš možná upozorním, že silnější děti se nechtějí hýbat (ono uvést tu horu do pohybu je NĚCO)... takže je potřeba je více motivovat...a nevzdávat to... :-D
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SANCHA: Pokud se stravuje podle nějakých rozumných zásad, tak si moc neumím představit množství snědeného, které by způsobilo obezitu (bylo by toho tolik, tolik moc, že se to snad ani sníst nedá)..

Obezita u dětí je kombinace málo pohybu - blbé stravování (vynechám snídani, zbodnu lupínky, tyčky a zapiju to limčou; nemám hlad na oběd; zbodnu llupínky, čokošku, zapiju limčou; večeře dtto a cyklus se opakuje)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SANCHA: To je komplikovanější... ale když to hodně zjednodušším, tak kojením ne (i když jsou ty děti "tlusté", tak se jim mateřské mléko neukládá v klasických tukových buňkách).
    U umělého mléka to teoreticky možné je...

Ale prakticky - pokud jí rozumné věci (MM, zeleninu, ovoce apod. ) a má dostatek pohybu, tak bych to spíš vyloučila... :-)

Odpověděla jsem na otázku?
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SANCHA: To je různé... Je to zhruba stejný problém jako proč někdo nekojí, i když by chtěl a moc...
    Někoho tělo bude mlékovat i v koncentráku...jiné tělo při ztížených podmínkách vypne vše, co "nemusí být" a výrobu mléka vyhodnotí jako jednu z takových věcí...

Na kojení jako takové (tj. dostatečnou tvorbu mléka) má vliv moře věcí např.:
    vrozené dispozice, psychická pohoda a odolnost (např. na stres a stresové zatížení v daném období, ale taky spánková deprivace a její tolerance), dostatečný příjem živin (tj. jíst a nešulit to), dostatečný příjem tekutin (bývá zrádné ve vedrech - člověk musí pít MNOHEM víc), fyzický výdej...
    Takže např. sníženou tvorbu mléka často vidím u maminek, co se chtějí dostat brzo do kondice, upraví si jídelníček, začnou cvičit... A je to dost nefér, protože jiná u toho hubne jak zběsilá a kojí tak, že by ukojila dvojčata...a jiná přijde o mléko...a který los sis vytáhla zjistíš až když se to rozjede... :-)

TRAMIN: To děláš suprově... Pokud se malá naučí, že má mít víc jídla - tj. bude ho chtít... a bude ho aktivně tahat z tebe, tak by to mohlo i zvýšit laktaci (pokud sama uvádíš, že tam jsou věci, které ji mohly snížit a ty odstraníš...)... nebo rozhodně udržet alespoň na té výši, na které je... :-)

SANCHA: Riziko je vždycky...ale tady už mléka ubývá / nezvyšuje se jak má... Při správném postupu to může pomoct v kojení... :-)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    SANCHA: ale ja ho nenahrazuju. kojim stejne jako predtim, jen zkouším odstrikavat pro zvýšení a mezitím dodavam davku UM. tedy treba obed nakojim,udělám um a zkusim ji dofutrovat tim.
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    SANCHA: u sebe podezrivam kombinaci horko-malo tekutin-nervy v rodine - zvyseni aktivity (chtela jsem zhubnout co nejdriv). ale snad jsem to cele chytla vcas.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    NIENNA: A ještě jsem zapomněla - u miminek nemusí ani jídla ubývat...stačí, když se nenavyšuje...nebo navyšuje méně, než je potřeba...
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    to je zajimave. tim se vsechno vysvetluje. ona je fakt akcni miminko. ruzne se pretaci,zvedave kouka div si krk neukrouti,porad mluvi, malo spi.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    SANCHA: To si nerozumíme...Oni nepřestávají jíst dobrovolně...Je málo jídla. A ubývá ho postupně...tak se na to tělo snaží adaptovat (a doufá, že hladomor brzo skončí).
    Prostě, když nedáš dítěti najíst, tak bude řvát, že má hlad... Když budeš dávky postupně snižovat, tak si zvykne...(konec konců, to je princip hubnutí i u dospělých, ne?)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    KOTENCE: to nevim. v navodu pisou,ze pri 5,5-7 kg je spotreba 1000ml za cely den rozlozena. ja mam davat po kojeni 2x denne stovku. jenze těch 50ml dneska bylo pred kojenim.prave aby mela hlad jako motivaci k te lahvičce
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TRAMIN: Nevzdávej to... Děti co pijou dlouhodobě méně než by měly jsou "smířené" s tou dávkou... Proto je to tak hrozně nebezpečné... Lidově se tomu myslím říká, že se "scvrkne žaludek"... Když ten příjem pořád klesá (mléka plíživě ubývá), tak jsou dostatečně adaptované, aby nebylo vidět, že strádají...a to čím dál tím víc... (neřvou hlady, projevují se "normálně" a tak).
    Proto je tak strašně důležité hlídat nejen percentil, ale i příjem za určité období (přepočítáno na týden, ale samozřejmě se dá sledovat 14 dní, měsíc)... v tomhle věku, kdy u takového malého drobýtku je to sakra znát...obzvláště, když má růst miminko jako celek včetně orgánů (např. mozku)...a je zbytečné, aby z nedostatku se něco nevyvinulo jak má... :-)
    Ono se to poddá - postupně by se jí ten příjem měl navýšit... :-)

Moje malá má 6 měsíců... přibrala půlku toho, co by za poslední období měla...taky přidávám, co jde... TOHLE problém není, ale když to včas nepodchytíme, tak by mohl být...
    Mám báječnou pediatru (zodpověně vybraná), takže opravdu neplašila..nic...jen mě na to upozornila...obě si myslíme, že je to pohybovou aktivitou naší dračice...v tomhle věku to i bývá... a domluvily jsme se na dalším postupu k oboustranné spokojenosti... :-)
    (mimochodem s Lenkou tohle "hubnu období" přišlo dřív, protože ta se hýbala, otáčela apod. daleko dřív... tam jsem přidávala kojení a doufala jsem... - pomohlo to... )

KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    TRAMIN: bud rada, ze vzala tu savicku. Ta nase se asi driv nauci jist lzickou...
    Btw. neni ten nutrilon vyzivnejsi, nez MM?
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    hm.tak jsem sterilizovala vse potrebne, pripravila cerstve koupeny nutrilon 1, kojeneckou prevarenou vodu, poctive merila teplotu a nabidla hlady rvoucimu mladeti poprve flasku. nezna ani dudlik. vytahla tech 50ml co normalne kojim, odstrcila flasku a smala se na cele kolo. ze jako dobry. vic uz jsem do ni nedostala... uspavani kojenim asi jeste trochu docucla a vyrizeno. mam doma modelku s dietou asi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam