• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SIMCIIQ: tak to je snad jasný. Jen mi přijde dávat mezi to rovnítko aka dítě se budí co 45 minut, takže trpí šílenou separační úzkostí, trochu zjednodušující a dost zavádějící

Teď zpětně si říkám, že u nás to zhoršení nočního spaní souviselo spíš se zavedením příkrmů
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    PROMETHEA: ne vsechny deti trpi separackou.. natalka ji skoro nemela.. neznam to
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Ještě teda k tý separační úzkosti: co nekojený děti a kojený děti, co spí celou noc? Ty tou separační úzkostí netrpí? Prostě ji zaspí? To mi na tý teorii vůbec nesedí...
    A děti, co se odstaví a buzení redukují za tři dny z třeba 12 na 3 za noc taky prostě ta separační úzkost přejde?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    LAUDAM: já vím, je to moje druhý dítě, který přesně v tomhle období zvyšuje noční intenzitu kojení, a nutí mě tak odstavit. S první dcerou jsem to, právě kvůli tomu, aby chudák neměla nějaký traumátko, vydržela až moc dlouho-tak dlouho, že ze mě byla zombie, a začala jsem jí nesnášet, protože mě buzením co 45 min fakt nelidsky týrala. Tak daleko to s druhou nechci nechat zajít, zvlášť, když vím, že u první stačily tři noci, aby spala 4-6 hodin v kuse. Fakt už nejsem prvomatka-sebevrah, zvlášť, když mám přes den ještě spoustu jiných povinností.
    Jinak v noci je u mě, jsem tam s ní, jenom prostě prso nebude.
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    LAUDAM: ja taky kojila a u toho spala.. doufam, ze to pujde praktikovat i s druhym :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAUDAM: Jenže tohle se zpravidla lépe praktikuje s prvním dítětem, než s kterýmkoli dalším. Do postele se dostanu nejdřív v jedenáct. Pětkrát za noc jsem kojila a v 6:30 vstávám, aby byl starší syn včas ve škole. Po dvou týdnech tohohle režimu jsem v šest večer seděla na gauči s výrazem uslintaneho idiota a nebyla schopná odpovídat na otázky - v čase, kdy má prvňák dělat připravi do školy, se kterou potřebuje pomoct.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    ENDEE: hlavne u nas jde i o starsi dite: je ted doma, a ja na ni nechci byt neprijmna z nevyspani - to je strasne nefer
    ENDEE: nejhorsi je, ze ja pak vzdycky v rozespalosti to prso dam, protoze se bojim, ze ma hlad, nebo uz chci proste klid
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    LAUDAM: To me vzdycky fascinuje, ze nekdo o tom kojeni v noci ani nevi. Ja se vzbudim kazdym zasustenim a u kojeni jsem fakt nikdy neusnula (krome sestinedeli, kdy mi klimbala hlava) a vetsinou jsem pak jeste hodinu koukala do stropu a pocitala ovecky. Myslim, ze nevyspala, zpruzela matka muze dite traumatizovat mnohem vic nez nocni odstav.
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    PROMETHEA: To presvedceni, ze v noci kojit nechces je nutny, zvlast jestli se nemuze v tomhle zapojit muz. U nas to bez muze neslo, protoze ja po hodine chovani a mazleni pak proste vymekla a nakojila jsem a pak jsem byla vztekla, protoze ja mam pak strasnej problem znovu usnout a klidne hodinu a vic koukam do stropu...
    takze par noci k nemu chodil muz, malej plakal asi 1-2 noci cca pul hodiny, par dalsich noci zafnukal a vetsinou usnul driv, nez jsem k nemu ja nebo muz prisla.
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    PROMETHEA: Předem upozorňuji, že jen přidávám pohled, asi - jak to tam bylo - laktační aktivistky? - jen názor, nic víc :) Mezi 8 - 12 měsícem se vývoj dítěte dostává do stavu, kdy si uvědomuje nepřítomnost matky intenzivněji a dostává se do separačních úzkostí. Častější noční kojení pomáhá k překonávání úzkostí, eliminaci nočních děsů, nočních můr a podporuje zdravý rozvoj seběvědomí . Cíleným odmítáním kojení může dojít k traumatizaci dítěte. Dávání lahve může zase vést ke kousání do bradavek(jak které dítě) ...

Tady trochu pohled z jiné strany, syn má 13 měsíců a za noc pije klidně i 5x, zvlášť, když lezou zuby, většinou o kojení ani nevím, sám si stáhne triko, nakojí se, uvelebí a spí dál. Ráno normálně vstává a snídá. Když už je mě kojení nepříjemné, dá se udyndat poplácáváním na zadek a broukáním oblíbené písničky - do pár minut je tuhej, když není hladovej.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    TAPINA: Mám v plánu to udělat stejně..ale já mám asi v plánu odstavit v půl roce úplně, leze mi to na mozek.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    KLAIR: Mejm dětem vůbec nevadilo, když byly pár dní bez maminky. Spaly celou noc a pak seke mně zase přicucly a nic se nezměnilo...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    Děkuju, nějak si to snad poskládám :) tatínek u nás bohužel nepřipadá v úvahu..
    Jinak ještě mám problém, že v noci a ráno jsem odhodlaná s tím něco udělat, a večer a v noci zase tak strašně unavená, že jen v polospánku kojím..je fakt, že tohle zhoršení je za posledních 14 dní, tak snad by to s tou “cestou zpět” nemuselo být tak strašný
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    TAPINA: Když byla ta naše větší (asi 9-10 m?) a chtěla se kojit 5 x za noc, dala jsem jí místo toho jednu plnou láhev UM a do rána byl klid. Jinak bych byla za pár týdnů asi jako zombie ..:) Dnes jsou jí dva a spí celou noc. Ovšem k tomu velice dopomohlo odstěhovat se na týden do podkroví a nechat malou tatínkovi. Přesně, jak tam nebyla máma, nebyl důvod se budit na mlíko:D. Po týdnu jsem se vrátila a dítě od té doby spí jakoby nic..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PROMETHEA: Laktační aktivistky se z toho zvencnou, ale u obou dětí jsem aplikovala postup nahradit noční kojení mlékem z flašky a u obou byl průběh takový, že během prvního měsíce se zpátky ustálil počet nočních buzení na 2 cca po 3 - 4 hodinách, během druhého měsíce na jedno cca po 6 hodinách a za nějaký další měsíc syn spal celou noc, dcera tak daleko ještě není, ale třeba taky bude. Jakýkoli pokus uspat probuzené dítě jen povídáním, hlazením, bez mléka, skončil hodinovým řevem a mou rezignací, já na to nemám, abych bojovala s miminem v noci místo spaní psychologickou válku, když vím, že můžu dát mlíko a jít spát :o)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    dala bych dítě tatínkovi.
    syn u muže problém nemá. prostě máma není, není mlíko, když je fakt hlad, je kaše...
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    PROMETHEA: A vysvetlovala jsem, ze uz jsem z nocniho kojeni u navena. Ale to spis tak pro svoje svedomi. Hlavne jsem rikala, ze chapu, ze je to tezky bez mlicka, ze jsem tam s ni a budu ji chovat, nez usne, ze chapu, ze je to tezky bez mlicka....

Ja bych si mimino vzala k sobe na takovou tezkou noc, bude potrebovat hodne podpory.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    PROMETHEA: Lampicku bych urcite zkusila, to vypada jako dobrej napad.
    Ja jsem u starsi dcery ruzne zkousela nahradit kojeni UM nebo cajem/bananem... abych jako mela jistotu, ze dite netrapim hlady. Vubec to nepomohlo, dite si nic nevzalo a akorat se stupnovala jeji frustrace, ze jako nechapu, co chce...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KOTENCE: takže to jde...děkuju aspoň za naději...
    Právě už jsem strašně protivná, a starší dítě je nemocný, a taky má právo na odpočatou maminku...

Když jsi v noci nedala prso, tak jsi s ní mluvila a vysvětlovala, nebo prostě nedala...?
    A držela v náručí/měla u sebe, nebo nechala v postýlce? Občas ji v půlce noci beru k sobě, to se teda taky budí v těch intervalech, usne u mě v posteli i ve svý postýlce

U 15m už bych neřešila, že bude mít v noci hlad, nevím jestli u 9m nemám dát třeba při prvním probuzení flašku...?!ale jak pak rozlišit, že u dalších už nic??
    A další věc: kojit až ráno za světla je v zimě blbý, myslíš, že by to fungovalo i s lampičkou? (Rozsvíceno=kojí se, zhasnuto=spí se)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    PROMETHEA: Tohle jsem tu psala k odstavu mladsi:

Ja odstavuju malou (15m) na noc. Zacala jsem neplanovane v sobotu, kdyz me kvuli skoro nepretrzitymu kojeni nenechala usnout do dvou do rana (!). Tak jsem si najednou rekla, ze ji radsi budu chovat rvouci az do svitani, nez ji dat znova prso. Brecela hodinu a usnula.
    Druhy den usnula v aute, takze jsem ji kojila jeste v pul jedenacty pri presunu do postele. Vzbudila se dvakrat a pokazdy chvilku v polospanku pobrekavala. Kolem ctvrty uz se ji nepovedlo poradne zabrat a knourala az do ctvrt na sest, kdy jsem ji dala (rekla jsem si, ze budu krmit az bude rano svetlo). Treti noc se zase vzbudila nekolikrat, ale uz knourala fakt jen malicko. Dnesni noc se taky vzbudila a ani nechtela prso, spis se ujistovala, ze tam jsem.

Je to pro me velka uleva uz ted. Posledni tydny jsem byla hrozne unavena a na deti i muze protivna az jsem se stydela..
    ...

Tahle mladsi se budila pro ujisteni jeste asi 14 dni. Starsi dcera spala celou nic behem tri dnu.
    Podle me to 9 mesicni zvladne stejne dobre. Dulezity je tvoje odhodlani. Nesmis couvnout a priprav se, ze prvni noc muze skoro celou zalostne proplakat...
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: co jsem tak četla na netu, tak se mi líbily tipy “srozumitelné” pro dítě-např navázat kojení na určitý místo (že bych kojila odteď třeba jen v obýváku :) nebo světlo/tmu, třeba dokud svítí lampička-třeba do 12 v noci, tak kojíme, 12-6 zhasnuto...atd atp

Pocitově bych řekla, že bez jídla už dá stopro první půlku noci-do 12 určitě, do ca 3 by to asi taky dala, a první půlku noci spí/spávala nejlépe, tak bych evtl. tu první velkou pauzu, třeba do těch 3 měla tam. Nemám problém pak nakojit hladový dítě nad ránem, aby vydrželo do snídaně, ale momentálně je v 5:00 už tak přecpaná z tý prokojený noci, že už ani u prsa nezabere, protože už nemůže jíst...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam