• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KYO
    KYO --- ---
    LISTICKA: A sub-study shows no increased risk of congenital birth defects, premature birth or low birth weight after antidepressant use.

“As with all medicines, it is important to be cautious and have a good reason to prescribe antidepressants to pregnant women,” says Hedvig Nordeng and Malin Eberhard-Gran, who are researchers in the sub-study. “We found no increased risk of adverse events within the period and the end points we have studied. Depression in pregnant women can also have negative consequences for the child’s health. The risk and benefits for the mother's health during pregnancy should always be evaluated in each case. We believe that this study may contribute to a better knowledge base for such decisions, but these findings will reassure the pregnant women who need to use medicines in pregnancy” add the researchers.
    KYO
    KYO --- ---
    LISTICKA: Results Sertraline was the most commonly reported SSRI, but none of the five previously reported birth defects associations with sertraline was confirmed. For nine previously reported associations between maternal SSRI use and birth defect in infants, findings were consistent with no association.

Tady to vypada spis, ze prave nic neprokazali
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    KYO:
    Specific SSRIs and birth defects: bayesian analysis to interpret new data in the context of previous reports | The BMJ
    http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3190

Antidepressants and pregnancy - NIPH
    https://www.fhi.no/en/news/2012/arkiv---antidepressants-and-pregnan/
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    LISTICKA: Nebo teda ještě může být varianta, že za hypospadii může gentamycin v kombinaci s dalšími antibioiky, které do mě narvali ve špitále po operaci zánětu kolene. Nebo to vše dohromady... Nevěděla jsem, že jsem těhotná.
    KYO
    KYO --- ---
    LISTICKA: Hele... s medicinou jsou vzdycky nejaka rizika. Nicmene chci videt tu studii. Nejde taky verit vsemu, co je na internetu. to mas jako s autismem a ockovanim.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    KYO: No, já se zrovna vyděsila, protože jsem zjistila, že SSRI i jiná AD užívaná v 1.trimestru mohou způsobovat podle některých studií malformace genitálu a srdce. Já užívala teď AD v 1.trimestru a mladší syn má hypospadii, čili rozštěp močové trubice. Ne velký, ale má. A měl šelest na srdci - nedomykavost chlopně. Samozřejmě to tím být nemusí, ale taky docela dobře může. Celkově nárůst procenta těch hypospadií v populaci posledních 20 letech by s AD souviset mohl. Takže nějak mi z toho není dobře, že třeba za jeho potíže můžu :-(
    Možná přestanu spíš kojit... fakt nevím, je to pro mě těžký.
    KYO
    KYO --- ---
    LISTICKA: osobně bych si je nechala napsat, malé dávky nepřechází do mléka a sertralin je otestovany. Dítěti to taky neublizi vidět veselou aktivni mamu, člověk musí fungovat nějak.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Dík. Zkonzultuju. U mě je to v takových vlnách. Hormony furt fungují, ale přece jen už míň, synovi je 9 měsíců.
    KYO
    KYO --- ---
    Ja se klidne priznam, ja brala AD pri tehotenstvi i ted pri kojeni. Beru AD uz skoro deset let. Co se tyce prechodu na plod nebo prechodu do mleka, prechod je nulovy v pripade sertralinu napriklad, to me ujistovala lekarka. Brala jsem ale na zacatku i zoloft a bylo to bez problemu taky. Behem tehotenstvi jsem snizila davku na minimum, v sestinedeli sem si musela ale pridat. ale stale je to podprumer. Hormony :)
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    BALAENA: tak urcite bych se poradila na vice frontach. lekari toho moc o kojeni nevedi....Navic urcite existuje nejaky seznam AD,pri kterych se kojit smi a pri kterych ne. proto bych se obratila na LP, jaky ma na to nazor...jen se poradit, nerikam hnedka podle anonymni LP na telefonu neco zacit brat.
    INXS
    INXS --- ---
    Jde je brat pri kojeni, ale prej bych bylo vhodne je brat i v tehotenstvi abysme na to byli zvykly. Mne rekl, ze mi je teda predepise, ale s tim ze pusobej na dite jsem odmitla. Jinak jsou tu id ktere je pri kojeni braly, ale nechci jmenovat
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KAMPA: zapomínáš, že je taky bude muset někdo předepsat. a LP to nebude, ta na to nemá oprávnění. a pokud v SPC těch AD bude, že se při kojení nesměj, nesmí to napsat nikdo z těch, kdo AD předepisovat smějí.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    LISTICKA: zkontaktovala bych LP! myslim, ze se da kojit a brat AD.
    INXS
    INXS --- ---
    Konecne!
    Zas mi rval a mlatil do ruky, odvracel se. Tak jsem ho hodila na kozu tam rval taky. Tak zkusit krknout a nic, rozbalila jsem ho at ty prdy vykope a zacla mliko ucucavat sama, on zvedave koukal a ejhle vysledek :) sice studeny a mozna hraje roli taky to, ze kojim v leze a nabizela jsem mu ho v sede

INXS
    INXS --- ---
    LISTICKA: mne rekl psychiatr, ze se dostanou do mlika a neni vyzkouseny co to s kojencem dela. At se rozhodnu, bud kojit nebo AD
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Uf, ten podzim mi nějak dává zabrat, takže zvažuju nasazení antidepresiv (koncem 2.trimestru těhotenství jsem je vysadila). Konkrétně se jedná o Cipralex. Jenže se mi nechce přestávat kojit (syn necelých 9 měsíců). Nemůžu se rozhodnout. Doktorka předepisuje matkám, které potřebují brát AD a chtějí kojit, Zoloft, protože je víc vyzkoušený. Jenže mně je po něm zle, zkoušela jsem ho už dříve. Je to docela psycho, mám zároveň výčitky svědomí, že jsem staršího syna kojila jen 9 měsíců, ale zároveň pak bylo v pohodě, jsem mohla brát léky. Teď jsem chtěla kojit dlouho, ale nevím, jestli to bude možné... :-( Máte někdo zkušenost s AD v kombinaci s kojením? Co vám doporučili vaši lékaři?
    INXS
    INXS --- ---
    Tak dnesni pokus si vzal vic a zaclo ho to kopat na zvraceni :( tak nevim jestli zejtra vymenit znacku
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    INXS: ja zkousela davat mliko po lzickach. Neofrnoval se a neuhybal, takze jsem vedela, ze mlikem to neni.
    INXS
    INXS --- ---
    ATARKA: nesmrdi to vic nez moje premrazeny mliko. Ok tak tenhle tejden budem zkouset hipp, kdyz to neveme...kua jak zjistim ze to neni flaskou? Odsavacku jsem si do krkonos nevzala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam