VENIKA: jak mi řekl velmi moudrý neonatolog v Motole - kojení je věc pudová, buď to pude nebo to nepude.
Je spousta způsobů, jak si úspěšné kojení zesabotovat (kupříkladu nejíst, nepít, nechávát hodně dlouhé intervaly, mít špatnou techniku přikládání) - je velmi doporučeníhodné se těmto věcem vyhnout.
Je spousta věcí, které mohou kojení pomoct (kojicí čaje, homeopatika, caro, časté přikládání, dobrá technika, střídání poloh, používání odsávačky coby dodatečné stimulace po každém kojení...) - ale ani v případě, že se žena řídí všemi radami a všechno dělá "správně", to není záruka, že to půjde - a pak to fakt není její chyba, že to nejde (i když okolí, s kecy typu "ale přeci každá může kojit" a "já kojila dva roky a ani jsem nevěděla jak" a tak dále, může vzbuzovat dojem, že to její chyba je).
Je fajn zkusit dostatečné množství pomocných a podpůrných prostředků (ale zas s nějakou mírou...) - vzdát to bez toho je trochu škoda - ale když to nezabere, no, děti rostou na lásce a bílkovinách a bílkoviny narozdíl od lásky jde koupit v krabici.