• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    POZITRON: v případě sousedky a dalších matek hrál podíl i ten, ze si děti nechtěly vubec čistit zuby a byly to boje tak je to neřešilo, nechalo být. Cistily třeba jednou za pár dní...
    Asi hraje podíl víc věci. Strava (dělá hodně podle mě), péče o zuby, dědičné predispozice,... Kolik je tvému synkovi?
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    GERTRUDA: ano i toto jsem již slyšela. Má sousedka kojila do skoro čtyř let a dceři se začaly kazit nejdříve stoličky na jedné straně kde kojila. Kojila jedním prsem, takže přesně na té straně, kde ji dcera ležela to začalo. Pak to přešlo na ostatní zuby. Doteď chodí s dcerou pravidelně k zubaři, aby zachránily aspoň neco.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PROMETHEA: Dam to urcite sem do auditka.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MYJKA: mohla bys dát ty poznámky ve zkrácené verzi kdyžtak i sem? určitě to zajímá víc kojících...

btw tady v DE zubař neřekl na kojení absolutně nic: kojila jsem tedy “jen” jeden rok, a dokonce (!) mi svolil tenkrát snad ještě UM, které jsem dávala v noci...s tím, že nejdůležitější je nenechat ty děti na té flašce cucat dlouho (to nevím teda, jak se to dá regulovat u kojení), a co nejdříve přejít přes den místo flašky ke kelímku...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: No, jsme, ac to nerada priznavam, na zuby trosku flakaci. A obcas i vynechaji. Ale jinak normalne vecer pred spanim vykoupat, umyt zoubky a pak jit spat. Mladsi se uspava porad u kojeni a v noci se pak jeste tak 1-3x koji.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: jak jsi prosim cistila zuby? vecer pred spanim a pak jeste nakojila? atb jsem v tehotenstvi mela, jednu tabletu (tyto konkretni se berou pouze jednorazove) na zanet mocaku nekdy v 1. trimestru. pripomenu se.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Mam obe deti kojene. Starsi ma za chvili pet a mladsi tri. Kojene v noci dle potreb. Nemaji ani jeden kaz. To je moje zkusenost. A viz ten clanek. Zkazene zoubky u deti maji jine priciny. Casto treba uzivani atb matkou v tehotenstvi a podobne. Nejsem ted doma, ale uz jsem nasla svuj sesit s poznamkami z prednasky o kojeni a vlivu na zuby, tak ti pak az budu doma muzu poslat vic. I odkazy na studie. Kdyztak se pristi tyden pripomen.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GERTRUDA: cistila jsi teda nebo ne? pripadne jak casto a jakym zpusobem? syn je to same, koji se porad, v noci nekolikrat a zuby mu narostly strasne brzy oproti jinym detem. cistim kartackem a pastou s fluorem, ale po vycisteni jeste nakojim. nerada bych mu ty zuby posrala. :(
    S_V_E_T_Y_L_K_O: omg, to zni strasne.
    GERTRUDA
    GERTRUDA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Já třeba k těm matkám patřím. Byla to kombinace brzkého růstu zubů (synovi se objevily ve 4 mesicich) a častého nočního kojení (kazdou hodinu a pul, snad az v roce dokázal spát aspoň 3 hodiny v kuse). Jinak než u kojení ani neusnul a já fakt nemela morál na to riskovat, že po čištění uz neusne. Cca v roce a půl se mu dva přední zuby rozpadly, dva jsme ještě zachránili docasnym cementem. A taky mel nakazeny stolicky na te straně, kde nejčastěji usinal a kde mu to mlíko zůstávalo. Takze moje evidence-based zkušenost je taková, že ochrannýmu vlivu mlíka na zuby fakt nevěřím.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    MYJKA: aha a jak prosim MM chrání zuby? Proč teda ty ženy co znám a kojí nebo kolily děti do tři a více let, tak většina těch deti má/měla úplně totálně zkažené černé mléčné zuby? Já myslela, ze je to tím kojením i těm matkám to říkají zubaři a pediatři...?
    MEI
    MEI --- ---
    POZITRON: Zajímavý, mě moje OL očkování nedoporučila (stejně jako tetanus, který už mám hodně dlouho "expirovaný"). Z toho co jsem pochytala na nyxu však tuším, že to bude hodně ojedinělý názor.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Byla jsem dnes na druhe davce moderny, kojeni jsem zaskrtla a priznala se, ze jsem ho minule zatloukla, tak snad v pohode, co se tyka zkresleny statistiky. :)

Dale jsem byla minuly tyden na preventivce s mladsim synem a doktorka, na kterou jsem tady minule nakydala hnuj, se na to, ze 1,5 leteho stale kojim, tvarila uplne v pohode. Jen rikala, ze ho nemam kojit moc casto, aby to nemel na zizen, ale na to prdim, kojim na pozadani. K ockovani rikala, ze jsem udelala dobre, ze kojeni vubec nevadi. Takze muj zdejsi hejt patri jen te sestre, doktorce ne. :) Doktorka je na ocko odbornice, casto ji vidam napr. na ct24 hovorit o ockovani a zaroven byla driv i predsedkyne vakcinologicky spolecnosti.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: v tohle doufam a tim se utesuju.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ADELHAIDA: kartackem a pastou cistim uz tak od 3/4 roku, Jindrovi narostly zuby strasne brzy a ja nechci, aby je mel zkazeny. starsi syn je v pohode, tomu je 3,5 a cistej i ve skolce, ale malej pan holt vetsinu pasty sezere.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Ne, mm kazy nezpusobuje. Naopak zuby chrani. Muzes v pohode kojit i po cisteni.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    POZITRON: Fígl? Já jsem si náležitě legračně vyplachovala pusu a prskala vodu všude kolem, což bylo přijato jako výborná inspirace. Ale dcerka (2,5) si zuby čistí vcelku ráda. Nicméně začala jsem s tím až když bezpečně stála, takže v 16 měsících, předtím si víceméně jen požvykovala kartáček právě s bezfluoridovou pastou.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ADELHAIDA: nijak. jedu 3 kola, 1 s pastou v malem mnozstvi a 2 kola s kartackem namocenym ve vode. pastu ma s fluorem (ted zrovna vademecum 0 az 6) a bude mu za chvili rok a pul.
    vubec si neumim predstavit, jak ho donutit, aby si vyplachl pusu, fakt ne. i kdybych ho v bdelem stavu donutila se napit, tak to spolkne. je na to nejakej figl?
    jo a bohuzel ted posledni dobou se mi stava, ze se po cisteni probere a chce jeste nakojit, takze cely cisteni k nicemu. modlim se, aby matersky mliko kazy nezpusobovalo.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    POZITRON: A jak si vyplachuje pusu? Nebo máš ještě bezfluoridovou pastu (zapomněla jsem, jak je starý)?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KEMENTARI: nevim, jak u vas, ale u nas probiha cisteni zubu jako scena z vymitace dabla. kdyz Jindru nakojim, usne a vycistim mu zuby, tak se sice pere a vzteka, ale po akci normalne zase spi, tak to delam takhle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam