• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    GUDRUN: Jeste me napadlo k tomu muzi. Muj muz taky, kdyz videl, jak to bylo narocne pro me i pro starsi, tak me podporoval, at se na to vyprdnu. Dokonce jsem s mladsi byla na tyden v nemocnici a starsi se tyden nekojila. Tak me premlouval, az se vratime at uz ji prso nedam. No nechala jsem to, ze uvidim az se vratime domu. No a nakonec si o kojeni rekla a ja ji dala. A myslim, ze ted zpetne je muz rad, ze jsem to neukoncila.
    Myslim, ze s frekvenci kojeni jednou za dva tydny az mesic, uz spejeme do samoodstavu. :)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    GUDRUN: Uvidis. :)
    V sestinedeli se starsi chtela kojit vic nez novos. Postupne to prestalo. Tak jen abys vedela, ze se u vas nedeje nic vyjimecneho. Kdyztak napis sz, muzu te pridat do skupiny o tandemovem kojeni.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MYJKA: 6t.. Ale nevím, zda vydržíme dalších 6t s nejistým výsledkem, navíc už moc nemám podporu muze. navíc jsem chtěla kojit 6m takže už jsem 20m přes plán:-)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    GUDRUN: Jak dlouho jsi po porodu? U nas se to nocni kojeni u tandemu u starsi ustalilo cca 3 mesice po porodu a vratilo se to na uroven pred porodem, kdy uz jsem ji v noci nekojila.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PISISKVOR: Diky za tvuj pribeh. :)

ja puvodne uz nechtela vubec reagovat, protoze mi to prislo zbytecne. Stejne kazdy ma svuj nazor a ja nemam potrebu se vnucovat. Kdo radu chce, ten se zepta a ja rada odpovim, ale na nejake dotahovani se kdo ma pravdu opravdu nemam cas ani chut.

Presne ta sama otazka ale napadla i me. Moje dite se proste v noci nejak budi, podobne se budila i starsi. Proste to tak je, je to fakt. Jsou deti co v noci spi lip a jsou deti co v noci spi hur.
    Ale nedava mi vubec smysl mluvit tady o nejakem homemade teroru. A co mam s tim ditetem jako udelat? Kdyz se proste budi? Nechat ho plakat? Nebo co? To mi opravdu neni jasne. I kdyz spi ve svem pokojiku, budi se podobne/stejne. A stejne jako starsi, se jednou v noci budit prestane. Nemam potrebu to nejak korigovat/resit. A diky kojeni v podstate okamzite usne a zase spi dal.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    PISISKVOR: souhlasím s tebou, i když nemám srovnání. Moje zkušenost: syn dva a čtvrt kojený spí 22-8:30 se dvěma probuzenima na 2-10minut, kdy kojim na uspaní a pak po půl sedmé na dospani. v noci ne, to ho muž jen pomazli. zhoršilo se to narozenim ségry, kdy cejti to mlíko a dožaduje se ho i v noci. budi se pořád jen dvakrát, ale dela u toho hroznej brajgl, řve mlíko a sape se na mě. zvažuju, co by v tomhle případě udělal odstav. zda by zvýšil frustraci - k ségre se chová hezky, nebo začal vstávat brzo ráno, nebo by si to sedlo a spal by lip... A nevím. výhoda je, Ze to můžu zkusit a pak se kdyžtak ke kojení vrátit, protože mlíko poteče pro ségru... to už jen rozvíjím svoji linku....
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    mam potrebu se vyjadrit, pac mam srovnani - prvni dite na UM a od narozeni ve vlastni postylce, a tak uz to i zustalo (chyba, chyba!). druhe dite plne kojene a ve spolecne posteli (chlap teda musel vedle, protoze tri bychom se tam nevesli, ale tak to byl plan od zacatku; stejne nekdo musi obstaravat starsi, ktera usina v prumeru o hodinu pozdeji a i ve 4.5 letech ma parkrat do tydne nejakou epizodu, kdy je treba ji v noci asistovat).
    taky nejsem schopna kojit v leze, asi na to nemam spravny tvar prsou (pro me technicky zcela nemozne), a i kdyby to slo, tak behem spanku potrebuju volne lezet, a taky aby se me nikdo nedotykal ani kousickem tela, takze zmoulani tak citlive casti, jako je bradavka, je naprosto vylouceno.
    ale na kvalitu meho spanku ma kojeni naprosto blahodarny ucinek!!! usnu temer okamzite, pritom dlouhodbe (treba 10 let) mam nemale potize se spanim (hlavne silene dlouhe usinani jak vecer, tak behem noci, kdyz me neco vzbudi, a to nehlede na miru unavy). myslim, ze tam fachaji nejaky hormony, jinak si to nedovedu vysvetlit.
    s prvnim ditetem jsem myslela, ze zhebnu. nebyt muze a toho, ze jsme to jeli 50/50, tak to fakt nedam (nevim, co by se stalo, ale proste bych to mentalne nedala). v praxi to vypadalo tak, ze v noci jsme se behem vstavani stridali, ve 4 rano holt vstal ten, kdo byl v mensi kasi, pockal, az se ten druhy dospi, a pak ten prvni sel spat a dceru prebral ten jakoze dospany (houby dospany, jenom proste mensi koma po tech par hodinach spanku). dcera vstavala ve 4 asi jeste v roce a ctvrt, pak se to nejak pomalu zacalo posunovat. v noci se budila prumerne 6x, a s tim, ze nikdy neusinala zrovna brzo, to vychazelo na buzeni po cca pul hodine az hodine, jak kdy.
    druhe dite bude mit 2 v lednu (coz v mem svete je za chvili), posledni mesice se budi taky urcite tak 5x za noc, nekdy i vic, vcetne obcasnych cca 2 hodinovych okenek, kdy se nakoji, ihned po odlozeni se zas zacne ozyvat, a takto jedem klidne ty dve hodky (mezitim si jeste rekne o prebaleni a skrabkani, proste z nejakeho duvodu nemuze spat).
    u obou deti jedina moznost, jak je prinutit celou noc spat, by bylo nechat vyrvat, neni jiny scenar. pro me no go, takze to delam jak to delam (nikomu to teda nevnucuju!).
    nicmene kdyz to srovnam, tak obe deti se v tomto veku budi(ly) vicemene stejne, rozdil je jen v tom, ze to mladsi vstava pred sedmou nebo lehce po, coz je pro me pohoda (cokoliv po seste jsem schopna prezit). jenomze to kojene, ktere mam ve sve posteli, mne tim kojenim zachranuje zivot. nakojim a okamzite spim. fakt nevim cim to je, spanek mam mizernej, jakmile me v noci neco vzbudi, usinam klidne hodinu a pul (nezridka i vic - proto u starsi dcery a nutnosti dochazet k jeji postylce jsem plno noci probdela, protoze mezi jednotlivymi vstupy od ni jsem nestihala vubec usnout).
    takze ve vysledku jsem samozrejme pres den unavena, ale nejsem v komatu. s prvni dcerou to bylo fakt priserny, a to jsem na pocet hodin naspala nejspis vic, protoze diky muzi jsem se nad ranem mohla alespon dve tri hodky dospat.
    nechci se stavet na nici stranu, jen mi prijde, ze je to velmi individualni.
    tak pred pul rokem jsem zvazovala nocni odstav, abych se teda vyspala, ale prijde mi to hrozne neprirozeny, nedava mi to vubec smysl. pred casem sem Myjka davala odkaz na clanek, ktery se tim zabyval, a dost me to utvrdilo v tom, ze pockat na samoodstav je super reseni (nikomu nenutim, treba mezitim i sama zmenim nazor).
    nevim, co bych si bez kojeni pocala - to bych jako to dite mela v noci nosit, hopsat s nim na mici nebo co lidi tak bezne delavaji? takto, i kdyz kolikrat ocividne nejde vubec o hlad/zizen, ale jen o nejakou potrebu kontaktu (nebo pomuze dudlani na bolavy dasne? netusim), tak si to odbydem v polosede v posteli, pak jen svihnu dite vedle a je hotovo.
    nejsem zadna kojofasistka, prvni dite jsem prakticky puvodne ani kojit nechtela (mozna proto to tak i dopadlo, i kdyz porodem se mi to hormonalne uplne preplo a snazila jsem se asi 4 tydny pro kojeni udelat maximum, lec nedopadlo to).
    chtela jsem to napsat jen proto, ze muze byt i situace, kdy (bezmala) dvoulete dite se budi treba 6x za noc, matka ho koji, a urcite to neni teror, naopak to skvele funguje. proste asi kazdy podle svych preferenci a moznosti.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    IKARIE: souhlasím, pro mě bylo kojení v leže strašně nepohodlný, už vůbec jsem u toho nemohla spát, a ani potom hned usnout. nejlíp spím sama v posteli, nejlépe ještě špunt do ucha, aby mě nebudila vzdychání dětí, kašlání a pobrekávání.
    Já chápu potřebu říct: lidé (ženy) kojte, je to dobré; ale s prvním dítětem bych ocenila, kdyby mi někdo řekl: kojení se se spánkem neslučuje :))

neumím si představit, že mě dvouleté dítě budí šestkrát za noc, a ještě tenhle “home-made” teror vydávat za správný a přirozený pro matku a dítě???
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAJKA: a jako se nemuzu na internetu vyjadrovat v otevrenych auditkach? nebo jako co tim chces naznacit?
    KATIA
    KATIA --- ---
    MYJKA: bohužel, lidé často nejsou a asi to ani není reálné, vybaveni k tomu kriticky vyhodnotit čemu/komu věří. na jednu stranu svobodu, na druhou stranu riziko šíření konspirací aj.

jinak odpověď je v reakci na dotaz redaktorky, není to podané ve smyslu, že musí dojít k ukončení kojení. mnohem silnější je ten apel na to, že kojení má reflektovat vývojové stádium dítěte - plní jinou funkci pro novorozence, jinou pro kojence, jinou pro batole. to řada lidí podporujících intenzivní kojení zcela opomíjí.
    detailněji rozebráno v knize: https://munispace.muni.cz/library/catalog/view/1158/3349/864-2/0#preview
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KEMENTARI: No blby to na prani a uklizeni je, to je fakt. Idealne proste predchazet, nedavat krknout, kdyz to dite nevyzaduje, nemanipulovat po kojeni - kojit v leze a az dite usne, odkulit se/nebo nechat spat na sobe. Mit nepromokavou podlozku na posteli, na sobe/miminu plinku aby to nejhorsi zachytila. Proste s tim predem pocitat.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Synovi je tedka rok, v noci se porad koji docela dost (ve dne taky) a ted jsme se dopracovali do stavu, kdy se fakt obsluhuje sam, nebo si ho jen v polospanku nejak trochu prehodim. A je to fajn. :) Vnimam, ze se koji, ale nejsem uplne vzhuru, a jsem vlastne pomerne vyspana, tedy na to, ze mam rocni kojene dite. Za bezdetna jsem kolikrat bejvala nevyspalejsi. Ale zacalo to fungovat teprve ve chvili, kdy zacal byt opravdu pohyblivy a i ve spanku se dokaze vydrapat, kam potrebuje. :) Jak jsem na to zvykla, tak by mi chybel a bala bych se, ze se mu v pokojicku treba neco deje a ja o tom nevim...

MYJKA: Blinkani mozna nicemu nevadi z hlediska vyvoje ditete, ale hernajs, clovek potrebuje nejak fungovat, chodit ven atd., a bejt porad poblitej je dost nesikovny, abych tak rekla.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    VYHULENY_UFO: Že máš potřebu se vyjadřovat skoro všude a ke všemu už si nejde nevšimnout, ale rly? Diskuze o kojení?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KLAIR: muze byt matka spokojena, kdyz se cely dny znervoznuje na nyxu, protoze nevi, ke ktery bydlence se spis nazorove priklonit?
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: mohla bys připustit, že každé dítě je jiné a každá matka je jiná a dítě potřebuje hlavně spojenou matku?
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    MYJKA: tohle je hezka mantra laktacnich poradkyn - spete spolu, das prso a ani o tom nevis. me kazdy vzbuzeni ditete vzbudilo taky, spolecne s unavou a spankovou deprivaci to dopadlo tak, ze jsem pak jeste dalsi pulhodinu hrozne chtela usnout a neslo to, pripadne kdyz se podezrele dlouho na kojeni nevzbudilo, byla jsem vzhuru hruzou co se deje :)

jako teorie je to pekna, v praxi jsem se mnohem lepe vyspala s druhym ditetem, ktere na rozdil od prvniho spalo pekne ve sve postylce, od roka pak uz spolu s bratrem v pokojicku.

nechci zpochybnovat co rikas, urcite jsou matky, kterem to vyhovuje, jen bych to nevydavala za univerzalni navod / pravdu.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KATIA: V poradku, kazdy si vybirame, komu duverujeme. :)

Dr. Masopustova k tomu podle tveho postu pristupuje s ohledem na to, ze kojeni je potreba ukoncit. Jenze ono ho potreba ukoncit neni. A od toho se odviji vse dal.
    KATIA
    KATIA --- ---
    MYJKA: to neznamená, že ty výzkumy jsou v pořádku, ona to mimochodem také zmiňuje v tom rozhovoru, že řada jich je metodologicky pochybných.

i tak ale platí, že zatímco Dr. Masopustová ty výzkumy sama realizuje (a dokáže designovat, vyhodnotit...), ty těm výzkumům nerozumíš, neumíš je zhodnotit, prostě jen poukážeš na něco, co vytvořil někdo jiný, mimo tvou odbornost.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    A clanek mas cely protkany odkazy na studie - tedy i vyzkumy.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KATIA: Ta organizace se kojenim zabyva 20 let a odkazuji na clanky, protoze nema smysl abych tady prepisovala svymi slovy neco, co uz mame na webu napsane. :)
    KATIA
    KATIA --- ---
    MYJKA: řekněme, že z mého pohledu má větší váhu výpověď někoho, kdo se tématem komplexně a dlouhodobě zabývá v praxi a výzkumně, než někoho, kdo prostě jen odkazuje na stránky jedné organizace.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Ja mam ted mladsi dvouletou a dnes v noci se probudila snad i vickrat, nez 6x. Ale spime spolu, tak to moc nevnimam. Naopak kojeni beru jako pomocnika, ze kdyz se probudi, hned zase usne a spime dal.
    Bylo ale uz i par noci, kdy se probudila treba jen 2x.
    Vic se budila vzdy, kdyz ji rostly zuby, nebo se neco noveho naucila a podobne.
    Ja si treba neumim predstavit v noci vstavat. Nejsem toho schopna. Parkrat uz jsme mladsi uspali u nich v pokojiku a kdyz se v noci probudila, musel mi ji prinest muz. Pro me je spolecne spani proste nutnosti.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam