SANCHA: Vnímám to uplně stejně... A snažím se (a mé kolegyně též) maximálně vyjít nastavení té které maminky vstříc...samozřejmě tak, aby nedošlo k ohrožení dítěte (pokud má mimčo zánět ledvin, tak není o čem diskutovat - vážení kojení a plen je nutnost... ale vysvětlujeme proč a valná většina souhlasí, respektuje, váží...).
Co mi vadí jsou kategorická prohlášení, která hlásají "jedinou zjevenou pravdu"...ať už jsou z kteréhokoli tábora... Tak, jak to píše
MARKYSHA... Pokud jsi matka, která zrezonuje s takovýmto letákem...a pak jí kojení nejde... tak to nutně musí vnímat jako osobní selhání - přeci "ona je dokonalá a od přírody k tomu navržená", tak jak to, že to nejde... Hrozně mi to vadí a lomcuje mnou vztek...ale to je tím, že na mém rameni (doslova) plakalo příliš mnoho maminek jen kvůli tomu, že s nějakou takovou představou neobstáli v realitě...
MARKYSHA: Asi tak... Stojí mě hodně sebeovládání nezačít ječet vůči všem takovým a jiným "jediným opravdovým pravdám"... Asi to dělám už moc dlouho... neznám pravidlo, co by nemělo výjimku (a pokud by mě takové napadlo, tak si myslím, že jsem se zatím s tou výjimkou nepotkala...).
Dlouho jsem věřila v pud sebezáchovi...že prostě, když dáte dítěti jídlo, tak ho sní, aby neumřelo hladem... Když jsem se s Lenkou coby miminkem stavila u kolegyň na návštěvě, tak tam měli miminko, co nejedlo...Matka neměla mléko a přes upřímnou snahu (větší až obrovské nasazení) nekojila a nekojila...mléko nebylo... Snažila se krmit UM, ostříkaným MM...kádinkou, lžičkou, hadička k prsu... dítě nic z toho nechtělo.. co nenakojila, to nebylo... Nikdo jsme tam nic takového neviděl...nikdy (a ano, maminka byla ze začátku podezírána z nedostatečné snahy)... Když jsem tam byla, poprosili mě, zda by se mnou mohli udělat experiment, aby se teorie potvrdila x vyvrátila... I nakojila jsem toto cizí miminko... ač jiná matka, prsa naprosto nevhodná ke kojení - tj. náročné si něco vzít, mléko pro jinak staré dítě... děvčátko pilo a pilo a pilo... Doktoři pak obvolávali ostatní nemocnice (neb inet a jiné zdroje mlečel)... a ukázalo se, že to opravdu pozorováno je...pár takových exemplářů, kteří prostě jinak než z prsu NE... i kdyby měli umřít hladem... (bývají to supersavci...takže jsou schopni rozkojit skoro každou matku... až na pár exemplářů a to je pak problém)...
A maminka zoufale přemýšlela, jak sežene kojnou... (kdyby mimčo chtělo MM, tak se dá sehnat odstříkané...to oni by kupovali...ale miminko nechtělo nic, co nebylo podáno prsem).
KLEVKA: To určitě - tvé posty mi jsou příjemé... myslím, že opravdu podporuješ, radíš a tak... Ale ten leták je psaný jinak než jak se projevuješ ty... oba... :-)