• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    To mi přišlo moc zajímavé - mateřské mléko a umělá výživa pod mikroskopem:
    Mother's milk VS Formula milk Under The Microscope
    https://www.youtube.com/watch?v=NZjXG7CsdDw
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    KATUSA: Takže ze všeho nejdřív bych ráda sdílela, že poté, co vylezly zatím předposlední zuby, se mému dítěti zvýšil apetít a rozjedlo se. K tomu samozřejmě kojím. To je něco, co jsem zapomněla dodat - vždy v období růstu zubů mělo menší chuť a tehdy jsem nejradši, že pořád kojím, protože to neodmítne nikdy a tím pádem má alespoň nějaký "příjem" :-)

KATIA: Možná se neumím tak vyjadřovat, možná neumíš správně přečíst sdělení, možná obojí. Ráda bych to upřesnila (snad se to tím víc nezamotá). Rozhodně netvrdím, že nad rizikem se má lehkovážně mávat rukou a už vůbec ne, že batole má o něčem rozhodovat. To, co píšu, předpokládá neustále být bdělý rodič, sledovat dítě, rovněž se chtít trochu vzdělávat, znát např. ty rizika, taky mít základní přehled o zdravé výživě apod... Sdílím jen svoji zkušenost a přesvědčení, že "normální" dítě v sobě má zdravý regulátor toho, co je zdravé a co ne, rovněž přirozeně inklinuje k potravinám, které pro svůj vývoj potřebuje. Až do té doby, dokud se nám nepodaří ho zkazit, zmást tento jeho zdravý pud. A tím opět nemyslím, že když bude žebrat čokoládu, chipsy a další ne-potraviny, že to do něj pohrnu horem dolem, jen aby bylo jasno.
    Omlouvám se, jestli jsem moc osobní, ale myslím si, že tvoje kamarádka prostě něco přehlédla, během těch pěti let. Nějaké signály ta nemoc už musela vysílat dřív, než když "najednou" dítě skončilo v nemocnici. A mohlo tam být spousta činitelů. Nepíšeš třeba (když teda jsme v diskusi o kojení), jak to měla s kojením/umělou výživou - to by mohlo být zajímavé. Holčičce držím palce a mamince taky, určitě se to časem zlepší i s učením.
    Je mi jasné, že rodičů, kteří mají schopnosti a možnosti sledovat dítě tak, jak popisuju, nebude většina, nicméně věřím, že takový přístup je ideální a je dobré o něj usilovat.

PROMETHEA: Nejsem si jistá, jestli rozumím - jako že tu jejich potřebu mléka nechceš dotovat ze svého MM? Jestli to myslíš takto, tak to je snad pochopitelné... :-) je to nějak v rozporu (či souladu) s tím, co jsem psala?

HOJ_TY_STEDRY: Souhlasím, s tvým mužem i s tím, že příroda v nás (a ve zvířatech) učí mláďata, co jíst a co ne. A o té "přírodě" v nás jsem psala. Možná to tak nevyznělo. Takže to upřesňuju. Ano, Příroda v nás (ale i v našich dětech) ví naprosto správně, co je vhodné. Tabulky doktorů ale podle mě s touto Přírodou nemají často vůbec nic společného. A my, "civilizovaní", to bohužel k této Přírodě v sobě máme (i díky světonázoru naší medicíny) taky často daleko. Musíme o spojení s ní vědomě usilovat. To jsem se snažila sdělit.

PETEKKA: ...taky souhlasím - mít selský rozum, to podle mě znamená rozumět tomu, co je v nás přirozeného (tj. od přírody daného) a umět s tím nakládat.

PROMETHEA: ... a vajgly a psí hovna...

p.s. Doufám, že je to tady trochu kulturnější, než v diskuzích jinde na internetu, a všichni "mínusáři" mi kromě mínusů i odpověděli(y). Se omlouvám, ale tyhle praktiky já fakt nechápu. :-)
    ESELVIRA
    ESELVIRA --- ---
    Co dělat, aby miminko nebolelo bříško?
    https://www.youtube.com/watch?v=5t2IbfYUyFY

Kiedroňová začala dávat videa na youtube. Škoda, že nezačala dřív
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MAJKA: Pomohly mi korale nebo hracka do ruky. A kolem pateho mesice ho zacala bavit ta savci poloha, ve ktere to tolik nedelal.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    MAJKA: Co kojici korale? Jinak proste jemne usmernovat, nedovolit, co je ti neprijemne.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    aha, no vidíte, zkusím, děkuju
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    GUDRUN: ty korale jsou super, nemusi byt ani na krku, mam to jako korale na zaveseni dudliku, capne je a pripadne mrska tema koralema pak a nezaryva nehtiky :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MAJKA: já jsem se nedomlouvala, já jsem mu fyzicky bránila. i za cenu dvojnásobné delšího uspavani. kojící korale?
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    PROMETHEA: tak pro me savci poloha novinka je, děkuju, už to googlim :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MAJKA: to mávání rukou mi přijde povědomé, ale díky bohu za mateřskou zapomětlivost...a nemůžeš ji tu ručičky třeba jemně fixovat rukou? moje obě děti se jakoby “držely” při kojení nahoře mezi prsama, kdybych byla opičí máma, tak by se asi držely za chlupy :) zařadila jsem to do kategorie evoluční přežitek. někdy kolem pátého měsíce u nás bylo takovýhle vztekání a morény u kojení normální...většinou jsem to pak poznala podle preference jedné strany (a prsa)...k tomu všemu mrcasení se. u první nevim, co jsem dělala, u druhé fungovala až “savčí poloha”, můj velký objev Ameriky, tady už je to samozřejmě známé :) to si člověk teprv připadá jak máma opice :) někdo v téhle fázi kojí za chůze a tak..
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Pardon za asi debilni dotaz ale jak mam poskrbanej a postipanej oblicej tak uz me to zacina stvat. Vypada, ze se u kojeni nudi :)
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    MAJKA: Jo, je ji 4 mesice, takze na domlouvani to neni :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MAJKA: kolik mu je? jak jsem líná ho cepovat, tak v tomhle jsem nastavovala hranice naprosto nekompromisně. ale začal mít otravny moresy až později, snad v roce nebo 10m...
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Uaa pomooc, dite pri kojeni mava rukou a trha mi tvář na cucky, obleceni, stipe, co s tim? Vlasy davam do culiku, a stejne vudycky naky capne a vytrhne. To bude slušivá pleš..
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Papirovy kapesnicky :))
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PROMETHEA: pisek a trava!!
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: je to jak říkáš, chce to používat selskej rozum.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: a hned po třásních od koberce následují hranolky a zubní pasta
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    KATUSA: KATIA: jak trefně podotkl můj muž - svěřit výběr stravy bytosti, která si myslí, že vhodná večeře jsou trasne od koberce, se mi moc nezdá. S širokou normou souhlasím, ale plně v tomto důvěřovat dítěti také není ideální. Není spíš i v přírodě úkolem rodičů naučit deti/mláďata, co jíst mají a co pro ne vhodné není?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KATUSA: moje dítě, vlastně obě děti, měly někdy mezi 2-2,5r období šílené spotřeby mléka. předčilo to veškerá doporučení, a fakt jsem si dělala starosti, že to bude mít nějaké negativní následky. nakonec jsem si řekla: ok, asi ho potřebují a příroda ví, co dělá, když si ho vydupou i za cenu hysteráku. tak ho dávám dle chuti a potřeby a “ubírám” až dávno za doporučenou hranicí...ale upřímně: tady ten vývojový skok nebo či co to je bych nechtěla dotovat “ze svého” z MM.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam