• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Presne :) Ja byla rozhodnuta, ze kojit budu jen chvili, a kojim uz 7 mesicu, protoze to zatim staci a je to vlastne strasne pohodlny :)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    INXS:SAAYURI: TRISSIE: VENIKA: můj postoj je takový, že kojení je pro mne přirozeným procesem a příroda by měla udělat své. Něco málo jsem četla, mám porodní asistentku, které důvěřuji a věřím, že když něco nepůjde, tak pomůže. Na porodnici se nechci moc spoléhat, záleží na koho narazím, upřímně však nemám moc důvěru v naše zdravotnictví, tím ho však nechci zpochybňovat, ale ráda bych již byla nějak připravená...byly mi doporučeny právě nějaké knihy, ale jsem taková zahlcená informacemi a opravdu se mi o tom nechce číst něco 500-set stránkového o kojení...
    Děkuji za doporučení, o praktickém vybavení, o kterém píše TRISSIE:. Děkuji i Vám ostatním...

Pojmy jako spruty a bojkot jsou mi prozatím cizí...(gůglím)
    Ráda bych kojila co nejdéle to půjde, to je taková má představa :) Když to tady čtu, nebo někde něco slyším, tak vlastně vůbec nemůžu vědět, jak to bude... uvidíme, jak to u mě bude probíhat, doufám, jako všechny ostatní, že to bude v pořádku :)
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    SAAYURI: zas nechci ale, aby to vyznelo, jakoze pohoda. Ano, jsou zeny, ktere koji dlouhe mesice bez sebemensiho problemu. A pak, jak pise TRISSIE:, nekdy se muzes stavet na hlavu a zarikavat matku prirodu a je to peklo.
    Urcite nema smysl se programovat na tu horsi variantu, jen me potom mrzi, kdyz vidim/ctu ty znicene maminky, kterym nekdo rekl, ze kojit prece muze kazda, ze to tak priroda zaridila. A v podtextu tam vetsina z nas cte, ze tim padem selhala - aspon ja to tam cetla treba behem tech bojkotu a byla jsem z toho fakt spatna.
    Ja jsem vdecna za to, ze jsem kojila aspon 11 mes a neberu to jako samozrejmost.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    VENIKA: Presne, bojkoty byly, rozcilovabi taky, a s tim zbytkem naprosty souhlas, nejak se to pak vyvrbilo, popr. cetl clovek neco tady, nebo volal laktacni (to pri prvnim bojkotu).
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    TRISSIE: Ja neverila, ja na to uprimne uplne zapomnela. Mozna proto to pak telo proste nejak zaridilo, narozdil od porodu.
    VENIKA
    VENIKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: ja podobne jako SAAYURI:. Predem jsem to neresila, protoze ona ta realita je potom naprosto jina, aspon ja u prvniho ditete vubec netusila, co me ceka :). V porodnici mi pomohli a rozkojila jsem se dobre, i kdyz to byl cisar. Potom jsem delala, jak jsem citila. Postupne prisly nejake problemy - spurty, bojkot kojeni atd, to jsem resila s kamaradkama a pripadne cetla neco i tady. Podle me si kazda zena vytvori ty zakladni pohledy na vec dost zahy po porodu, jakoze jeslti dodrzovat nejake rozestupy, nebo kojit na pozadani atd. A podle toho "myslenkoveho proudu" si pripadne potom vybere cloveka, ktereho poprosi o radu, aby to sedelo.
    Asi bych si klidne precetla ty zakladni rady, abys mela trochu prehled a zjistila, s cim sympatizujes.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SAAYURI: mno... já jsem taky věřila, že příroda a vůbec, ovšem hovno.

S_V_E_T_Y_L_K_O: udělala bych praktickou přípravu - nakoupit kojící čaje, caro, homeopatika... ať to máš doma, kdyby něco, a nemusíš to po porodu shánět - pokud si od někoho můžeš půjčit odsávačku, ještě líp. A pak to buď půjde samo, nebo tomu dopomůžeš. Pokud by tě kojení bolelo, nebát se konzultovat buď dětskou sestru u lékaře, nebo si přímo pozvat domů laktační poradkyni.
    Kurs ani knížka tě rozhodně nepřipraví na to, jak manipulovat s dítětem při konkrétní kojicí poloze nebo jak řešit problém konkrétního způsobu přisátí... tu teorii stejně zapomeneš a nejdůležitější je potom sehranost matky a dítěte.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Ne, nebyla, vubec jsem to neresila a fungovalo to. V porodnici byla mala prikrmovana jinym MM prvni den (byla jsem na JIP po CS), a treti den jsem kojila 45 ml, takze to priroda zaridila sama. Kojim 7 mesicu, diteti to stale staci, ochutnava jen prikrmy, dokrmovat nepotrebuje. Prikladam to tomu, ze jsem kojeni vubec na zacatku neresila a mela jsem to uz od zacatku nastaveny tak, ze je to priroda.
    INXS
    INXS --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: nechala to na porodnici a prvních 10 dní brečela bolestí u kojení

já bych si pozvala nějakou fajn zkušenou kamarádku po porodu kdyby mě to v porodnici nenaučili
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    zdravím, ráda bych se zeptala, zda jste jako prvorodicky četly nějakou knihu o kojení nebo byly na nějakém kurzu o významu kojení nebo jste to nechali na přírodě a na tom co řeknou v porodnici nebo vaše Pa?
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KAMPA: chapu a drzim moc palce! mne taky kojeni jako takovy nebere silu, spis blby noci, ktery kdyz jsou opravdu hodne blby, tak ani prso nezabira a chce nosit (16 kg), coz je silenost. taky cekam, kdy k tomu dojdu. mela jsem naspalnuto k "nocnimu" odstavu pred 2. rokem, pak po 2. roce jak zazrakem zacal dobre spat a budil se jednou za noc, symbolicky. ted zas zuby a ryma a...:)))
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    LISTICKA: :) u nas v rodine ve 2 pripadech bezvercu zabraly, akorat teda nevim, proc je zacali brat, kdyz ja je k tomu neprivedla (asi zvedavost zapricinena nasimi homeopatickymi experimenty s az zazracnymi vysledky?:)
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    MARKYSHA: Jo, neléčená deprese v těhotenství je taky špatná. To radši léky.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    MARKYSHA: No právě, má 5 holek a 1 kluka, minimálně 3 už chodí do školy a jsou poměrně samostatné. Určitě pomůžou se sourozenci. Ve větších rodinách to tak bývá. Ono to totiž ani jinak nejde. Nám taky mužova dcera (má nevlastní) pomáhala se svým mladším bratrem (mým starším synem), když byla s námi, byla to spíš pohoda. Teď už je velká a má jiný zájmy, randí a tak... :-)
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    NEMESISS: diky za podporu, urcite dam vedet. verim v to, ze to pomuze....!!! :) pac bud tohle nebo me ceka nejaka stres metoda a ja to tak nechci. vidim, jak me to lidsky mlade stale potrebuje a my prsa ma jako modlu. pres den vubec, ani kdyz jsme byly ted v bazenu a mela oblicej na mych prsou. ale jak padne uspavani a noc, tak je to sileny....Mne to jako nebere silu , nejsem unavena...ale spis uz to citim. uz me to otravuje....cekala jsem, az k tomu dojdu a to se ted stalo. tak je ji dva roky a osum mesicu...myslim, ze z tech hektolitru, co vyzunkla, bude jeste dlouho profitovat :))
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LISTICKA: no ony třeba neléčené deprese plod můžou poškodit taky, pokud žena rovnou nepotratí.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LISTICKA: jenže kolik je tě starším? Ti bývají spíš pomoc.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    Uf, zrovna se mi vysmála jedna matka 6 dětí, když jsem si postěžovala, že jsem už měsíc nemocná a děti mají horečky (Jinak si teda moc nestěžuju) a že mi trochu už šibe. Jak ji baví poslouchat v šatně, když si ostatní matky stěžují. No, přijdu si pak fakt blbě, když vidím, že někdo zvládne 3krát tolik co já, ale zase si říkám, že když měla ty první dva kousky, určitě to všechno na háku neměla. A proto se snažím nikdy nemachrovat na matky, které mají 1.dítě, protože si pamatuju, jak jsem řešila věci, které mi teď připadají jako ptákoviny. Člověk prostě spoustu věcí fakt zapomene.

KYO: Jo, proberu s doktorkou a uvidíme. Ona má pacientek, které kojí s různými léky, asi relativně dost. A tím, že dělá ještě i se drogově závislými atd., má i docela slušný vzorek různě intoxikovaných žen a jejich dětí - občas docela husté případy. Z její praxe se zdá, že lidský plod je velmi odolný. Nicméně ona zase nemá asi úplně přehled o tom, co pak jednotlivé látky dělají v pozdějším věku, jestli dítě nemá třeba nějaké poruchy neurologické... Všechno se úplně hned nepozná. Jako ADHD atd. ... Možná by někdo měl udělat takovou studii v ČR.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    NEMESISS: Já snad ty homeopatika začnu brát. Budou fungovat, i když jim nevěřím? :-)
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    KAMPA: homeopatika nam zabiraji na vse, nechapu sice, jak je to mozny, ale u syna horecka atp., u me uzkosti atd. a ted je zacali brat i starsi clenove rodiny na problemy s pohybovym aparatem a super. ja beru par mesicu esenci red chestnut, pomaha taky pri odstavu, beru to spis kvuli sobe, abych na synovi moc nelpela (2 a ctvrt roku mu je) a musim rict, ze jsem v uplynulych asi 2 mesicich zaznamenala snizeni kojeni v noci, mnohem lip spi, pres den chce furt stejne. nevim, zda to s tou esenci muze souviset, ale skoro bych rekla, ze jo. urcite dej vedet, nepochybuju, ze to zabere ,)
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    KYO: no svym smyslum....tady nejde moc o smysly. tady jde o to, ze dite chce prso a mliko a ty , i kdyz mu to jakkoli vysvetlujes, tak nic nebere, proste chce a tecka.
    zase 80kc mi neprijde tolik, treba to zabere.

holky a vy jste zkouseli homeo a nezabralo, ze neverite?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam