• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KATIA
    KATIA --- ---
    MYJKA: to neznamená, že ty výzkumy jsou v pořádku, ona to mimochodem také zmiňuje v tom rozhovoru, že řada jich je metodologicky pochybných.

i tak ale platí, že zatímco Dr. Masopustová ty výzkumy sama realizuje (a dokáže designovat, vyhodnotit...), ty těm výzkumům nerozumíš, neumíš je zhodnotit, prostě jen poukážeš na něco, co vytvořil někdo jiný, mimo tvou odbornost.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    A clanek mas cely protkany odkazy na studie - tedy i vyzkumy.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KATIA: Ta organizace se kojenim zabyva 20 let a odkazuji na clanky, protoze nema smysl abych tady prepisovala svymi slovy neco, co uz mame na webu napsane. :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    MYJKA: řekněme, že z mého pohledu má větší váhu výpověď někoho, kdo se tématem komplexně a dlouhodobě zabývá v praxi a výzkumně, než někoho, kdo prostě jen odkazuje na stránky jedné organizace.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Ja mam ted mladsi dvouletou a dnes v noci se probudila snad i vickrat, nez 6x. Ale spime spolu, tak to moc nevnimam. Naopak kojeni beru jako pomocnika, ze kdyz se probudi, hned zase usne a spime dal.
    Bylo ale uz i par noci, kdy se probudila treba jen 2x.
    Vic se budila vzdy, kdyz ji rostly zuby, nebo se neco noveho naucila a podobne.
    Ja si treba neumim predstavit v noci vstavat. Nejsem toho schopna. Parkrat uz jsme mladsi uspali u nich v pokojiku a kdyz se v noci probudila, musel mi ji prinest muz. Pro me je spolecne spani proste nutnosti.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Jeho chovani je v tomto veku naprosto normalni. Moje deti se kojili jeste casteji pres den. Nekdy dele, nekdy presne jen takove ucucnuti, ujisteni a pak trada hrani. Neni to nic neobvykleho, nic co by te melo znepokojovat. Zkus par dni nabizet klidne pres den casteji a uvidis zda to nejak ovlivni tu noc.
    A v noci teda nespite spolu? Musis na kojeni vstavat?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: jenze potiz je, ze ja i behem dne kojim kazde cca 3 hodiny, nekdy i vic a v noci na dnesek jsem vstavala 6x. :( na jednu stranu jsem stastna, ze kojim a odstavovat zatim urcite nehodlam, rada bych to ale omezila. je to desnej kozomil. samozrejme prikrmum moc neda, kdyz ma stale k dispozici kozu. on se mi sape na kozy i ve stoje pres tricko, kdyz mu dam, tak si 3x blazene cucne (normalne ve stoje, jen se k nemu naklonim) a zase si je hrat.
    starsi mel pouze 6 mesicu odsaty MM z flasky, takze je pro me novinka a chlapecky mam ode zdi ke zdi v tomhle.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KATIA: Kojeni neni potreba ukoncovat rizene, dite se odstavi samo az kojeni nebude potrebovat a v te dobe uz nebude potrebovat prs ani na uklidneni, uspani.
    Je uplne v poradku resit bolistky deti a proste veskerou nepohodu kojenim. Od toho kojeni mame, nejen na utiseni hladu, ale i ostatnich potreb a jak bude dite rust a dozravat, nebude prs potrebovat.

Dojčenie (kojenie): Dlhodobé dojčenie a prirodzené odstavenie | MAMILA, o. z.
    https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/
    KATIA
    KATIA --- ---
    MYJKA: Tak k tomu si dovolím dodat krátkou ukázku, kde považuje za důležité různé psychologické potřeby dítěte neřešit jen kojením (nevztahuje se výhradně k uspávání, ale celkově k ukončení kojení, což může nastat v různém věku)

Nekojící máma není špatná máma. Nemusíte být dokonalá, stačí být dost dobrá, říká psycholožka – Deník N
    https://denikn.cz/...a-neni-spatna-mama-nemusite-byt-dokonala-staci-byt-dost-dobra-rika-psycholozka/

Často se tvrdí, že ukončení kojení je pro dítě traumatické…

To je ale nesmysl. Pokud je kojení dlouhodobě jedinou metodou útěchy a je užíváno jako dominantní a jediná reakce matky na širokou paletu projevů dítěte, jako například zlost, vztek, strach, nudu, či dokonce radost a snahu o exploraci, pak je logické, že když kojení náhle ukončím, bude to velký problém.

Pokud ale již od kojeneckého věku rodiče dítěti nabízejí širší paletu prostředků regulace emocí a reagují na jeho různé projevy diferencovaně, a proběhne-li ukončení kojení s pochopením pro případné negativní emoce dítěte, není z obav před traumatizací dítěte nutné čekat, až dítě jednou kojení ukončí samo. Dávno nejsme přírodním národem, nežijeme v nedostatku, takže ani hladem dítě trpět nebude.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Dudlani ma vliv na tvorbu mleka. Taky je to pro deti nejjednodussi zpusob, jak znova usnout. I kdyz jenom “dudla”, stejne vypije i nejake mleko. Kojeni neni jenom o hladu, ale ma spoustu dalsich funkci. Usnuti, regulace teploty, snizeni bolesti,...

Mozna pridam jeste odkaz na tento clanek

Dojčenie (kojenie): Nočné dojčenie | MAMILA, o. z.
    https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Na nevyspani muze pomoct spolecne spani a u kojeni usnout a neresit nejake vstavani, prekladani a tak. Jen se otocis, das prs a spite dal.
    Muze nekdy pomoct i nabizet kojeni casteji pres den. Ale v 9m je naprosto normalni, ze se v noci budi na kojeni.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: k cemu je dudlani dulezite? syn 9 mesicu ted v noci tak 2x vyzaduje dudlani. dudlik nechce, chce bradavku, musim si ho vzit do postele, pricucne se a usne, ale nepije, jen dudla. sice mi to lichoti, ale jelikoz se jeste tak 2x budi na kojeni, tak jsem silene nevyspala a dlouhodobe si to neumim predstavit.
    KATIA
    KATIA --- ---
    KLAIR: já bych průběžně víc dávala odkrknout
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KLAIR: Blinkani vubec nicemu nevadi, casem prejde. Muzes zkusit u kojeni stlacovat prs. Lip to potece a vic se nakoji. Ale i to dudlani je dulezite. Muze pomoct kojit v satku/nositku at mas volne ruce.
    GERTRUDA
    GERTRUDA --- ---
    Tak vivat! Postezovala jsem si na nyx, segre, svagrovy, lehla do postele a citim mravenceni v prsou. Vytekl ze me naraz asi tak litr mlika, co tady ted susim v plenach na topeni. Prsa se krasne uvolnily. Nevim, jestli pomohl ten ranni oxytocin, nebo i ta silena natrasajici masaz doktorky z Ukrajiny, ale uz to tece! No uf, minule to byly tri dny totalniho pekla.
    Jako malou mam porad u sebe, mame i nadstandard a jsem psychicky v pohode. I kdyz jsem ji mela na hrudi, tak se mi prsa nalevaly citelne jak blazen, ale jak se proste do toho porodu slo sekci, tak se asi moje prirozena produkce oxytocinu narusila a nefungovala ejekce prsnich zlaz. Kazdopadne ani posledne to nenarusilo dalsi kojeni a slo nam to pekne, takze diky za kolektivni brainstorming. Ja verim, ze ted uz to bude dobry :)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Já mám dotaz z opačné strany - 4m chce žužlat, pořád. dudlik nechce, je to dost zlo, protože se každou chvíli zebleje, jak je přepucnutá.... co s tím?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    GERTRUDA: Neslo by ti to odsavani lip s miminkem na kline? Nebo na nej koukat v postylce, cichat jeho vuni z nejakeho oblecku...
    Na Bulovce nam na uvolneni mlika davali jeden paralen po 12 hodinach.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    GERTRUDA: Opatrne s tim oxitocinem. Muze mit vliv na tvorbu mleka.

Dojcenie a oxytocin (3987) - Poradňa dojčenia | MAMILA, o. z.
    https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=3987
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    GERTRUDA: Nahrivani muze ty prsa jedte vic zvetsit. Spis je chladit.

Dojčenie – dôležité je správne začať | MAMILA, o. z.
    https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Kapustné listy na naliate prsníky (dojčenie, kojenie) | MAMILA, o. z.
    https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/kapusta-na-naliate-prsniky/
    GERTRUDA
    GERTRUDA --- ---
    MYJKA: No zelne listy si asi nechám na doma, ted už sem za mnou nikdo nepojede. Právě že aktivitu v prsou při mazlení s dítětem citim, ale ten efekt je takový, že se víc nalejou, ale ven to prostě nedostanu...
    KATIA: Nahrivala jsem horkou sprchou, ale ven nejde ani kapka. Malá si vytáhne mlíka dost pro sebe, ale já tam mám tak další tři litry a to nedá :)
    Jinak zatím to se mnou řešili čtyři sestry a doktorka - k ránu mi sestra po konzultaci s doktorkou okamžitě nabidla ten oxytocin na tycince, ze to pomůže, tak jsem 15 min inhalovala a zatím nic. Další směna zas že oxytocin až na posledním místě. Tak mi upravily techniku kojení a zpusob odstriku, ale stejně to vytáhla zas jen malá pro sebe a dal to teda nejde. Teď mi tady doktorka dělala nejakou brutální masáž prsou, co se prej naucila ve státech a trochu zmekly. Každopádně mi zůstala kombinace nahrivat - masírovat - kojit - odstriknout - zachladit. Tak doufám, že se ten bolestivý rituál obejde bez zánětu. A to jsem si myslela, ze po dvou a pul letech kojení to už naskočí líp....
    KATIA
    KATIA --- ---
    GERTRUDA: zkoušela si nahřívání? to mně teda u nalitych prsou pomáhalo maximálně - nahřát, nechat odtéct a pak teprve kojit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam