• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    SOLEI: Rok, to je celkem dost. Ja teda celkove doufam, ze uz nebudu takova "krev a mliko a mliko a mliko", jako jsem ty ctyri roky od prvniho porodu. Tesim, ze zase budu mit svoje telo jenom pro sebe, ale zaroven je mi smutno, ze uz mozna nikdy nebudu mit miminko...
    Holt konci jedno obdobi a zacina jiny, nejspis o trosku snazsi, ale stejne :-)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    KOTENCE: hned a trvalo rok než se trochu upravily
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Rozhodla jsem se, ze odstavim mladsi dceru, v unoru ji byly dva a me to zacalo otravovat.
    Uz jsem tu psala, ze bezne odjizdi i na nekolik dni a pak znova na kojeni navaze, jakoby se nechumelilo.
    Ve ctvrtek jsem koupila mliko a rekla ji, ze uz nechci vyrabet mlicko a ze ji dam vecer do lahve. Vecer jsem ji ohrala mliko, ona ho vyzunkla, pritulila se a behem par minut spala. Vcera vecer stejnej scenar. Dneska rano chtela nakojit a ja ji nabidla. A co? Mliko neni!! Chvili to zkousela a vrtela hlavou, ze jako nic. A pak mi rikala, ze tam bylo, ale strasne malinko... Nechapu. Psychika nejspis pri kojeni hraje fakt zadadni roli :-)
    Takze za me zatim fajn, zadnej brek, zadnej stres.

A dotaz: za jak dlouho vam uplne splaskla prsa?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    AOTEAROA: Je to hodně individuální, ale to asi slyšet nechceš, co? :) Když jsem odstavila první v jejích třinácti měsísích a po měsíci otěhotněla, pořád jsem trochu mlíka měla. A pak se mi záhy začalo tvořit mlezivo, takže těžko říct, jestli se mi vůbec kdy mlíko tvořit přestalo, ale určitě to snižování produkce trvalo v řádu týdnů. Co zkusit na snížení produkce mátovej/šalvějovej čaj? Je fakt, že když malá brečí, taky cejtím, jak se mi prsa nelívaj.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    AOTEAROA: moje dítě zabrečí a já vyloženě stříkám..
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    AOTEAROA: Muzou to byt i mesice.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    AOTEAROA: A s tim pitim, moje dite nevypije ani litr za den, a to mu je 21 mesicu... problemy s dehydrataci nema, ani se stolici. Dokud jsem kojila, tak jsem piti moc neresila, az pak vic, ted ma lahvicku s vodou, ma kalisek s cajem a ji dost zeleniny, ovoce a miluje polivky. A taky si sama rekne, kdyz ma zizen. Ale parkrat pres den ji poslu napit. Ja sama moc nepiju, tak ji do toho taky moc nenutim. A plinky ma porad procurany dost.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    AOTEAROA: A jak je na tom s plinkama? Jsou malo nebo hodne procurane? Ja kojila min a min, a mliko jsem neprichazela, az tak po mesici, co jsem uz nekojila vubec.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    AOTEAROA: Jo, u mě to poprvé takhle proběhlo. Já neměla nikdy zrovna přebytek mléka (ani teď nemám, kojím pořád z obou prsou a poprvé jsem kojila z obou celou dobu), takže jak jsem najela na příkrmy a většina denních dávek začala být tvořena pevnou stravou, mléka ubývalo, dítě se začalo odmítat snažit o něj usilovat, když se může pohodlně najíst jinak a tím kojení skončilo.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    AOTEAROA: přesně jak píšeš, s přidáváním příkrmů jsem postupně kojila méně a méně až se nakonec dítě v podstatě "samo" odstavilo. Ještě v roce jsem ji kojila ráno a večer, ale u ranního kojení mi poslední dobou přišlo, že spíš dudá než pije. A když se pak do mě večer místo pití párkrát zahryzla, utla jsem to a dítě si vůbec ničeho nevšimlo. Prsa v pohodě a žádné nalévání po odstávce se nekonalo.the end. :)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    AOTEAROA:
    kojila jsem takhle prvního. Míň a míň a míň až nakonec konec. Akorát můj dojem, že vypije jen málo byl podle stavu pyžama dost subjektivní.
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    VERONIKAEMA: mě nejvíc pomohlo chodit "na boso" - doktorka doporučovala vystřihnout díru ve starém tričku a máchat co hodinu i častěji v silném řepíkovém odvaru. zahojeno cca do 2 dní, dovyhojeno bez viditelné jizvy cca do týdne. Hlavně žádné masti a jako prevenci je možné lehce potřít hypermanganem před kojením - aby nedošlo k zánětu prsa. Prckům to neublíží, jen jsou barevný :)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    VERONIKAEMA: Vetrat, potirat mm a nechat uschnout. Kojit s tim bolavym v koutku ust. Ja si ted koupila stribrne chranice bradavek silverette a taky super (mela jsem strasne citliva prsa a nebyla si jista zda tehotenstvim nebo nejaka breberka a pomohly cca do dvou dni).

Nemazat zadnym purelanem a podobne. Nedychalo by to.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    KOTENCE: Tak dva mesice jsem kojila jen nad ranem a jednou pres den obcas, a az teprve za dalsi dva mesice po ukonceni mleko zmizelo. Nastesti to uz ty posledni dva mesice obcasneho kojeni nebylo na preplnovani prsou znat :)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Šťastlivci. Já jsem za dva dny byla na nule, když jsem je po týdnu potřebovala probudit tak nevypadla ani kapka
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    KOTENCE: Já jsem dceru odstavila, když jí bylo třináct měsíců, a hned po odstavu jsem otěhotněla. A myslím, že tak čtrnáct dní po odstavu jsem ještě občas (třeba jednou za tři dny) měla trochu vlhkou podprsenku od mlíka, když se mi mlíko nečekaně spustilo. Pak byl chvíli klid a pak se mi asi zase začalo dělat mlezivo, tak ani nevím, jestli se mi vůbec někdy laktace zastavila :) Ale myslím, že tam fakt půjde spíš o řády týdnů, kamarádka takhle jela se sborem na týdenní soustředění s tím, že doufala, že tím nastane automaticky odstav, ale po návratu jí zase normálně laktace běžela.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Za jak dlouho se u vás zastavila laktace?
    Kojim dvakrát nebo třikrát za den. Když dcera na pár dní odjede, tak prsa v pohodě, ani nemusim odsávat, ale po návratu se zase normálně kojí...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    TAPINA: Nevim co vic ti na to napsat. :) prezily jsme takhle leto + samozrejme kojeni. V lete ani tolik nenastve, kdyz se polila. :) na fakt nouzove situace, kdy chtela litat s flaskou a ja potrebovala at nerozlije (v herne/nebo kdyz videla jine deti s lahvi a chtela jim ji brat), mela lahvicku s brckem z dm, ale tu jsem ted zase zrusila. Jsem tehotna, mam citlive bradavky a po zruseni je opravdu znat rozdil v prisati. Neboli me to tolik.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MYJKA: I když je třeba horko, dítě se hýbe, potí a je potřeba, aby vypilo dost? Nebo někde na celodenním výletě? No nevím teda.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    TAPINA: Z hrnicku/panacku, nebo normalni flasky s hrdlem (treba petka, ja mam nejakou lock&lock). A nerikej mi, ze to nelze. Mina ma 15m a pije uz nekolik tydnu i tak, ze pred ni jen polozim kelimek/flasku (mame ty plastove pohary z ikey) a napije se sama. Predtim jsem ji drzela pohar/flasku ja.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam