• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    POZITRON: tohle je zajimavy, mně třeba praktik řekl, že když se lipom nezvetsuje ani nebolí, tak je zákrok vyloženě esteticky a je to na mne. Mám ho už několik let... tvou diagnózu samozřejmě neznám, ale možná je to jen o tom, že při kojení je s tím zakrokem větší otrava? Možná by byla vhodná další konzultace s doktorkou a zeptat se, proč to chtěla odstranit co nejdřív, aby člověk věděl, jestli se tím odkladanim neco riskuje.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    BALAENA: to určitě, pokud to jde :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GUDRUN: jestli by nebylo lepší nejdřív konzultovat s pracovištěm, které by zákrok provádělo. nikdo jiný než oni neví, kterou používají anestezii, například.
    klidně je možný, že samo pracoviště nebude v kojení spatřovat překážku
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    POZITRON: nechceš to konzultovat s nějakou LP? Co ta meditace znamená pro kojení a přerušení kojení?
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: Taky nerozumim. A blizsi informace o rekonvalescenci, lecich, prubehu zakroku, casovou narocnost, kontraindikace nerekla? Obcas jsou nektery obvodaci fakt sileny...
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SAAYURI: ja jenom jednoduse nerozumim, proc mam podle obvodacky cekat, az prestanu kojit. nejdriv mi rekne, ze to nechame odstranit hned, potom ze teda kvuli kojeni az nekdy, ale nejlepe brzy, pri potizich hned, tak proc ne rovnou i pres kojeni. na jednu stranu naznaci, ze cim driv to bude pryc, tim lip a za minutu to z meho pohledu zbytecne odsune. tak co mi unika.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: Prave proto se ptam, protoze za jeden den se laktace nezastavi. :)
    Ja bych asi volila na zaklade toho, co muze zpusobit neleceni te veci. Ja byla v roce dcery vikend pryc, kojila jsem, ne tedy plne, ale asi dost, a za ten vikend se nic nestalo ani ji, ani me (teda pravidelne odsavani bylo potreba kvuli plnejm kozam), ale po navratu se vesele pokracovalo dal.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SAAYURI: resim, jestli na zakrok nejit hned a necekat, az prestanu kojit. nevidim duvod, proc by to mel byt problem. mliko se mi neztrati, pisu, ze bych odsala pred i po, tim se udrzi laktace a mliko odsaty nekolik hodin po bych samozrejme vylila kvuli obsazenym lecivum.
    nejdriv me tam chtela hnat jeste ten den, nez jsem rekla, ze kojim. sice jsem ji odpovedela, ze budu kojit jeste pul roku, ale je klidne mozny, ze to bude dyl.
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    POZITRON: Ja z toho nepoznam jestli resis obavu z toho, jestli se ti ztrati mliko, malej uz nebude chtit kojit, nebo zdravotni zasah do organismu a vliv leku / anestezie na kojeniX
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Tak presiti nastrihu jsem kvuli kojeni sice zazdila, ale ted me dohnal lipom na rameni. Se poseru. Mam si ho nechat vyriznout, prakticka me tam chtela poslat hned, jakoze dneska. Kdyz jsem rekla, ze kojim, tak se vyptavala, jak dlouho jeste kojit planuju, rekla jsem pul roku, moc se netvarila, ale synovi je rok, takze tezko rict, jak dlouho jeste. Kdyby se zvetsoval nebo bolel, mam prijit hned, tak by me zajimalo, kdybych treba na jeden den dala odsate mleko z lahve, pred zakrokem a po zakroku par hodin odsavala, mleko pred uschovala a mleko po samozrejme vyhodila, tak by to melo byt ok, ne? Takze teoreticky bych na to vyriznuti mohla jit hned? Mela jsem v 15 letech lipom na zadech, to jsem byla v nemocnici pres noc a delalo se to v celkove anestezii, dnes mi tvrdila, ze po tomhle by me propustili jeste ten den normalne domu.
    Nemate bekdo zkusenost s podobnym zakrokem pri kojeni?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    původně jsem si myslela, že odstavim v 6m, ale kojení jsme si museli docela vybojovat, a pak jsem neviděla přínosy odstavu, jen nevýhody. Jakmile dítě ji, není na tom mliku závisly a uspat v nositku uměl i tatínek. Zvažovala jsem odstav kolem 15m kvůli dalšímu těhotenství, ale podařilo se brzo a tak nebylo potřeba. Nějak jsem to neřešila a nechávala volný průběh, kojila cele těhotenství. Tandem jsem zvládla 2m a pak mi to už bylo protivný (klasicka komplikace tandemu), tak šel starší vcelku hladce od válu a kojí se jen miminko. Řekla bych, že jsem měla nějaký představy před synovym narozenim, ale pak už to brala vše nějak intuitivně, i odstav. Bylo to pro mě o to lehčí, ze uz u kojení neusínal a že jsem měla na kojení miminko. Syn to vzal překvapive dobře... Kecat někomu do délky kojení mi prijde asi jako kecat do frekvence souložení. Hlavně je to o těch dvou. Ani s dcerou neplanuju, uvidíme, nevím, zda samoodstav, třeba jo a třeba ne...
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    PROMETHEA: samozrejme, ze si to udelam jak chci, bez ohledu na to, co si o tom mysli ostatni:) (myslela jsem, ze to z toho vyplynulo - pokud do toho nevstoupi jine neodvratne okolnosti, chtela bych pockat na samoodstav, protoze ta situace je vzajemne vyhovujici).
    jedinej, kdo mi na tom realne vadi, je ta tchyne (protoze jak jsem psala, ta me jednak sere z principu a pak - tam se tomu behem navstev neda vyhnout). je mi neprijemny vedomi, ze ona to povazuje za nenormalni, takze v jeji pritomnosti se v teto souvislosti nemuzu chovat uvolnene a prirozene. samozrejme, ze i tak na pozadani dite nakojim a na situaci to nic nemeni, ale je mi to zkratka neprijemny (kojim jen pred muzem, jinak pred sirsi rodinou ne, to si resim v soukromi, nicmene to tema prirozene vyplyva samo - dite umi mluvit a o kojeni si samo rika, a taky s tim souvisi ne/moznost prespani u ni).
    ty gynekology neresim, prvni jmenovany je muj gynekolog uz pres 20 let, zazila jsem s nim fakt mnohe a je to neskutecne respektujici a podporujici clovek. az mu za pul roku pri kontrole pravdepodobne sdelim, ze furt kojim, zasmejeme se tomu oba (stejne jako jsme se zasmali ted, kdyz jsem odtajnila, ze kojim dvoulete decko - on se smal tomu faktu, ja jsem smala tomu, ze se tomu smeje on:). nazor toho druheho doktora mi prisel hloupy, i kdyz chapu, ze on se na to diva jinou, odbornou optikou, ale proste nemuzu si pomoct (ad to "odstavit ze spolecenskych duvodu"), ale taky je mi to putna, ac mi to prijde jako celkem blba formulace (sla jsem k nemu pro druhy nazor a znova uz tam nemusim, a i kdyby, je to proste jedno).
    spis jsem z toho prechodne ziskala takovej divnej pocit (kterej na delku meho kojeni nebude mit prazadny vliv) a vzbudilo to ve mne zvedavost, jak dlouhodobe kojeni vnima nase spolecnost.
    stran verejnosti vnimam akorat ty hlupane, co na protest kojily v bance (urcite jsi zaznamenala, to je velky wtf a situaci teda moc nepomohly).
    jinak tvoje nacasovani odstavu chapu. ja to mam zas trochu opacne - uzivam si toho, ze pri RD nepracuju ani nestuduju, nemam zadne zavazky a povinnosti, a nemame ani zadne hlidani, takze me nesvazuje fakt, ze dite je na mne do urcite miry zavisle (muz me dokaze plne nahradit, dceru dokaze i uspat, dalsi osoby nejsou). kojeni nam od zacatku funguje perfektne, nevim co jsou ragady, spurty, malo nebo moc mlika, proste vsecko optimal.
    aby to nevyznelo, ja se necitim ublizene a nemam dilema, samozrejem chapu, ze kdyz 3 osoby v mem okoli maji pocit, ze uz bych mela (davno) odstavit, nema to zadny vliv na mou situaci ani to nic nevypovida o spolecenskem nastaveni. ale trochu mam pocit, ze tomu dlouhodobemu kojeni se u nas moc nefandi (nacerpano z internetovych diskuzi). tak jsem se prisla zeptat opravdovych zen:))
    MYSKAZBRISKA: to je smutny. vnimam to podobne, verim, ze mezi temi 3-4 lety se dite prirozene odstavi samo. navic predpokladam, ze tou dobou se uz bezne nekoji behem dne, ale zustava kojeni na uspani, takze ryze soukroma vec. tam je skoda, ze nemas podporu muze, protoze ve vysledku je to ta jedina osoba, na jejimz nazoru v tomto smeru zalezi (aspon ja to tak mam).
    drzim palce. verim, ze v tom mas jasno a udelas si to po svym, ale ty emoce, co pristup okoli vzbuzuje, asi nebudou uplne prijemny.

ja znam osobne jen jednu zenu, co koji "velke decko". naposled jsem s ni mluvila, kdyz starsi mela 3.5. kojila ji vecer na uspani a rano po probuzeni (spolecne s t.c. 10m kojencem). melo to za vysledek, ze vecer obe deti usly soucasne do 10min (wtf!!!) a rano, kdyz se obe probudily v 6 a ona je nakojila, usnuly vsechny tri jeste do 8-9, takze pro ni same benefity. vetsina z nas asi poznala manevry okolo vecerniho uspavani a tady bych si benefity kojeni opravdu nenechala vzit. kdyz pred tim 3.5 rokem starsi rano po nakojeni uz neusnula, takze to zacalo byt zbytecne, podle me dost rozumne a s predstihem se s ni domluvila ze uz je velika, a ze v den 3.5 "narozenin" s kojenim prestanou (odskrkavaly kalendar a udelaly z toho ritual). pak uz jsem s ni nemluvila, ale je klidne mozne, ze skrz to vecerni pohodli koji dal 4lete dite. ono se to podle me uz ani kojenim nazvat neda, spis bych to nazvala, ze to dite uspava prsem, nebo tak nejak.
    videno touhle optikou, nemuzu najit jediny (spolecensky:) duvod, proc by mela prestat. pritom se vsadim, ze na matku, co koji 4lete dite, by asi vetsinova spolecnost nemela uplne privetivy nazor.
    o nic mi nejde (urcite nechci flame), jen to proste celkove vzbudilo mou zvedavost (nemam jinak v okoli zadne zeny, se kterymi bych o tom mohla mluvit)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYSKAZBRISKA: diky, tak to druhy bude asi fertiprona
    MYSKAZBRISKA
    MYSKAZBRISKA --- ---
    POZITRON: nosifol a pak ještě jeden přípravek, který je na podobné bázi jako nosifol
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: můj názor na kojení se změnil v průběhu mateřství. nejsympatičtější je mi osobně kojení na požádání do samoodstavu a obdivuju všechny moje kamarádky, které to tak udělaly. ale pro mě osobně kojení nebylo moc příjemné po psychické stránce (výhradní závislost na matce, měla jsem “krmný stres”), tak jsem obě děti kojila rok, a ve výsledku mi to i s prací vyhovovalo. ale kdybych chtěla kojit méně/více, tak fakt neřeším, co říkají ostatní :)

jednou kamarádka řekla o rlm synovi (ca. 2,75r) dokojil se a šel se koukat ma televizi :) tomu se usmívám doteď, ale co, vždyť je to super!!já na své skoro tříleté ještě teď vidím, že by se ráda kojila, kdyby to šlo :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PISISKVOR: z toho, co píšeš se mi spíš zdá, že je to věc mindsetu. píšeš, že je ti jedno, jak to mají ostatní, o vlastním kojení toho moc nepíšeš (to ani není relevantní), ale jenom nechápu, proč byses měla řídit tím, co si myslí gynekolog a tchýně (případně někdo jiný). dej si svoje meřítka (každý dle svého gusta) i na sebe, a ostatní neřeš. stejně nepřestaneš kojit, protože to tchýni přijde divný. nebo jo? ;)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYSKAZBRISKA: jake vitaminy ti doporucila, prosim?
    MYSKAZBRISKA
    MYSKAZBRISKA --- ---
    PISISKVOR: syn (2,75) se stále kojí. Doufám, že do těch jeho 3,5, kdy by mohl nastoupit do školky, by se mohl sám odstavit. Od jeho roka až roka a půl zažívám silnou masírku hlavně ze strany muže, kdy už ho konečně odstavím, že tohle není normální. Mladší sestra se mi směje s tím, že svoje (aktuálně tříměsíční dítě) chce kompletně odstavit nejpozději v jednom roce. Spolužačky (kamarádky) se staršími polo nebo zcela Sunarovými dětmi kroutí hlavou. Máma (která nikdy nekojila ani mně a ani sourozence) mne v kojení podporuje, protože syn je hubeňour a nejedlík a ona doufá, že alespoň díky kojení nechcípne hlady. Gynekoložka to nechává na mně jen s tím, že mi doporučila nějaké vitamíny a s dovětkem, že moje tělo reaguje na jakémkoliv kojení jako na antikoncepci, takže další dítě může být na pořadu dne jedině při úplném skončení kojení.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    POZITRON: můj tříletý si chce hrát s prsama. když je pretazenej nebo ubavenej, tak je potřebuje držet. naštěstí se už nekoji
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    POZITRON: ja si zas vzdycky myslela, ze tech 6 mesicu je tak akorat, a ted jedeme devaty mesic a vubec si neumim predstavit, ze by to nekdy v blizke dobe melo skoncit... Papa nadsene prikrmy, ovoce, vlastne skoro vsechno, ale najedenej z toho zatim neni. Kdyz si predstavim ze bych mu pak xkrat denne musela delat mlika a kasicky misto toho a resit, jestli ma dost, tak jsem rada, ze kojim :) Navic ta pohoda mit jidlo vzdy po ruce :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam