• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    YELI
    YELI --- ---
    Máte prosím někdo zkušenost s ATB během kojení kvůli opakovaným zánětům prsu? Švagrová má už po čtvrté během krátké doby, myslím, že dělá vše, co má, tvaroh, odstříkávání a tak a už je z toho docela zoufalá. Děkuji!
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    MYJKA: diky, mela jsem po zkusenosti z minula taky pocit ze 3x3, ale prislo mi to strasne moc:) - diky za radu.

jinak dokrmovali jsme strikackou pres prst a ted uz normalne z flasky (medela calma), s cevkou a k tomu starsim synem jaksi nejsem schopna fungovat. ja jsem teda ten supementor nezvladla ani u prvniho syna, urcite je to super vynalez, nicmene me tehda hodilo do klidu az kdyz jsme mu po sestinedeli dali dokrm flaskou misto injekcni strikacky a mohla jsem treba i nekam ven, do te doby to bylo cire psycho. vydrzeli jsme to kombinocvat 8 mesicu coz bylo o dva vic, nez byl muj puvodni zamer. ted to mam podobne, s tim rozdilem, ze tentokrat jsem v klidu uz uplne a kdyz to pujde bez dokrmu bezva, kdyz ne taky bezva :)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    IKARIE: Mam pocit, ze 3x3. V kazdem pripade bych si stejne pozvala lp na osobni konzultaci at zhodnoti sama. A dokrmujes cevkou po prsu? Jinak to muze byt taky kontraproduktivni. Takze dalsi duvod pozvat si lp.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    prosim, poradite mi tu davkovani piskavice (recke seno) a benediktu lekarskeho na navyseni laktace?
    pri minulem boji s kojenim jsem je mela taky, ale davkovani doporucene LP si uz nepamatuju. bylinky mam objednane, meli by mi ji zitra dorucit.

tentokrat kojim vyrazne vic nez prvniho syna, nicmene dokrmu 30ml UM po skoro kazdem kojeni krome noci se stale nejsme schopni zbavit - ac dcera (tri tydny) teda uz pomalu ale jiste nabira. me ten dokrm nijak zvlast nevadi, ale kvuli takove trosce se drbat s lahvickama a sterilizaci a kojit pul hodiny a pak jeste vyrabet UM je opruz :)
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    PETUL_KA: v lekarne se radeji neptam, odtam mam nejednu spatnou zkusenost:) ohledne antihistaminik jsem se tam ptala behem tehotenstvi, a to, co mi doporucili jakoze je to ok, jinde zase zakazali, a nabidli mi prave to, co v te druhe lekarne odmitli, ze se to nesmi. blazinec. jinak tyhle leky maji v pribalaku shodne ze se nedoporucuji, takze tam lekarnik bohuzel moc neporadi, no.
    MYJKA: dik. trochu si sypu popel na hlavu - poresila jsem telefonicky a dostala jsem recept na Xyzal i ten sprej, co mi pri prvnim teho. nedali. kdybych to byvala byla tusila, tak jsem cele to druhe teho. nemusela protrpet jak zvire (bohuzel me nenapadlo preptat se - u prvniho decka striktne jela pristup ze v tehotenstvi nic a pri kojeni jakbysmet, asi absolvovala nejake skoleni mezitim:)), jinak v ostatnim je tahle alergolozka suprova).
    LAUDAM: diky. celostni medicina ma "reseni" ve forme aku, ale musi se to nejak pred sezonou a nekolik let po sobe, aby byl efekt (aspon mne zenska tvrdila, ze syna takto alergii zbavila, toz...).
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    PISISKVOR: alegie jsem se "zbavila" jen na slabou rýmu díky výplachům konvičkou, sliznice přestala přemrštěně reagovat a teď jen občas slabě posmrkávám, a to spíš dávám za vinu nachlazení. Zkusila bych se pokouknout po celostní medicíně, pokud tomu holduješ :)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PISISKVOR: A s dr to opravdu prober at si najde relevantni zdroje a informuje se. At netrapi zbytecne i dalsi kojici.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PISISKVOR: Zyrtec, zodac, xyzal. Nevim jake dalsi jsou. Muzes normalne. Akorat pri pravidelnem uzivani muzou mit vliv na tvorbu mleka a muzou ji snizovat.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    PETUL_KA: lékárna má úplně stejně aktuální databázi, jako má doktor, oba tahají ze stejných dat SÚKL. doktoři se do nich jen ne vždycky dívají
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    PISISKVOR: ptala ses v lekarne? prijde mi, ze tam maji nejaktualnejsi databazi. resila jsem s nima kapky do oci na glaukom. jinak miminum se dava fenistil, coz jsou taky antihistaminika, tak treba neco z tyhle generace, i kdyz to je asi slaby, co?
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    prosim o zkusenosti - co antihistaminika a kojeni? moje alergolozka je v tomto smeru dost striktni - maximalne Zodac (a to jeste pouze v krajni nouzi) a do nosu/oci Livostin (nepomaha nic ani naznakem, potrebuju kombo Xyzal a sprej, jehoz nazev si ted nevzpomenu, ale je na predpis a obsahuje kortikosteroidy). sice jsem to s ni resila naposledy v minulym teho., ale pochybuju, ze to dnes uvidi jinak.
    opet teda guglim, a dozvidam se protichudny info (bud ze vubec a nebo naopak ze v pohode u vetsiny leku, maximalne s vynechanim leku posl. generace, nebot v tomto smeru zatim nejsou dostatecne testovane).
    neco brat musim (denne), nemuzu dalsi rok stravit v modu jakoby viroza 24/7 a opet nekolik mesicu kazdou noc strikat Olynth, abych vubec mohla spat (to netreba rozvadet, po 2 tehotenstvich v tomto rezimu je zazrak, ze tu nosni sliznici mam funkcni). s dr. to zkusim znovu probrat, ale predpokladam, ze nakonec to budu muset resit na vlastnu pest (i kapsu).
    mate prosim nejake zkusenosti?
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    MYJKA: diky:)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PISISKVOR: Ano, koji i vrcholove sportovkyne. Kdyz nebudes mit vyvazeny jidelnicek, muzes huntovat sama sebe, ale mleko si veme z tela, co potrebuje. Asi bych si jenom dostatecne hlidala pitny rezim. Kojeni, krome omezeni byt dispozici diteti, vazne nijak zasadne zivot neomezuje. Ani ve strave a ani ve sportovani.
    Ja dnes byla na vyzivne joze rano a planuji zacit zase behat. Kojim uz dva a pul roku (2,5 letou a 6 mesicni) a nezaznamenala jsem pri ruznych aktivitach zadne zmeny. Proste kojim.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    MYJKA: fakt (omezeni potravy a vliv na tvorbu mlika)? ja prave myslela, ze je nutno futrovat se, aby to fungovalo.
    prosim te, a co sport? nejak podvedome mne aktivni sport spolecne s kojenim nejde dohromady (nic jsem o tom nezjistovala, vedomosti v tomto smeru 0). nemam na mysli napr. cviceni ala hodinka pilates apod., ale spis treba dve tri hodky na kole, kde si dost davam do tela, a pokud u toho mam kila navic, tak je proste hubnu, a pri takove pravidelne aktivite uz je zpet nenaberu, i kdybych se kdovijak futrovala (nehlede na to, ze o to ani usilovat nebudu).
    dokazes si predstavit, ze si takto vyjedu nekolikrat do tydne, počas toho budu hubnout, pritom mlika bude dostatek? bavime se o plne kojenem decku.
    KATIA
    KATIA --- ---
    DZEJLA: celkem spolehlivě, neboť prostě nic jiného nezabralo :-)) teď má 8 měsíců, tak se už víc řídím těmi rozestupy mezi jídly a víc vydrží, ale tak do těch 5 měs jsem kojila hodně a nedal si to vzít ;-) a velkej je až dost teda, má skoro deset kilo, to maj děti na roce. příkrmy jsme zlehka začali nějak před pátým měs a myslím, že to bylo akorát..
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    KATIA: jo, musím říct, že jsem celkem v šoku z toho, jak syn kyne jen z MM.. Vylezl z porodnice +/- tříkilový žluťáček, spíš to vypadalo, že bude nabírat pomalu jak byl spavý, ale po tom prvním měsíci to rozbalil ve velkym. :) btw. poznáš spolehlivě, kdy má dítě hlad a kdy je to něco jiného (únava, plena atd.)? S tímhle trochu zápolím, mě právě přijde, že je často přetažený anebo chce chovat, změnu činnosti, nechce být na břiše atd. takže kojím spíš s ohledem na to, kdy jedl naposled a že je obecně dost naducanej.

HOJ_TY_STEDRY: Možná? :) Ok, nejsem andílek Victoria's secret, abych to musela shodit za měsíc, spíš jsem měla po většinu dospělého života štěstí, že jsem jedla co chci, kdy chci a postava pořád více méně stejná. A teď se to nějak seklo, tak jsem se trošku vyděsila. No... Uklidním se tím, co říkáte, že zásoby jsou potřeba a dítě prospívá. Jo a ty klouby a vazy mě bolí, měla jsem za to, že to je jen ze zvedání a nošení cvalíka.
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    DZEJLA: a není ve čtyřech měsících ještě brzo na návrat na původní váhu a rozměry? Já jsem svoje předtěhotenské kalhoty zapnula až tak v synově půl roce. Brala jsem to tak, že tělu prostě dýl trvalo se vrátit zpět. (Pak jsem naopak kvůli kojení zhubla tak, že jsem byla ještě větší vyžle než před těhotenstvím, takže za ty "zásoby" asi můžu být zpětně ráda.)
    A ještě laický názor založený jen na vlastní zkušenosti: dala bych si pozor i na sebe, nejen na dítě. Na kojení je potřeba hodně energie a živin a do mlíka jde myslím vše, co je pro dítě potřeba. Já měla například bolavé klouby a myslela jsem si, že jsem nemocná, ale s ubývajícím kojením postupně odešlo i toto.
    KATIA
    KATIA --- ---
    DZEJLA: mně teda spíš přišlo, že moje velké dítě potřebuje jídlo, protože z kojení fakt nabírá až moc. jako ona je to energetická bomba a jak se přece jen tolik nehýbou... a můj teda dost vyžadoval spíš kolem těch 2 hodin...
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    DZEJLA: 3-4 kg navíc 4 měsíce po porodu bych vážně neřešila a užívala si toho, že mám chuť k jídlu, mohu kojit a dítě prospívá.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam