• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MAJKA: Pomohly mi korale nebo hracka do ruky. A kolem pateho mesice ho zacala bavit ta savci poloha, ve ktere to tolik nedelal.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    MAJKA: Co kojici korale? Jinak proste jemne usmernovat, nedovolit, co je ti neprijemne.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MAJKA: to mávání rukou mi přijde povědomé, ale díky bohu za mateřskou zapomětlivost...a nemůžeš ji tu ručičky třeba jemně fixovat rukou? moje obě děti se jakoby “držely” při kojení nahoře mezi prsama, kdybych byla opičí máma, tak by se asi držely za chlupy :) zařadila jsem to do kategorie evoluční přežitek. někdy kolem pátého měsíce u nás bylo takovýhle vztekání a morény u kojení normální...většinou jsem to pak poznala podle preference jedné strany (a prsa)...k tomu všemu mrcasení se. u první nevim, co jsem dělala, u druhé fungovala až “savčí poloha”, můj velký objev Ameriky, tady už je to samozřejmě známé :) to si člověk teprv připadá jak máma opice :) někdo v téhle fázi kojí za chůze a tak..
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    MAJKA: Jo, je ji 4 mesice, takze na domlouvani to neni :)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MAJKA: kolik mu je? jak jsem líná ho cepovat, tak v tomhle jsem nastavovala hranice naprosto nekompromisně. ale začal mít otravny moresy až později, snad v roce nebo 10m...
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Uaa pomooc, dite pri kojeni mava rukou a trha mi tvář na cucky, obleceni, stipe, co s tim? Vlasy davam do culiku, a stejne vudycky naky capne a vytrhne. To bude slušivá pleš..
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Papirovy kapesnicky :))
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PROMETHEA: pisek a trava!!
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: je to jak říkáš, chce to používat selskej rozum.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: a hned po třásních od koberce následují hranolky a zubní pasta
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    KATUSA: KATIA: jak trefně podotkl můj muž - svěřit výběr stravy bytosti, která si myslí, že vhodná večeře jsou trasne od koberce, se mi moc nezdá. S širokou normou souhlasím, ale plně v tomto důvěřovat dítěti také není ideální. Není spíš i v přírodě úkolem rodičů naučit deti/mláďata, co jíst mají a co pro ne vhodné není?
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    KATUSA: moje dítě, vlastně obě děti, měly někdy mezi 2-2,5r období šílené spotřeby mléka. předčilo to veškerá doporučení, a fakt jsem si dělala starosti, že to bude mít nějaké negativní následky. nakonec jsem si řekla: ok, asi ho potřebují a příroda ví, co dělá, když si ho vydupou i za cenu hysteráku. tak ho dávám dle chuti a potřeby a “ubírám” až dávno za doporučenou hranicí...ale upřímně: tady ten vývojový skok nebo či co to je bych nechtěla dotovat “ze svého” z MM.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KATUSA: super přesvědčení až do momentu, kdy zažiješ něco jako kamarádka: dítě mělo nejoblíbenější jídlo těstoviny, celkově moc nejedla, byla drobná, ale co už rodiče taky malí. tak nějak v pěti skončila v nemocnici, brutálně unavená, málo železa, zjistili celiakii. má docela závažné poruchy učení, nálady se jí s dietou jakž takž srovnaly. ono nemá smysl plašit a řešit vše, norma je opravdu relativně široký pojem, ale zase nad veškerým rizikem mávnout rukou, svěřit to do rukou rozhodnutí batolete(!), s tím teda nesouzním ani náhodou.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    PISISKVOR: zatím každé dítě i dospělý, co ho ochutnal si to fakt vychvaloval. Není tam lepek ani cukr a je to fakt luxusní dobrota přitom zdrave takže za mě win win ve všech směrech :)
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    POZITRON: Mám to podobně jako holky psaly. Já kojím dítě 23m "ve dne v noci". Zatím toho taky "moc" nesní, když to porovnám třeba s dětma mojí ségry. Bylo to u nás stejné jako u vás, až do 18m. Vlastně dosud nejvíc konzumuje MM a "maso" (nejen maso, ale třeba šunku od kosti či kvalitní telecí párky...), tj. to "železo" snad. Vůbec nechce kaše, ani syrové ovoce či zeleninu... Nanejvýš v podobě zel. vývaru. Ani pečivo, knedlíky, nic, obilí nanejvýš v podobě těstovin. A tvrdý sýr.
    Taky jsem se strachovala, všechno četla atd., až mi došlo, že dítě má v sobě zdravý regulátor toho, co potřebuje, co mu prospívá - dokud ho nezkazím. A že do toho roka a roka a půl (záleží na jednotlivci) má právo "jen" tak ochutnávat... Takže jsem vytrvale nabízela, po roce už nechávala ochutnat i ze svého - protože to stejně chce, jíst z mého a ne to, co dostane na svůj talíř :-)

A osobně jsem došla k přesvědčení, že je opravdu potřeba spoléhat na individualitu dítěte a nechat se jí vést. Ale to samozřejmě vyžaduje určitou odevzdanost, v tom, že prostě budu kojit, dokud bude chtít dítě, ne já. A to má každá žena jinak. Dost mi pomohly články mamilly, hlavně zkušenosti dlouho kojících žen - třeba mě překvapilo, že vlastně jako poslední kojení zůstává to noční. Přitom toho se často chceme zbavovat jako prvního... Přitom je to tak přirozené a dává to smysl...
    Došla jsem si nějak k té přirozenosti, nechávám to vyplynout, snažím se to neřídit intelektem - a jsme teda mnohem spokojenější... Věřím, že "příroda" v nás má větší moudrost, než tabulky vědců, a že i např. s tím železem se nedá řídit podle tabulek - protože každé dítě je zkrátka jedinečná bytost, která má individuální potřeby pro svůj vývoj a přichází na svět nezkažená, má tedy zdravou autoregulaci - a naším úkolem jako vychovatelů je, vytvořit takové prostředí, aby mu ta zdravá autoregulace vydržela co nejdýl, pokud možno napořád... :-)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Velmi podrobna odpoved na otazku ohledne kojeni starsich deti. Pridavam pro zajimavost. :)

Odstavení dítěte od kojeni (8903) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
    https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8903
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    PISISKVOR: POZITRON: Odběr je určitě lepší, pro dceru jsem o něj zažádala, když jí byl přibližně rok. Také měla nedostatek železa (ne hrozný, ale přece jen to není dobré nechat být), a tak měsíc brala Maltofer. Musím ale přiznat, že vzhledem k přítomnosti parabenů ve složení léčiva jsem jí ho dávala poněkud se sebezapřením. A jedla tehdy sice jako vrabec, ale něco snědla, a tak po předepsaném měsíci už jen klasicky dostávala jednou týdně adekvátní množství jater (pozor na možnost předávkování vitaminem A u jedlíků, kteří by snědli víc), masa obecně a na železo bohaté zeleniny. Snědla tehdy kolem 100 - 150 g stravy denně (vážila jsem jí porce, abych měla přehled), ale z toho velkou část představovalo maso, takže jsem se setrvalého nedostatku železa až tak nebála. Kojení jsem se zpočátku snažila omezit, ale nejedla o nic víc, a tak jsem se posléze naopak snažila malou kojit co nejvíc (co se nechala - od zhruba sedmi měsíců do roka a něco se kojila buď těsně po probuzení, nebo spící, a jinak odmítala; cokoli z lahve, ať už odsáté mléko nebo vodu či čaj, odmítala zcela, a tak jsem měla starosti i o dostatek tekutin). Rozjedla se zhruba v roce a půl, teď jako skoro dvouletá téměř nesnídá, svačí spíš méně, ale obědy a večeře většinou jí pěkně. Miluje pečené kuře, pečeného lososa, rýži, brokolici, kuřecí i hovězí vývar a na ochucení lahůdkové droždí. Jednu dobu, právě zhruba od roka, jedla téměř výhradně hrášek. Držím palce, ať se dítě rozjí - u nás to po skoro roce starostí přišlo spontánně. Kojená je malá pořád, neb kvůli alergii nemůže kravské mléko, a právě zhruba v roce a půl začala být s větším rozjedením i docela prsomil a začala se ochotně kojit i vzhůru.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    POZITRON: jj az v roce. a pokud dite melo v roce zasadni nedostatek, jiste ho melo uz driv = slo to resit driv. zas bych neplasila zbytecne, ale v mym pripade bych byvala byla radsi, kdyby se to resilo driv. jinak to moje dite opravdu nejedlo vubec nic.
    jo a ten odber, nemyslim si, ze se s tim pediatr musi nejak zvlast ztotoznovat (v tom smyslu, ze by sis o to nemohla rict s tim, ze to proste chces a hotova vec, aniz by to pusobilo nejak nepatricne).
    je to z prstu, trochu drama, ale je to fakt jeden malinkej pichanecek, do pipety se nabere par kapek a za chvilicku je hotovo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PISISKVOR: laktavit jsem zacala jist minuly tyden, na vigantol pro syna si taky nedokazu vzpomenout kazdy den. takze na nedostatek zeleza se prislo az v roce? radsi se zeptam ted v 8m, diky za tip.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    POZITRON: pediatra na to upozornovala, vc. moznosti boleni briska, ale u nas naprosto bez problemu.
    Maltofer jsem v tehotenstvi mela a mne teda problemy nedelal (zato treba Tardyferon velmi, tohle asi bude mit kazdej jinak).
    vzhledem k tomu, ze nedostatek zeleza u kojencu a batolat je pomerne vazna vec, u plne kojenych nejedliku bych s odberem nevahala (aspon ma pak clovek klid). me by to samotnou ani nenapadlo (nemuzu byt encyklopedie a predchazet uplne vsemu), moje dite je od zacatku poradne vypaseny, akcni, nepusobi dojmem, ze by mu neco schazelo (byla jsem na to upozornena tady na nyxu, kdyz jsem resila, ze stale nic neji). ale kdyz jsme ten odber v roce udelali a zjistila jsem, ze toho zeleza melo velmi malo, byla jsem na sebe nastvana (i na tu doktorku, vzhledem k cetnosti navstev behem toho prvniho roku a opakovanym dotazum kolik toho sni, si myslim, ze nejpozdeji v tom roce to mohla klidne navrhnout sama).
    od te doby, co mame to zelezo pokryty, jsem v klidu a nemam nervy, ze neji. jeste mu prilezitostne davam Dcko (v tom nedokazu byt dusledna) a sama se snazim kvalitne stravovat a uzivam nonstop Laktavit, jeden cas jsem i pila sumivy kalcium (klidne at je to placebo, je mne to fuk).
    S_V_E_T_Y_L_K_O: mnam! dik zes to postla, to musim zkusit

s tim makem bych jen doplnila, ze to musi byt kvalitni, idealne cerstve mlety mak, ne ten predem pomlety, nasackovany sranec ze supermarketu (vsimam si, ze ne kazdy to vi)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PISISKVOR: netrpi po nem deti zacpou? ja po zelezu v tehotenstvi na zachode kolikrat beze srandy brecela, jak to neslo.
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    GUDRUN: tohle je skvělý recept a je to i s tvarohem, je hodně vlacny https://fresh.iprima.cz/recepty/peceme-bez-lepku-makovy-kolac-s-jablky
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    GUDRUN: nechci te znervoznovat, ale moje ve 12m stale plne kojene decko melo zelezla "straaasne malo", jak pravila doktorka, takze jsme dali 2 baleni Maltoferu v kapkach (a k tomu Bkomplex v kapkach) a nyni v pohode. pac furt nezere (nyni 18m), nechala jsem si predepsat na vlastni zadost jeste jeden Maltofer pro doplneni.
    myslela jsem, jakej to bude oser (podavani), pac ten Maltofer jsme meli 3x denne plus 1x denne bkomplex, ale po uvodnim nekolikerem zapaseni dite pochopilo, ze takto to ted bude, a od te doby jsme to zvladali v pohode (davkovacem od Nurofenu).
    nase doktorka v tomto smeru zadnou iniciativu nevyvijela, odbery byly na muj popud (ze dite vubec neji, to vedela)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MYJKA: nudle budou "špinavý" a ani se jich nedotkne:-)) achjo
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    GUDRUN: Kolacky, nudle s makem. Kamaradka dela, ja to jeste nezkousela, nakliceny mak s povidly. Vyborne, jen si nevzpomenu na nazev. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam