• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    dala bych dítě tatínkovi.
    syn u muže problém nemá. prostě máma není, není mlíko, když je fakt hlad, je kaše...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    PROMETHEA: A vysvetlovala jsem, ze uz jsem z nocniho kojeni u navena. Ale to spis tak pro svoje svedomi. Hlavne jsem rikala, ze chapu, ze je to tezky bez mlicka, ze jsem tam s ni a budu ji chovat, nez usne, ze chapu, ze je to tezky bez mlicka....

Ja bych si mimino vzala k sobe na takovou tezkou noc, bude potrebovat hodne podpory.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    PROMETHEA: Lampicku bych urcite zkusila, to vypada jako dobrej napad.
    Ja jsem u starsi dcery ruzne zkousela nahradit kojeni UM nebo cajem/bananem... abych jako mela jistotu, ze dite netrapim hlady. Vubec to nepomohlo, dite si nic nevzalo a akorat se stupnovala jeji frustrace, ze jako nechapu, co chce...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KOTENCE: takže to jde...děkuju aspoň za naději...
    Právě už jsem strašně protivná, a starší dítě je nemocný, a taky má právo na odpočatou maminku...

Když jsi v noci nedala prso, tak jsi s ní mluvila a vysvětlovala, nebo prostě nedala...?
    A držela v náručí/měla u sebe, nebo nechala v postýlce? Občas ji v půlce noci beru k sobě, to se teda taky budí v těch intervalech, usne u mě v posteli i ve svý postýlce

U 15m už bych neřešila, že bude mít v noci hlad, nevím jestli u 9m nemám dát třeba při prvním probuzení flašku...?!ale jak pak rozlišit, že u dalších už nic??
    A další věc: kojit až ráno za světla je v zimě blbý, myslíš, že by to fungovalo i s lampičkou? (Rozsvíceno=kojí se, zhasnuto=spí se)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    PROMETHEA: Tohle jsem tu psala k odstavu mladsi:

Ja odstavuju malou (15m) na noc. Zacala jsem neplanovane v sobotu, kdyz me kvuli skoro nepretrzitymu kojeni nenechala usnout do dvou do rana (!). Tak jsem si najednou rekla, ze ji radsi budu chovat rvouci az do svitani, nez ji dat znova prso. Brecela hodinu a usnula.
    Druhy den usnula v aute, takze jsem ji kojila jeste v pul jedenacty pri presunu do postele. Vzbudila se dvakrat a pokazdy chvilku v polospanku pobrekavala. Kolem ctvrty uz se ji nepovedlo poradne zabrat a knourala az do ctvrt na sest, kdy jsem ji dala (rekla jsem si, ze budu krmit az bude rano svetlo). Treti noc se zase vzbudila nekolikrat, ale uz knourala fakt jen malicko. Dnesni noc se taky vzbudila a ani nechtela prso, spis se ujistovala, ze tam jsem.

Je to pro me velka uleva uz ted. Posledni tydny jsem byla hrozne unavena a na deti i muze protivna az jsem se stydela..
    ...

Tahle mladsi se budila pro ujisteni jeste asi 14 dni. Starsi dcera spala celou nic behem tri dnu.
    Podle me to 9 mesicni zvladne stejne dobre. Dulezity je tvoje odhodlani. Nesmis couvnout a priprav se, ze prvni noc muze skoro celou zalostne proplakat...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: co jsem tak četla na netu, tak se mi líbily tipy “srozumitelné” pro dítě-např navázat kojení na určitý místo (že bych kojila odteď třeba jen v obýváku :) nebo světlo/tmu, třeba dokud svítí lampička-třeba do 12 v noci, tak kojíme, 12-6 zhasnuto...atd atp

Pocitově bych řekla, že bez jídla už dá stopro první půlku noci-do 12 určitě, do ca 3 by to asi taky dala, a první půlku noci spí/spávala nejlépe, tak bych evtl. tu první velkou pauzu, třeba do těch 3 měla tam. Nemám problém pak nakojit hladový dítě nad ránem, aby vydrželo do snídaně, ale momentálně je v 5:00 už tak přecpaná z tý prokojený noci, že už ani u prsa nezabere, protože už nemůže jíst...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    V záhlaví stojí, že sem můžou i matky, co už je kojení štve :) kojení jako takový mi nevadí, ale bohužel to u nás (stejně jako s prvním dítětem) došlo v noci do fáze buzení po 1,5hod až někdy 45 min. Chtěla bych co nejmírněji ukončit noční kojení. S první dcerou jsem se toho bála, neměla jsem možnost s nikým o tom mluvit a v té celkové únavě jsem ani nedokázala udělat rozhodnutí. Takže prosím zkušenosti a tipy, dítě 9,5 měsíce.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    DZEJLA: A ja pripisu, ze cesta je i dat jednorazove parkrat dokrm um - dcera byla mala, slaba a rozkojila se, az kdyz se parkrat poradne napucla. Jinak teda nespala, ale vrestela hlady. Aby zaznel i jiny pristup..
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    DZEJLA: Jen pripisu, ze normalni je i kojeni co pul hodky. Proste jak so rekne a menit se to muze kazdy den. :)
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    Děkuji za rady, už se to zlepšuje. :) Jsou mu 4 dny, takže k sobě teprve nacházíme cestu. S těmi plenkami jsme právě pokročili dobře, vyměšuje hojně.

Všimla jsem si, že častější kojení (co 2 - 2.5 hodiny) ho vcelku aktivovalo a taky ten kontakt kůže na kůži, střídat prsa několikrát a být trpělivější, když trochu zpomalí při sání. Za den jsme nabrali 130g, díky čemuž nás pustili z porodnice. Hurá! :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    DZEJLA: do urcity miry usinaji vsichni. Ja trochu lechtala na tvari, trochu na nozickach, doporucuje se, aby nebyly na kojeni moc navleceny, aby tak rychle neusnuly, a taky se doporucuje na chvili odlozit-v polospanku zjisti, ze chce jeste pit, probudi se a dopucne se
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    DZEJLA: Kontakt kuze na kuzi, zalez si naha s nahym miminkem pod deku, mej ho polozene na hrudi. Mel by se budit casteji a prso davej pri kazdem zavrteni. Nechavej dudlat i kdyz spinka. Jinak usinani u kojeni je funkce kojeni. To je v poradku.
    Jak je stary? Do cca 3 tydnu by mel mit alespon 2 pokakane plenky a cca 6 pocuranYch za 24 hod.
    A pro svuj klid si muzes pozvat laktacni poradkyni aby se na kojeni podivala. Ja doporucuji z mamily.
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    DZEJLA: to je kvuli ty zloutence.. deti jsou vic spavy, natalka taky furt spala a ja se pak spatne rozkojovala.. lechtat pod bradickou pomahalo, ale to mi tam radily sestricky..
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    Ahoj, měla jste některá problém s novorozencem, který pokaždé usínal u kojení? Co vám pomáhalo? Momentálně bedlivě sledujeme váhu, kojit musím 8-10x za den, ale je to obtížné vzhledem k synově tendenci usnout (tzn. totálně vykómatit) po pár minutách kojení. Zkouším všechno - hlas, dotek, přendávání z prsa na prso, prostě s ním všelijak šaškuju, ale často je z něj želé a nelze vzbudit. Je možné, že je to kvůli slabé nov. žloutence, ale z toho ho má dostat právě častější kojení, takže poměrně frustrující bludný kruh.
    DASIK
    DASIK --- ---
    ENDEE: Diky, snad to bude ok. Radsi jsem se taky objednala na sono :)
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    DASIK: Od zacatku mi to slo lepe z levyho. Posledni cca 3 mesice kojim uz jen vyhradne z levyho, nebavilo me to jeho vztekani se, castokrat z pravyho nechtel. Kazdopadne zadny problem s tim nemam. A ted jsem byla i na sono prsou a to pravy je v poradku. Proste nekdy to jde lip z jednoho:) synovi byl ted rok.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    DASIK: Muze byt mozna trochu mensi prutok, muze byt nespokojena, ze to tece pomaleji.
    A pokud nebudes mit problem s preplnovanim toho druheho, tak asi proc ne :)
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    DASIK: kamaradka kojila z jeenoho prsu od cca pul roku do samoodstavu a v pohode
    DASIK
    DASIK --- ---
    Mate nekdo zkusenost s kojenim pouze z jednoho prsu? Mala 6M mi zacala odmitat leve prso - uz kdyz jsem ji prikladala, prohla se a nechtela se ani prisat. Zkousela jsem ji dat naopak - polozit vedle me a naklonit doprava, to par kojeni proslo, ale ted uz ani to nechce, treba si jen cucne a vzteka se, z pravyho pak ok. Myslim, ze mliko tam je (odstrikam rukou), ale je fakt, ze to prso je jiny, asi se ji proste nelibi. Snazim se udrzet laktaci, obcas ji zkousim prilozit nebo alespon jednou za den odstrikam, ale premyslim, ze uz se tim nebudu stresovat a budu kojit pouze z pravyho. Myslite, ze je to dobry napad? S ruzne velkymi prsy pocitam, bohuzel mam pravy vetsi uz od zacatku kojeni, takze zmena uz asi nebude, snad mi to teda nezustane naporad ...
    A taky me napadlo, jestli neni s tim levym prsem nejaky problem a nemam si radsi zajit na vysetreni.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    LAUDAM: A pri kvasince taky.

Takze nelze dat univerzalni radu bez vice info.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam