• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PISISKVOR: z toho, co píšeš se mi spíš zdá, že je to věc mindsetu. píšeš, že je ti jedno, jak to mají ostatní, o vlastním kojení toho moc nepíšeš (to ani není relevantní), ale jenom nechápu, proč byses měla řídit tím, co si myslí gynekolog a tchýně (případně někdo jiný). dej si svoje meřítka (každý dle svého gusta) i na sebe, a ostatní neřeš. stejně nepřestaneš kojit, protože to tchýni přijde divný. nebo jo? ;)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYSKAZBRISKA: jake vitaminy ti doporucila, prosim?
    MYSKAZBRISKA
    MYSKAZBRISKA --- ---
    PISISKVOR: syn (2,75) se stále kojí. Doufám, že do těch jeho 3,5, kdy by mohl nastoupit do školky, by se mohl sám odstavit. Od jeho roka až roka a půl zažívám silnou masírku hlavně ze strany muže, kdy už ho konečně odstavím, že tohle není normální. Mladší sestra se mi směje s tím, že svoje (aktuálně tříměsíční dítě) chce kompletně odstavit nejpozději v jednom roce. Spolužačky (kamarádky) se staršími polo nebo zcela Sunarovými dětmi kroutí hlavou. Máma (která nikdy nekojila ani mně a ani sourozence) mne v kojení podporuje, protože syn je hubeňour a nejedlík a ona doufá, že alespoň díky kojení nechcípne hlady. Gynekoložka to nechává na mně jen s tím, že mi doporučila nějaké vitamíny a s dovětkem, že moje tělo reaguje na jakémkoliv kojení jako na antikoncepci, takže další dítě může být na pořadu dne jedině při úplném skončení kojení.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    POZITRON: můj tříletý si chce hrát s prsama. když je pretazenej nebo ubavenej, tak je potřebuje držet. naštěstí se už nekoji
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    POZITRON: ja si zas vzdycky myslela, ze tech 6 mesicu je tak akorat, a ted jedeme devaty mesic a vubec si neumim predstavit, ze by to nekdy v blizke dobe melo skoncit... Papa nadsene prikrmy, ovoce, vlastne skoro vsechno, ale najedenej z toho zatim neni. Kdyz si predstavim ze bych mu pak xkrat denne musela delat mlika a kasicky misto toho a resit, jestli ma dost, tak jsem rada, ze kojim :) Navic ta pohoda mit jidlo vzdy po ruce :D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PISISKVOR: ja jsem na tohle zmenila nazor, stejne jako na hodne dalsich veci ohledne materstvi, tak nejak za pochodu. ted zrovna to mam tak, ze kojit by se melo minimalne 6 mesicu a pak at si kazdej dela, co chce. horni strop mam ted zrovna nastavenej na 2 roky, ale samozrejme se to muze zmenit. kdyz se mi sousedka sverila, ze jeste koji syna, kteremu v zari byly 3 roky, tak to uz mi prijde hodne divny, zvlast kdyz muj starsi syn je stejne stary a predstava, ze bych ho jeste ted kojila, se mi zda uz za hranou. to je muj subjektivni nazor.
    souhlasim, ze je to individualni, at si kazdy dela, co sam povazuje za spravne, tak je to v poradku a tak to ma byt.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    KEMENTARI: jasny. okolo tech prvnich narozenin jsem furt kojila milionkrat denne. behem toho druhyho roku se to znatelne posunulo.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    puvodne jsem si teda sla pro podporu od "dlouhokojicich" matek. uvozovky proto, ze chapu, ze kojit dlouho pro nekoho znamena rok, pro nekoho treba pet. ja osobne jsem v teto oblasti naprosto bez nazoru, pro me az skoro prekvapive ve mne nevzbuzuje zadne emoce ani kdyz si matka necha zastavit laktaci hned po porodu a zavede UM, ani kdyz nekdo koji treba tech pet let. vnimam to jako natolik individualni zalezitost kterou zcela jiste ovlivnuje rada promennych, ze ani na te vedome rovine by mne neprislo vhodne to nejak posuzovat nebo hodnotit.
    ale v posledni dobe z toho mam nejaky divny emoce, a tak by me zajimalo, jak vnimate nazor nasi spolecnosti na kojeni deti rekneme treba 2+.
    byla jsem ted u dvou gynekologu, jeden vyjadril nazor, ze kojit se ma do roka a do dne nejpozdeji, jinak tim "trpi cele telo od hlavy az po delohu". naprosto me to neurazi, pan doktor je odbornik ve svem oboru, mam ho rada, na kojeni si udelam nazor sama (naopak mi prislo vhod, kdy po prvnim porodu, kdy jsem nekojila vubec, me tak trochu tahal ze sracek kdyz jsem si omlacovala o hlavu, ze jsem to zpusobila a je to moje vina).
    s druhym gynekologem jsem resila narkozu v souvislosti s kojenim, a vzhledem k tomu ze muj zakrok pocka, vyjadril nazor, ze mezitim stejne prece odstavim, "uz jen ze spolecenskych duvodu" :D co to skara je, "odstavit ze spolecenskych duvodu" (fakt me to rozesmiva). jakoze pry, az pujdu do mesta a dite bude chtit kojit, tak abych se s nim nemusela nekde schovavat (?). tomu uplne nerozumim; fakt je, ze pokud jsem kdy kojila na verejnosti, byla to vetsinou detska hriste, cekarna u pediatra, lavicka v parku atd., tzn. mista, kde je to tak nejak bezne nebo prinejmensim to neni moc na ocich. ani tak ale nevidim problem v tom pri kojeni zakryt svoje telo, takze z prsa je videt maximalne centimetr kuze okolo bradavky (jestli vubec). nejak tam nejsem schopna vnimat tu rovinu, ze bych nekoho mohla pohorsovat obnazenym prsem (?). tento nazor uz me teda lehce namichl, pac mi prijde celkem blby, a hlavne teda k panu doktorovi nemam vztah jako k tomu prvnimu.
    a v neposledni rade, tchyne. tam nedokazu byt objektivni, protoze ta me sere uz z principu, takze pokud udela nejaky preslap, uz se to jen scita s jejimi megapreslapy z minulych let a je to rovnou na setnuti hlavy, takze ze me nasrala kolosalne, ma asi trochu jiny puvod nez ze se pomerne netaktne vyjadrovala ke kojeni.
    behem videohovoru, ktereho jsem se neucastnila (takze pro moje usi to primo urcene nebylo, to by si, tusim, nedovolila) ale pri kterem ji skrz okolnosti muselo byt naprosto jasne, ze pokud nejsem v mistnosti, jsem hned vedle, mela takovou na muj vkus blbou poznamku. muz oznamil, ze dvouleta se odesla kojit, a tchyne pohorsene odfrkla (ten jeji ton dobre znam) zda se snad bude kojit do peti let??? jak rikam, s tchyni mam issue, pracuju na tom mit babu rada uz nekolik let a pokud do toho hrnu hodne energie, celkem se mi to dari, akorat teda v posl. dobe jsem do toho neinvestovala vubec. takze ta me nasrala celkem hodne (a prechodne podporila pocit ze jsem uchylna, kdyz kojim tak velke dite).

jak to vnimate? vy, co jste nechaly dite dojit do samoodstavu? a kdy prisel? jak vnimate nastaveni vaseho okoli a cele spolecnosti ke kojeni deti, ktere uz ji samy, takze kojeni pro ne uz neni otazka preziti (nepocitam-li UM, samozrejme)?
    ja to mam tak, ze si vazim moznosti, ze muzu kojit, ze to treba neutly nejake zdravotni potize a tak, a pokud se to necim nezkomplikuje, pockala bych rada do samoodstavu, mam pro to hodne dobrych duvodu (tak nejak si to maluju, ze nejpozdeji do tech tretich narozenin by to denni kojeni mohlo/s trochou pomoci melo samovolne vymizet uplne, kojeni pri uspavani mi nevadi; nicmene rozumim, ze tyto veci se tezko planuji dopredu)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    PISISKVOR: Kazdy 2-3 hodiny, kdyz jsme doma a nic zajimavyho se nedeje. Kdyz doma nejsem, tak se dopije po mem navratu. Tak pet kojeni denne dame urcite vzdycky, a casto i vic.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    KEMENTARI: moje za par dni dvouleta se koji odhadem 2-3x za noc (kdyz se nic nedeje; kdyz jsou treba zuby, ktery ji rostou v pomalejsim tempu nez jak to mela starsi, nebo treba nemoc, tak je to odhadem 70-90x za noc). taky by me zajimalo, jak se to bude vyvijet, ale predpokladam, ze to asi ma kazdy dite uplne jinak... jinak kdyz uz jsi na to narazila, kolikrat se tvoje dite koji za den?:D mame mezi nima velky rozdil, srovnavat se to neda. nicmene teda pres den se ta moje dvouleta koji urcite aspon 5x. ne vzdy je to koleni za ucelem nasyceni (soude dle delky a intenzity sani, nekdy chce ocividne jen kontakt nebo se utesit od neceho neprijemnyho). obcas to odvratim pitim nebo jidlem, ale stejne se pak chce nakojit. vidim za tim tu emocionalne-psychickou rovinu kojeni, nebo jak to nazvat.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Mam podobnou otazku. Synovi bude na silvestra rok, spime spolu posledni mesice v posteli, tedy nejdriv usina sam v postylce, to je v cca 21 hodin, ale od prvniho probuzeni az do rana pak chce byt se mnou, jinak rev. Nejdriv to bylo tak, ze se treba 3x budil na kojeni, coz zpetne vzato bylo v pohode, protoze se nakojil a spal dal. Jenze ted vyzaduje bejt ve spanku pricuclej na koze. Dudlik nechce, s tim uspeju tak jednou za noc, ale jinak se ted budi tak 5x s tim, ze se chce pricucnout a spat dal.
    Nevim, co s tim, jsem jak zombie a to ani nemluvim o tom, ze me ta bradavka rano i boli z toho vecnyho dudlani. Davam mu jen jednu, abysme u toho mohli spat, takto je mezi mnou a zdi, na druhe strane by spadnul z postele.
    Je to normalni? Muzu s tim neco delat? Prejde to?
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Zajimalo by me, jak se vyviji nocni kojeni ve druhem roce ditete. :) Mlademu panovi je ted 14 mesicu, kdyz je mimoradne dobra noc, koji se jen tak 3x, kdyz je hodne spatna noc tak snad kazdou hodinu. Nekdy je snadne poznat duvod, proc se chce porad kojit (zuby, narocny den, ...), jindy bezprostredni pricinu neznam. Funguju docela dobre, ale po horsich nocich jsem samozrejme dost nevyspala.
    Bude se frekvence nocniho kojeni postupem casu sama snizovat? Jake mate zkusenosti?
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    SMARTCHIN: To je pravda, takto někdy taky kojím, že si nohy skrčím a malá si dá svoje nohy na moje. Je jí už 20m, tak je poněkud větší, ale pro moje záda je to asi lepší poloha než mít nohy natažené. :)
    SMARTCHIN
    SMARTCHIN --- ---
    SANIAINEN: Asi děláme s malou (6,5m) něco špatně, ale já ležím na boku úplně normálně s pokrčenýma nohama a ona na zádech s hlavou pootočenou k prsu a nohy má hozený na těch mých. Stejně tak i spí. Jen abych upřesnila, vyžaduje to ona. Mohla bych jí rovnat pořád dokola a stejně se mi stočí na záda a bude se vztekat, když jí nedám alespoň jednu svojí nohu jako podpěru.
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    KEMENTARI: Aha, dík za vysvětlení. :) Přes den po mě taky leze, jak potřebuje, ale v noci ne.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    KEMENTARI: Jeste dodavam, ze ve stejne poloze kojim i pres den. A ze milacek ze spani casto leze po ctyrech po posteli, takze vlezt na matku neni zadnej problem. :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    SANIAINEN: Lezi na mne, presne tak. Mam maly prsa, takze do stran moc nevisej. Dite si na mne v noci nekdy vleze samo, nekdy mu pomuzu a nahrabnu si ho na sebe. Vzhuru jsem tak napul. Kdyz usne, tak se odkuli, ja nekdy znovu usnu uz behem kojeni a jak se odkulilo si nepamatuju. :)
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    GUDRUN: Psala jsem, že se u kojení téměř nevzbudím, ale je to tak, že pohyb u toho musím udělat já. Dítě se začne mlít, případně vydávat nějaké zvuky, vytuším, že chce mlíko, přikulím se k němu na bok do té ne zcela pohodlné polohy a usínám, dítě jen natočí hlavu. Přilézt si a pít tak, že bych já u toho mohla ležet na zádech, toho by bylo fyzicky schopno, ale nikdy jsme to tak v noci nepraktikovali, takže si to neumím moc představit.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SANIAINEN: Já jsem to pochopila tak, že starší si už pro mlíko doleze...
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    KEMENTARI: Taky moc nevím, jak to myslíš, jak píše Adelhaida. Pokud nechci, aby se dítě u toho probralo.
    Hm, asi budu muset začít s nějakým tím cvičením.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam