• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Kdyz jste zminily to zamrazeny mliko, nemate nejaky tip, jak ho pak rozmrazit a ohrat, aby nesmrdelo jako rezavy trubky? :( Mne se z toho uplne navaluje.

HOJ_TY_STEDRY:
    KEMENTARI:
    KATUSA: Ja uz to neresim. Starsi je hubenej, mladsi sice ted pribira min, ale uz ho nevazim a ve stejnem veku ma o skoro 1,5kg vic nez starsi, to je objektivni duvod k tomu byt v klidu. Zatim se drzim a fakt ho nevazim.
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    POZITRON: Rozumím. Moje ségra má dva kluky a mohli by na divadle hrát z fleku Edudanta s Francimórem :-) starší je vytáhlé tenké bidlo, mladší udělaný pořízek. Jsou to gény. Podle mě je důležité se držet hlavně toho měřítka, zda prospívá, či vypadá, že neprospívá. A na to hlavně pamatovat, když se vynoří pochybnosti...
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    POZITRON: Desit jsem te rozhodne nechtela. Doufam, ze doktorka te uklidnila...
    Mozna mas proste celkove drobnejsi deti? Kdyz pribiraji pomalu a vytrvale, muze to byt proste jejich norma.
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    POZITRON: jak já tě chápu - jediná rada laktacni poradkyně, kterou jsem u prvního syna nezvládla realizovat, byla "prestante vazit". Do konce sestinedeli jsem to tedy opustila, ale ty tabulky člověku holt dodávají pocit jistoty a něco, čeho se člověk může držet. U mladší se mi váha po týdnu rozbila a kojení bylo lepší a casu málo, tak jsme jeli bez ní. A obrovsky mi to prospělo. Ony ty prohlídky u pediatry jsou podle mě nastavené tak, aby problém zachytily, když nějaký nastane. Bohate stačí vazit tam.
    Ale co k tomu hlavně chci rict: i když člověk zná všechny argumenty, že každé dítě je jiné, i když jsem sama měla podvahu do puberty a žádné následky z toho, i když racionálně souhlasím se všemi argumenty, že je lepší to příliš neřešit, bylo to pro mě hrozně těžký, tomu nakonec dát volný průběh. Jsem prostě taková povaha - chci mít věci pod kontrolou a ne se spolehnout, že to bude v pohode, i když to člověk bude kontrolovat jen jednou za čas u doktora. Ale když jsem k tomu nakonec došla, byla to obrovská úleva pro mě i pro děti. A to jsem v porovnání s tebou, podle toho, co píšeš, to přestala řešit ještě celkem brzo.
    Nechci ti tady kázat, že se strachovat nemáš, ale podobně jako ostatním mi přijde, že si způsobujes zbytečný stres. Tak jsem chtěla napsat pohled někoho, kdo by taky podle intuice nejraději vazil a vše kontroloval denně minimalne prvních šest měsíců. A že i v takovém případě má opravdu cenu se kousnout a snažit se to řešit míň. Může to mít pozitivní důsledky :)
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    POZITRON: hele, ale to obleceni prece neni zadny meritko... nehlede na to, ze ruzni vyrobci to maj jinak, takze bezne deti i dospeli maji v satniku x velikosti, ne jen 1, kterou si nasli v nejake univerzalni tabulce pro svuj vek nebo vysku.
    moje 4leta nosi obleceni te 1.5lete (samozrejme ne bez vyjimky, bavime se o tenkych bavlnenych vecech typu kratasy/leginy/tricka), spoustu veci uz vubec netridim a berou si to z jednoho supliku. dokonce na sebe natahne leginy pro rocni dite, normalne se do toho v pohode dostane a je ji to pohodlny.
    zrovna tu mam pred ocima trenky 98, ktery jsou velmi pohodlny jak 1.5lete (pohodlne volny, ovsem neni nutno zavazovat snurku v pase, nepadaji) tak 4lete (sedi velmi presne). kdyby s tim nebylo tolik cviceni, normalne ty dva fakany v tech jednech trenkach vyfotim a dam to sem.
    kdyz to vemu dle tvych cisel, meli bychom mit vsichni problem, pac te vetsi sedi naprosto presne obleceni na dite o 1-2 roky mladsi (a vahove chudsi), takze dle cislovani hader neprospiva, zatimco to mensi dite je timto uvazovanim tezce obezni.
    vyrozumnela jsem, ze mas k vecem jinej pristup a nechci ti ho "rovnat" ani se te dotknout, ale nemuzu si to odpustit - s tim oblecenim zejmena (i tabulkama) je to uplnej nesmysl. pletes si na sebe bic z nesmyslu, coz je skoda, pokud mas jinak zdravy, prospivajici deti.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LAUDAM:
    KATUSA: ja vim, mate pravdu, krom toho na pediatrii navazili 8120gr, takze prirustek za 2 mesice byl 520gr. doktorka rikala, ze ano, pribral malo, ale je "peknej" (eufemismus pro macatej) a ze nevypada, ze by stradal, takze dobry, nic se nedeje, vse je v poradku. :)
    jenze ja vam neco reknu, muj starsi syn, kteremu jsou 2 a 3/4, ted nosi letni trenyrky velikost 9 az 12 mesicu. a jsou mu dobre. mel by mit velikost 98, v tom v pase plave, tak jsem mu nakoupila 92 (18 az 24 mesicu), v tom plave taky, tak jsem tuhle vyhrabala teplakovy trenyrky 74 a jsou mu akorat. takze pro me je to pribirani citlivy tema.
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    KATUSA:
    POZITRON:
    Krásné napsáno, přidávám podobnou zkušenost, předčasně narozené dítě, velké "bububu_musíte_dělat_co_říkám_nebo!" velká mantra "tabulka a graf" ... dokud jsem na to hleděla, dítě bylo na hranici podvýživy, špatná laktace, tvrdé odmítání příkrmů...., pak jsem poslala všechny tabulky, grafy, diskuze apod. do kopru a začala poslouchat dítě...no, je mu fajn, prospívá, v pohodě dítě, který si umí říct, co chce jíst a kdy, prostě ví, kdy má hlad, žízeň a co mu chutná a nepotřebuje k tomu žádnou studii :)
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    POZITRON: Rada za mě: nečti už, co kde píšou za tabulky (není to věda, i když se ji z toho kdekdo snaží udělat), prodej tu váhu (ale vážně!) a nekoj podle hodinek, ale podle dítěte - klidně průběžně furt, buď si dá víc, nebo míň, samo si to určí. Dítě umí dát najevo, když mu něco chybí (v tomhle věku to není ani tak složité odhadnout) a navíc je to na něm vidět. V noci se nejvíc tvoří mléko, tak je dobré, že se pořádně zásobí přes noc - to bych podporovala... Jestli hledí, kde co lítá, tak tím spíš bych ho nechala pocucávat průběžně, prostě "v provozu". A jestli ti jí příkrmy, tak super přece, klidně mu nabídni další - zase dá sám najevo, zda chce či ne, přece nebude dobrovolně hladovět jako anorektička... Ještě není zkažené "světem" a řídí se svými potřebami... Tak se jimi zkus řídit taky a bude to v pohodě, stejně tak u staršího - přece sám pozná, kolik potřebuje sníst... Hlavní je, jestli prospívají (netrpí únavou apod.) a postupně přibírají a u malého, jestli dostatečně čůrá a kadí (i když to kadění taky být nemusí denně, známé holčička nekadila několik dní, protože vše "spálila"...) - třeba tu energii prostě teď vydá do přetáčení se a plazení atd., tak holt tolik "neukládá"?
    Pokud ovšem pozoruješ nějaké jiné problémy (málo čurá, je plačtivý jako od bolesti, spavý apod.-neprospívá), tak je to určitě na konzultaci s dětským lékařem. Jinak bych ale řekla - let it be.

Jak je to u nás - moje dítě vážilo 8kg až v jednom roce, jídlo ve smyslu "příkrm" jsem do něj před jedním rokem nedostala (a ani to není třeba, do roku mají nárok se jen kojit a jídlo jen "ochutnávat") a teď ve 20 měsících se v noci pořád kojí, přes den dostává pravidelně 5 jídel (snídaně-sváča-oběd-sváča-večeře), ponimrá se v tom podle chuti, spíš méně než více (jen doma, venku na vzduchu mu chutná velice), napije se čaje podle potřeby, něco ukradne z mého talíře a mléka si přijde cucnout, kdy se mu zlíbí - jen trochu, ale zjevně to stačí a je to veselé spokojené děcko... A jak jsem se natrápila, že nejede podle "tabulek" - blbá jsem byla. A ještě jsem si vzpomněla na sestřenku, té syn, dosud hojně kojený, odmítl mléko ze dne na den v 9 měsících, u moře, protože mu to asi slané nechutnalo :-) a nenaděláš nic. Tak je nejlepší to brát tak, jak to je a nechat to plynout... :-)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KEMENTARI: diky, ale to me zrovna neuklidnilo, ze tvuj syn pribral mezi 4 a 6 mesici 950gr, kdyz nas syn 400, tedy ani ne polovinu. 8 zbyvajicich dnu uz to moc nevytrhne. ale uvidim v patek, co rekne doktorka, ta tomu rozumi.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    K tem prsum. Mekka prsa jsou dobra prsa. Nalevat by se naopak nemely.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    KEMENTARI: stejnou porodní váhu, a v 6m měl to, co tvůj ve 4m, v 9m to co tvůj v 6m a v roce sotva to, co tvůj v 8m. Teď 22m a nevím, jestli má 10kg. To tvůj už asi má, co? :-D Prostě to jsou čísla, o něčem vypovídají, to jo, ale tady je vidět, že jsou relativní, protože A taky prospíval podle pediatry dobře a na převážení jsme byli jednou když byl pidi
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    POZITRON: Par tydnu, presneji to nedokazu rict, protoze jsem to pak pustila z hlavy.

Prsa mam ted taky uz docela dost splaskly a mliko zjevne nechybi.

POZITRON: Pro zajimavost jsem si nasla "nase" cisla. Mezi ctyrmi a sesti mesici pribral muj syn 950 g, pokud budeme pocitat, ze dva mesice trvaji devet/deset tydnu, tak se na to minimum 100 g/tydne dostane tak tak. A podle doktorky je stale vsechno v poradku a prospiva velmi dobre (to nam vzdycky pise do sesitu). Na pohled je syn stihlej, ale svalnatej a je pomerne dlouhej (v pul roce 72 cm).

narozeni - 3210 g
    propusteni z porodnice - 2940 g
    6 dnu - 2980 g
    11 dnu - 3090 g
    6 tydnu - 4730 g
    3 mesice - 6290 g
    4 mesice - 7130 g
    6 mesicu - 8080 g
    8 mesicu - 8900 g
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PISISKVOR: jo, mozna je to prehnany, mam k tomuhle trochu sklony. uz se budu opakovat, ale u starsiho mi tehdy hrablo a asi 10 mesicu jsem do sesitu zapisovala, kolik toho vypil a pozdeji i snedl, tak pul roku opravdu poctive kazdej mililitr a samozrejme jsem vysilovala, ze je to min, nez se doporucuje podle vzorce vaha krat mililitry. kazdopadne starsi syn je hubenej, s jidlem bojujeme, ve 2 a 3/4 letech vazi 13kg a meri 92cm. nacpat do nej jidlo je boj.
    to je zajimavy, co pises s tim, ze nekdy okolo 6. mesice se ti prsa vratila do normalniho stavu, vybavuju si, ze uz jsem nekolikrat cetla, ze mekka prsa nemusi nutne znamenat malo mleka, na tom neco bude.
    jidlo do ruky zkusim, tedy zkusim tomu dat sanci. k tomu mam zas trochu blok, protoze starsi se nekdy pred rokem davil kouskem parku, ale mame doma takove to sitko, co si strci dite do pusi a vymacka si vlastne pouze tu stavu.
    v patek jdeme na kontrolu a na ockovani, tak se zeptam. tam ho hlavne zvazej na lepsi vaze, nez je nase, kde musis vazit xkrat, aby se zrovna nehybal. do te doby to zkusim pustit z hlavy, plus kojit pokud mozno v klidu a ve tme.
    diky.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    POZITRON: predpokladam, ze ten prirustek si pocitas sama? kdyz 6m prohlidka vas asi teda teprv ceka. ses dobra, ze to sledujes a mas prehled i o takovych detailech, me to treba vubec nenapadlo. koukam, ze jedno z mych deti melo v 6m 7.5kg a bylo to v pohode.
    chapu, ze mas k tomu asi jinej pristup a potrebujes jiny veci nez ja, ale ja bych ti za sebe doporucila ten prirustek vubec neresit, dokud dite je v pohode (a vahu ma prece uplne ok). je to jenom stresor navic, kterej nepotrebujes (nikdo tohle pocitani nepotrebuje, imho je to super tak maximalne prvni dny po porodu, aby clovek mel predstavu zda laktace fici, kor kdyz treba dite je hodne ubreceny a nespavy, a pak uz bych tomu pozornost vubec nevenovala, pokud se neobjevi konkr. problemy).
    ohledne nalevani prsou, timto bych se fakt vubec nezaobirala a nebrala bych to jako nejakej ukazatel uspesne laktace. prvni mesice po porodu jsem mela prsa jak balony, o dva vetsi kosicky mne vydrzely mozna tak toho pul roku. mozna o neco vic, presne nevim, ale zhruba nekde okolo tech 6 az 10m se to zacalo vyrazne promenovat a prestoze mam opravdu "tlusty", vypaseny dite, tak tou dobou se mi prsa celkem vratily do normy a mam to tak dodnes - oproti tem poporodnim melounum je mam skoro az splaskly) a presto si vem, ze to velky dite stale zivim, v roce bylo stale jeste plne kojene (dostala jsem zde cocku, ze plne kojene znamena neco jineho, nicmene kdyz dite nejedelo VUBEC nic a nepilo VUBEC nic, jen MM, tak proste bylo plne kojene), ted v roce a pul jak jsem psala - obcas neco trosku poji, ale v souctu za den sni treba pulku jedne bezne porce (dohromady, za celej den). co chci rict, i tyhle jakoby prazdny prsa porad uspesne zivi vypaseny batole, a to furt pribira a pribira a vahove je furt nad prumerem. co tim chci rict - mezi hmatatelnym nalitim prsou a dostatkem mlika neexistuje prima souvislost.
    takze za sebe bych rekla, bud v klidu, je to v pohode.
    co se jidla do tlapky tyce, jak psala Myjka, mne se to taky hrozne libi a taky se o to furt pokousim (ale jak dite neji, tak zkousim i jiny zpusoby krmeni, muzu rict, ze u nas se timto dite nerozjedlo, ani jedno ani druhy). jenze proti tomu se da argumentovat, ze zatimco takto male dite jeste neni schopno se nakrmit do sytosti (nemoznost polykani vetsich kousku, koordinace ruka-pusa atd.), tak muze zbytecne zustat hladovy. pokud se synek jevi, jako ze ma o jidlo velky zajem, tak bych to vsema deseti podporila. vsak co jineho je ukazatel toho, ze je spokojenej a ze mu to prospiva, nez ze to nevyblije/nema zacpu/neboli ho bricho?
    fakt mne z toho, co pises, prijde, ze bys mela byt uplne v pohode a pocitam prirustku by ses nemela stresovat
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PISISKVOR: trapi me ten malej prirustek na vaze, zda se mi to hodne malo.
    on tedy v porovnani se starsim synem vazi ve stejne dobe o kilo a kousek vic. starsi mel v 6m 7kg, tenhle ma 8kg a to do 6m zbyva jeste 9 dnu. neni hubenej, to vubec, proti starsimu naopak, ale ten prirustek je moc nizkej a navic poznam, ze se mi min nalejvaj prsa. potrebovala bych trochu podporit kojeni.
    MYJKA: jdu si to precist, diky.
    KEMENTARI: nepamatujes si, jak dlouho to trvalo? super, ze se to vratilo do normalu, snad to tak bude i u nas. on kouka, kde co lita, podle me by treba pomohlo mu k tomu neco poustet na mobilu, ale to uz mi prijde jako extrem, tak zatim vyckavam. anebo ta tma, jak psala Klair, akorat tohle bojkotuje starsi syn.
    MAAJAA: nechci mu dat flasku, nikdy flasku nemel. starsiho jsem nekojila, jenom jsem pul roku odsavala, mel MM z flasky a ted, kdyz kojim, tak prave nechci nic riskovat. kontroluju, jestli nema propadlou fontanelu, to vim, ze je znamka dehydratace, ale to nastesti nemiva.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PISISKVOR: Ono jde hlavne o to, prilisnym mnozstvim prikrmu nenahradit kojeni. Ale kojeni ponechat jak je a prikrmy pridavat k nemu, nakojit pred, klidne i pocas prikrmu a pak dokojit. Idealni je nechat dite jist samotne, nechat ho jist od sebe at si veme kolik mu chutna a o kolik ma zajem a chce snist. At si bere rucickama a krmi se samo.

Tady je to cele hezky rozepsano. https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    KEMENTARI: jasne, ale to se nejak vylucuje s tim, ze dite zacne jist? prece kdyz nocni odstav automaticky neznamena ukonceni laktace (znam jen z nyxu, nejaky statistiky neznam), tak proc by to nemelo fungovat opacne? obzvlast pri souvislosti laktace s prolaktinem.
    ze pres den proste bude jist, sem tam si cucne MM, a v noci se treba jeste prikoji, a v ramci nasledujicich mesicu se pak prirozene odstavi? mne to prijde jako hodne pozitivni vyvoj, pokud by to takto mohlo jit.
    co me na tom vsem zaujalo, tak prave to davkovani jidla - predstava, ze i kdyz se to mnozstvi jidla na diteti neprojevuje negativne (traveni), tak ze by bylo vhodne mu utahnout kohoutek, protoze to je na zacatek "strasne moc", a naopak se s pulrocnim ditetem zavirat do tmy a nejak ho jakoze vic rozkojovat - prijde mi to v tomto veku a zaroven s prirozenym nastupem pevne stravy jako krok zpet, tak jsem prave chtela vedet, proc by to tak melo byt lepsi.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    POZITRON: My jsme tohle obdobi meli taky - pusobil, jako by ho kojeni snad obtezovalo. Ale pribiral furt asi dobre (doktorka nic nerikala a na kazde kontrole mel vic nez minule), tak jsem to neresila a casem obliba mlika zase stoupla celodenne. Na to predpokladam ty nebudes mit nervy, kdyz pribira malo. :(
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    MAAJAA: Od 6m veku dite UM nepotrebuje zavadet, staci pestra strava. Vsechny ty pokracovaci mleka jsou jen marketing.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Tys psala, ze LP domu ne, vid? Klidne mi napis do zpravy. Muzeme neco vic vymyslet. Nestiham sledovat diskuzi.
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    POZITRON: no je fakt,že já vetšinou hodně brzy začínala i s kaši na noc (což klidně mu jí můžeš dát třeba ráno) a od půl roku jsem k jídlu co není kojení nabízela vodu aby si to spojili, že u jídla je potřeba i pít (z takové té nuk lahvičky se silikonovým sosákem a dvěma držátky). Vyjma případů kdy bych do dětí potřebovala dostat např. rehydratační roztok jsem jim do "lahve na um" nic než um nedala, ale um jsem zařazovala až kolem 8.měsíce)
    omlouvám se za délku, ale chtěla jsem dodat i okolnosti a pokusit se předejít nedorozuměním =)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam