• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LANTHAL: Je spousta druhů s různými dobami rozkladu.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    TAPINA: vidíš, zrovna to teď řešíme ... jsou dva druhy vstřebatelných? Teď nám kočky šijí takovým "zeleným drátkem", prý je vstřebatelný, ale až tak po 2-3 měsících. Přitom já pamatuju před pár měsíci kastrovanou kočku zašitou vstřebatelnými, po kterých nebylo za dva týdny ani vidu. Je tedy víc druhů s různě dlouhou dobou rozpadu? Nechat to tam dva měsíce mi přijde mooc, to si to kočka spíš vykouše a může udělat větší paseku, ne?
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: aha. Tak to nevím, to sem se neptala, zjistím, díky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: No ony se i vstřebatelné můžou vyndat, protože by tam jinak byly dlouho.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: nee, vetka říkala, že máme přijít na vyndání po deseti dnech. Ten blíž k břichu vyšel volnější, ten bude v pohodě, ale ten blíž k šourku má hodně v kůži, no. Ty vstřebatelné má šité nějak zevnitř - kde jsou je patrné jenom na tom, že je tam ta kůže staženější.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: A nejsou ony to taky vstřebatelné, když jsou jenom na krajích? To by teda na věci teď nic neměnilo, jenom že by nevadilo, když zarostou.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: on má vnitřek vstřebatelnýma ale venku na krajích právě dva normální. A nese to teda dost špatně - za což teda nemůže ani tak ta kastrační rána, ale ta spálená kůže. Náplast sem vzdala už první den, s tou spálenou kůží to nešlo, ale i tak má problém vydržet chíli jít nebo ležet a nevrhat se pod břicho aby se k tomu dostal. Pak se obvykle zoufale vrhne na mě, podřízne mě límcem a pokusí se mi vylézt až na hlavu s vyděšeným výrazem "paničko, udělej s tím něco, svědí mě koule". Mažu mu to pravidelně, ale jinak moc nevím, jak mu ulevit.

    Tak já zkusím vetku ukecat v pondělí, to těch sedum dní bude. Fakt se mu to jinak hojí moc hezky - srůstá téměř před očima. Nevím jestli je to u něj norma nebo je to tím koloidním stříbrem, ale regeneruje neskutečně, když to srovnám s čubou nebo třeba s kočkou, co jsme kastrovali nedávno.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Psy šiju vstřebatelnýma, ale minimálně těch 7 dní by to tam být mělo.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    A jinak teda poprvé jsem viděla tak prudkou kožní reakci na dezinfekci alkoholem - blonďák má citlivou kůži a jak ho oholili a pak to přetřeli alkoholem, tak ji měl doslova spálenou - na šourku a vepředu na pindíku, naštěstí ne u rány, ale udělaly se mu na tom hromady stroupků pod kterejma mu rostla srst, takže z toho naprosto šílel. Ale krásně zabralo koloidní stříbro a meduňková mast - už to má taky prakticky zahojené, posledních pár stroupků asi půjde dolů zítra.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    Prosím o radu místní veterinárně zdatné - kdy nejdřív se dají po kastraci (psa, takře má jen dva vnější stehy a tuším dva vnitřní) vyndat stehy? Vím že norma je 10 dní, ale to je obecné číslo kdy už je rána určitě zarostlá. U lidí mám zkušenost, že se stehy často daly bezpečně vyndat už po 5 - 7 dnech, když se rána dobře hojila. Jde o to, že mladej už má ránu povrchově zahojenou (v jedné půlce ještě je růžová čárka, v druhé ani to ne) a mám pocit, že mu jeden ten steh (tam kde už není ani čárka) začíná zarůstat - a jak ho má fakt hodně těsně, tak si ani nelajznu mu ho vyndat sama (narozdíl od čuby Loki při ošetřování zrovna nedrží a navíc nemám nic čím by to šlo bezpečně fiknout, když je to vpresovaný takhle v kůži). Byl kastrovanej v pondělí, takže teď asi ještě fakt brzo, ale zas aby mu to třeba fakt zbytečně nezarostlo... Navíc ho to teda pekelně svědí (má límec, ale je z toho občas až hysterickej). U nás můžu na veterinu bez příplatku i o víkendu - co myslíte, mám tam skáknout? Nebo mu prostě takhle brzo ty stehy nevyndaj ať to vypadá jakkoli?
    SNELA
    SNELA --- ---
    Nemá z Vás někdo možnost sehnat větší balení (tzn. i cenově přijatelnější) kapek OTODINE? kdyžtak prosím pošta, díky
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: No ale proč ten draslík takhle měl? U zdravě vypadajících zvířat fakt změny iontů nebývají, draslík vyleze třeba v konečné fázi ledvinového selhání, ale rozhodně to není to první, co by se objevilo.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    CRS1138: a z jakyho duvodu ma byt kastrovan?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CRS1138: Tak to by chtělo v první řadě dořešit, co to bylo. Protože ani srdce ani játra v tomhle stavu by na narkózu nebyly nic moc.
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    TAPINA: pred cca 3 lety mel problemy, ktere nebyly blize diagnostikovany, protoze jsme si ty testy nemohli dovolit. Vet nam rekl, ze to mohlo byt bud srdce nebo jatra. Priznaky byly, ze byl jeho bricho bylo plne vody, vypadal jako tehotna fena. Nakonec mu pomohli nejake prasky ktere nam vet predepsal.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CRS1138: Hlavně srdce aby bylo v pořádku. Poslechově, klidně i EKG. No a ta krev, jak se tu teď řešila.
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    TAPINA: na co si dat pozor pri predoperacnim vysetreni? Ziji v cizine a proto se snazim zjistit, co nejvice informaci, abych mel jistotu, ze to muj pes prezije.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CRS1138: Když proběhne předoperační vyšetření a bude všechno v pohodě, tak bych se anestezie nebála, není to nijak náročný zákrok. Změny v povaze už v tomhle věku nejspíš nebudou žádné, ten už má povahu zafixovanou a spíš směřuje ke stařeckým náladám.
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    CRS1138: nikdo nic? anestezie - ok? zmeny v povaze - ok? Snazim se shromazdit nejaka fakta na zaklade kterych se budu rozhodovat. Uvital bych odborne rady, linky na zdroje atp.
    TESSS
    TESSS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam