• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: ty ale posíláš, že? My máme analyzátory a tak holt dan za to, že je to hotové na počkání :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAMELLA: Ale jo, u mně by základní hematologie + biochemie včetně iontů za to pětikilo byla. I když ionty nejsou moc vypovídající, ty má smysl dělat, když se pátrá po nějakém konkrétním problému. U zdravě vypadajícího zvířete jsou téměř vždy v normě. A třeba glukózu nemá smysl dělat u kočky, když není vyloženě podezření na diabetes. Takže když se to trošku proselektuje, tak se to do toho pětikila vejde.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CORNELA: jenže to, co popisuješ, třeba u nás už rozhodně není za pětikilo, ale tak za litra, 1200. Celkově, málokde ti udělají krve pod 800, spíš je to za litr (samozřejmě je nutny počítat nejen samotny vyšetření, ale i to odebrání, příp. kanylaci atd.)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Lidi, co mají pravidelný slušný příjem, často nemají na zvířata čas. To vidím u známých, spousta by jich zvíře chtěla, ale ví, že by bylo chudák, většinu dne samo doma. No a ti, co mají čas, zase nemají prachy, to si člověk nevybere. Ideální model majitele - úspěšná dobře zajištěná rodina schopná podělit se o péči v několika lidech, sice existuje, ale není jich mnoho.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CORNELA: Nojo, jenže to jsou často zaprvé právě ti lidi, co si vezmou opuštěný zvíře který by si nikdo jinej nevzal a navíc taky lidi, který to zvíře nejvíc potřebujou, protože jsou starý, opuštěný, v háji, potřebujou aspoň něco, co jim dá nějakej režim, nějakej smysl života... a tak dále. A upřímně řečeno znám lidi, co fakt moc nemaj, ale za svý zvíře by dali když to musí bejt to poslední co maj a lidi, co sice nejsou totálně ve vate, ale chudobou netrpí a je jim líto nechat za zvíře o pár stovek víc - protože je určitě veterinář okrádá a není to nutný, a vůbec, koleno by si radši nechali vrtat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MANXX: Já mám z hovorů s klientama pocit, že zvířata mají výhradně lidi na sociálních dávkách, na mateřské, důchodci a lidi co přišli o práci. Myslím, že dvakrát v životě mi někdo řekl "udělejte, co je potřeba, mně je jedno, kolik to bude stát". Jinak to, co popisuješ :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Hehehehe. Pětikilo plus cena operace, že jo. U velké feny to takový rozdíl není, ale když řeknu někomu, že čištění zubů bude stát 1500,-, protože pes je starej a bude potřeba krev, tak se to kolikrát fakt nedělá vůbec, a že by to pes potřeboval jako sůl.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    SNELA: urcite pocet bilejch krvinek (tzn. zda neni nekde zanet), tipuju, ze funkcnost jater, ledvin, zda funga metabolismus tak jak ma -tzn. spravny pomery potrebnejch latek? Prosim, opravte a doplnte me:) Urcite je toho mnohem vic.
    SNELA
    SNELA --- ---
    a co se dá vůbec zjistit tim běžným předoperačním vyšetřením krve ?
    K0051
    K0051 --- ---
    nejslem lekař, jen řikam, že jsem to slyšela od několika veterinařu. a je fakt, že už jsem se setkala s mnoha nahodnýma nalezama u mladych zvirat (mladych tzn do 2 let)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    K0051: To není tak úplně pravda. Můžeš dělat všechna možná vyšetření u všech operací kvůli tomu, že když nastane problém, tak máš krytí pro sebe, jako veterinář. Ale když nastane problém u mladého klinicky zdravého zvířete a bylo u něj provedeno klinické vyšetření - tzn. poslech srdce a plic, zhodnocení stavu sliznic a celkového stavu, tak je to lege artis postup.
    K0051
    K0051 --- ---
    nedavno jsem slyšela od několika veterinářů, že předoperační vyšetření komora vet. lekařu doporučuje u každého zákroku s tím, že pokud se stane problem, který se mohl ovlivnit rozborem tak jsou z toho postihy
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    mě kastrovali gátu (20kg) na jarově, cena s inhalačkou a krvema byla 5 tisíc, ale bylo to ze známosti a taky je to 3 roky zpět.
    Jinak cena závisí jak veterinář od veterináře (Bílá hora je jedna z nejdražších klinik, když nepočítám Jaggynu) a taky dle toho jak dlouho to bude trvat a jestli inhalačka nebo injekční (a i jaká injekční)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SNELA: U mladých zdravých zvířat ne. Já ho dělám obvykle tak od 8 let a nebo když už se o nějakém problému ví.
    SNELA
    SNELA --- ---
    TABO: ok, juknu dík :)

    btw je teda potřeba dělat rozbor krve před kastrací ?
    TABO
    TABO --- ---
    SNELA: Byli jsme na Veterinární klinice zelená liška. Kastrovali mi tam i druhou fenku a všechno proběhlo bez komplikací. Cena nějak kolem 5000, za 35 kg fenku + kolem 600? za krevní vyšetření - bylo jí už 8. U mladší ho ani nechtěli, jen si poslechli srdíčko a zkoukli celkovou kondici fenky.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    MATHEA: zítra dopoledne tam jedem, má to hnusný
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    VERCA_ZABA: za me urcite vet, kdyz to roste.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    náhodou někdo nápada?

    před dvěma dny - arnošt bouli na nose, přímo uprostřed, taková maličká, tvrdá.. včera boule větší, tvrdá (jak kdyby to byl kostní hrbolek) - říkám, se někde bouchl
    dneska - boule třikrát tak větší, dá se trochu zmáčknou, na boulou žádný chllupy, jenom jakoby sedřená a krvavá kůže.. když mu na to sáhnu nebo zmáčknu, tak ho to nebolí..
    SNELA
    SNELA --- ---
    TABO: super děkuju :) to je přesně náš problém, změny nálad a vidím, že se trápí, sice je to v únosné mezi, ale proč jí nechat zbytečně trápit.. Aha a kde jsi nechala kastrovat ?


    A opravdu nikdo nemáte zkušenost s p. Čučkou nebo Lázničkou?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam