PROMETHEA: samozrejme, ze si to udelam jak chci, bez ohledu na to, co si o tom mysli ostatni:) (myslela jsem, ze to z toho vyplynulo - pokud do toho nevstoupi jine neodvratne okolnosti, chtela bych pockat na samoodstav, protoze ta situace je vzajemne vyhovujici).
jedinej, kdo mi na tom realne vadi, je ta tchyne (protoze jak jsem psala, ta me jednak sere z principu a pak - tam se tomu behem navstev neda vyhnout). je mi neprijemny vedomi, ze ona to povazuje za nenormalni, takze v jeji pritomnosti se v teto souvislosti nemuzu chovat uvolnene a prirozene. samozrejme, ze i tak na pozadani dite nakojim a na situaci to nic nemeni, ale je mi to zkratka neprijemny (kojim jen pred muzem, jinak pred sirsi rodinou ne, to si resim v soukromi, nicmene to tema prirozene vyplyva samo - dite umi mluvit a o kojeni si samo rika, a taky s tim souvisi ne/moznost prespani u ni).
ty gynekology neresim, prvni jmenovany je muj gynekolog uz pres 20 let, zazila jsem s nim fakt mnohe a je to neskutecne respektujici a podporujici clovek. az mu za pul roku pri kontrole pravdepodobne sdelim, ze furt kojim, zasmejeme se tomu oba (stejne jako jsme se zasmali ted, kdyz jsem odtajnila, ze kojim dvoulete decko - on se smal tomu faktu, ja jsem smala tomu, ze se tomu smeje on:). nazor toho druheho doktora mi prisel hloupy, i kdyz chapu, ze on se na to diva jinou, odbornou optikou, ale proste nemuzu si pomoct (ad to "odstavit ze spolecenskych duvodu"), ale taky je mi to putna, ac mi to prijde jako celkem blba formulace (sla jsem k nemu pro druhy nazor a znova uz tam nemusim, a i kdyby, je to proste jedno).
spis jsem z toho prechodne ziskala takovej divnej pocit (kterej na delku meho kojeni nebude mit prazadny vliv) a vzbudilo to ve mne zvedavost, jak dlouhodobe kojeni vnima nase spolecnost.
stran verejnosti vnimam akorat ty hlupane, co na protest kojily v bance (urcite jsi zaznamenala, to je velky wtf a situaci teda moc nepomohly).
jinak tvoje nacasovani odstavu chapu. ja to mam zas trochu opacne - uzivam si toho, ze pri RD nepracuju ani nestuduju, nemam zadne zavazky a povinnosti, a nemame ani zadne hlidani, takze me nesvazuje fakt, ze dite je na mne do urcite miry zavisle (muz me dokaze plne nahradit, dceru dokaze i uspat, dalsi osoby nejsou). kojeni nam od zacatku funguje perfektne, nevim co jsou ragady, spurty, malo nebo moc mlika, proste vsecko optimal.
aby to nevyznelo, ja se necitim ublizene a nemam dilema, samozrejem chapu, ze kdyz 3 osoby v mem okoli maji pocit, ze uz bych mela (davno) odstavit, nema to zadny vliv na mou situaci ani to nic nevypovida o spolecenskem nastaveni. ale trochu mam pocit, ze tomu dlouhodobemu kojeni se u nas moc nefandi (nacerpano z internetovych diskuzi). tak jsem se prisla zeptat opravdovych zen:))
MYSKAZBRISKA: to je smutny. vnimam to podobne, verim, ze mezi temi 3-4 lety se dite prirozene odstavi samo. navic predpokladam, ze tou dobou se uz bezne nekoji behem dne, ale zustava kojeni na uspani, takze ryze soukroma vec. tam je skoda, ze nemas podporu muze, protoze ve vysledku je to ta jedina osoba, na jejimz nazoru v tomto smeru zalezi (aspon ja to tak mam).
drzim palce. verim, ze v tom mas jasno a udelas si to po svym, ale ty emoce, co pristup okoli vzbuzuje, asi nebudou uplne prijemny.
ja znam osobne jen jednu zenu, co koji "velke decko". naposled jsem s ni mluvila, kdyz starsi mela 3.5. kojila ji vecer na uspani a rano po probuzeni (spolecne s t.c. 10m kojencem). melo to za vysledek, ze vecer obe deti usly soucasne do 10min (wtf!!!) a rano, kdyz se obe probudily v 6 a ona je nakojila, usnuly vsechny tri jeste do 8-9, takze pro ni same benefity. vetsina z nas asi poznala manevry okolo vecerniho uspavani a tady bych si benefity kojeni opravdu nenechala vzit. kdyz pred tim 3.5 rokem starsi rano po nakojeni uz neusnula, takze to zacalo byt zbytecne, podle me dost rozumne a s predstihem se s ni domluvila ze uz je velika, a ze v den 3.5 "narozenin" s kojenim prestanou (odskrkavaly kalendar a udelaly z toho ritual). pak uz jsem s ni nemluvila, ale je klidne mozne, ze skrz to vecerni pohodli koji dal 4lete dite. ono se to podle me uz ani kojenim nazvat neda, spis bych to nazvala, ze to dite uspava prsem, nebo tak nejak.
videno touhle optikou, nemuzu najit jediny (spolecensky:) duvod, proc by mela prestat. pritom se vsadim, ze na matku, co koji 4lete dite, by asi vetsinova spolecnost nemela uplne privetivy nazor.
o nic mi nejde (urcite nechci flame), jen to proste celkove vzbudilo mou zvedavost (nemam jinak v okoli zadne zeny, se kterymi bych o tom mohla mluvit)