• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    ESL: ok, fajn, moc držim palce, ať se zadaří

    TAPINA: tak to jo, s tímhle onemocněním nemám žádný zkušenosti
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ESL: No a kdyby to nešlo prostě nijak, tak existuje přípravek Ipakitine. Ten vychytává fosfor, takže se pak krmí běžnou stravou a je to k ledvinám šetrnější (ale tak šetrné, jako dieta, zase ne). S dietou nekombinovat, jen kdyby prostě nic dietního nežrala.
    ESL
    ESL --- ---
    LANTHAL: Ona nám to říká celých těch 12 let - tohle opravdu není věc zdravotního stavu, ale povahový rys. Teď bohužel zkomplikovaný dietou a vyhublostí. Já pořád doufám, že najdeme nějaký způsob, jak to všechno zvládnout nenásilně - násilím ji krmit nechci. Na něco snad přijdeme.


    TAPINA: Výborně! Vyzkoušíme, uvidíme, to by bylo skvělé. Díky veliké za radu!


    TAPINA: Přesně tak. Navíc je celkově velmi v pohodě, jakmile se jí ulevilo po těch nejhorších problémech se štítnou žlázou, fakt se tváří, jako že se vlastně nic neděje. Může spokojeně žít ještě léta. Nechci tuhle šanci zahodit tím, že se vykašlu na dietu a nechám ji, aby si ty ledviny zhuntovala úplně. Prostě hledám rady, jak ji udržet v kondici, sice s dietou, ale bez násilí. Trápit ji nehodlám v žádném případě, ale odepsat taky ne.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LANTHAL: Tak ale zase jestli má hypertyreózu (to je dlouhodobý problém) a teď se na to přišlo a teď se začala léčit, tak má velkou šanci na zlepšení, když mezitím nevyhladoví.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ESL: Někdo tuším psal, že pro ledvináře je vhodné přilepšení hovězí lůj. A to opravdu je, je to čistý tuk bez příměsí, které ledvinám škodí (bílkoviny, fosfor, sodík), podpoří chuť každého jídla a má dost kalorií na vykrmení hubené kočky. Tuk kočky můžou v množství větším, než malém, jsou stavěné na to, aby získávaly energii hlavně z něj.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    ESL: aha, až takhle ... no v tom případě ... zcela popravdě a upřímně, pokud kočka nežere (radši hladoví, než něco sežrat dvakrát), tak to znamená, že je jí zle (ať už před žrádlem, ale spíš po žrádle nebo prostě konstantně). Pokud ani po delším období léčby stále nežere (a podle mého to nemusí znamenat, že je vybíravá, ale prostě jen to, že je jí blbě), je dosti na zvážení, zda jí v tomhle věku trápit dietama, násilným krmením, atd ...
    Nevím, jak moc je optimistická vyhlídka na to, že se její problém (v tomto věku) zlepší. Možná bych se vykašlala na diety, krmila ji tím, co jí chutná, a prostě až přestane žrát i to, tak jí nechala odejít. Možná na první pohled nepřijatelné, ale ... ona vám tím dlouhodobým nežraním asi něco říká ...
    ESL
    ESL --- ---
    ZMYJKA: Toť otázka. Já mám trochu obavy, že takhle jednoduché to nebude, že možná pejsci snesou v tomhle směru víc než kočky, byť jsou všichni masožravci. Jinak na sladké je, nebo aspoň byla. Je pravda, že poslední dobou (takové čtyři týdny) už se nehrnula na všechno sladké, co jsme jedli, tak vehementně jako dřív, kdy nám byla schopná prakticky vlézt až do pusy. Zkusím se na to optat u veterinářů, abychom nenadělali víc škody než užitku, ale kdyby tohle jako způsob nabrání hmoty šlo a pomohlo, dost by se mi ulevilo. Ten pocit huňatého pytlíku plného holých kostiček, co jsme poslední dobou zažívali, kdykoliv jsme ji vzali do náručí, to bych si moc ráda nechala doživotně ujít. Díky za tip!
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    ESL: a není na sladké? Teda já nevím, jestli se to může u koček, tak mě kdyžtak místní veterináři opraví, ale u psů ledvinářů nežravých se dávají jako příkrm krátkodobě piškoty, olejové bábovky a tak, aby aspoň trochu nabrali. Teda samozřejmě když není zvíře ještě k tomu cukrovkář. A třeba jeden náš kocour pečivo zbožňuje.
    ESL
    ESL --- ---
    LANTHAL: No jo, jenže. "Každý týden jiné" je bohužel neproveditelné - jednak je k mání velmi omezený sortiment (a musím počítat i s tím, že některé klidně nebude jíst vůbec, tím spíš, že tahle dieta objektivně žádný festival chutí není) a jednak - představa, že paní kočková bude ochotná jíst celý týden totéž, je úplně nereálná. Pokud jí něco HODNĚ chutná, je ochotná to sníst i dvakrát za sebou (tj. třeba ráno a večer). Rozhodně ne druhý den a kterýkoli další den až jánevímdokdy. Pak má ještě v zásobě oblíbený fórek "jé, tohle mi chutná úplně strašně, toho bych klidně sežrala tuny", takže toho člověk koupí x balení, s patřičným odstupem znovu naservíruje - a pak už se pokaždé dočká tradičního obličeje "radši budu mrtvá, než bych tuhle kejdu jenom olízla" a zarputilého hladovění. Průšvih je v tom, že si teď hladovění nemůžeme dovolit ani v nejmenším. S vyplazeným jazykem jsme s pomocí léků přelezli kritickou hranici podvýživy. V tomhle stavu je každé vynechané jídlo dost velké riziko. Jenže podobně velké riziko je krmit ji tím, co jí chutná, protože ledvinové hodnoty pomalu lezou nahoru. No, budu zkoušet, co půjde. Zatím si vůbec neumím představit, jak to všechno zvládneme.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    ESL: taky mi pomohlo střídat, třeba každý týden jiné, a pak mít jedny jako "za odměnu" (ty, které jí nejvíc chutnají) a ty třeba po pár přimíchat koncem týdne, když už jí ty aktuální nepojedou, nebo prostě jako pamlsek, ale nedávat je jen tak plnými hrstmi
    ESL
    ESL --- ---
    ELFIN: Jasně, takhle to budu zkoušet - sice ne malé pytlíčky, ale asi balení po 400 gr (což je cca jako čtyři vzorkové pytlíčky). Uvidíme. Děkuju.


    TAPINA: Výborný tip, díky! Teplá voda mě nenapadla, uvidím, jestli se tím ta naše vybíravka nechá ošálit. :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ESL: Konzervy se ozvláštňujou snadno - rozmíchat s troškou teplé vody. Bude to řidší, bude to lákat k olizování a teplá voda uvolní vůně. S granulema je to horší, ty prostě musí chutnat.
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    ESL: pomohlo mi ty značky stejné diety střídat, měla jsem ale ty malé pytlíčky vzorky, tak to bylo pro kočku zajímavé, že to každý den byla trošku jiné a čerstvé
    ESL
    ESL --- ---
    TAPINA:
    LANTHAL: Paní doktorka říkala, že cokoliv - Hill's, Royal Canin, Purinu, prostě jakoukoliv veterinární ledvinovou dietu (tedy K/D, Renal, Urinal, NF). Zatím mám objednané granule a konzervy Hill's a Royal Canin konzervu. Další jsem našla zatím jen mimo Prahu, tohle jsme objednali honem, protože nasadit to potřebujeme okamžitě a od veterinářky jsme dostali jen malý vzorek Hill's. Jiná menší balení objednám odjinud, to nebude problém. Problém bude, že to má jíst pravidelně a pořád a že to třeba jednou dvakrát zblajzne a pak třicetkrát ne. Takže kromě zaručených značek bych potřebovala i trik, jak to třeba ozvláštnit a neublížit, protože pořád dokolečka mi to prostě žrát nebude - známe se dost dlouho, abych věděla, co mám čekat. :o/

    V každém případě díky za tipy!
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    ESL: jakou máte značku granulí? Podle mých zkušeností zatím asi nejlíp přijímané granule pro ledvináře jsou Trovet ( http://www.rajkrmiv.cz/pece-o-ledviny-mocove-cesty-kocky/trovet-kocka-rid-3kg ) a kapsičky Royal Canin ( http://www.rajkrmiv.cz/pece-o-ledviny-mocove-cesty-kocky/royal-canin-vd-feline-kapsicky-renal-kureci-12x100g ) ... třeba Hills obvykle vůbec nežerou, to samé Specific
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ESL: A jakou dietu máte? Asi nejchutnější je Royal.
    ESL
    ESL --- ---
    Prosím, nemáte někdo nějaký tip, jak nějak nenásilně a bez následků přimět vybíravou kočku, aby pojídala krmivo na ledvinovou dietu? (Nenásilně = necpat jí to do krku jako huse, bez následků = nezhoršovat stav ledvin) Máme extrémně vybíravou starší dámu (12 let), která stůně se štítnou žlázou a které se po začátku léčení hyperthyreózy zhoršují hodnoty ledvinových ukazatelů. Je pořád ještě zatraceně vychrtlá a ledvinovou dietu bychom do ní skutečně potřebovali dostat, aby měla z čeho přibírat, ale aby si ty ledviny neodstřelila úplně. Nemáte s tím někdo nějakou zkušenost?
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    nejdriv Hills I/D ale pak jsem musela přejít na Hills d/d a to teprve zabralo
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    MANXX: už jsem to měla u dvou depozitních koček(ne ve stejný čas, ani se nepotkaly) a Entizol zabral, ale musela jsem u toho taky krmit dietní granule, protože normální nesnesly...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MANXX: Krev tam zdaleka vždycky být nemusí. No a on to může mít už dávno, klidně celý život, protože dokud je parazitů rozumné množství, tak se neprojevujou. Asi došlo k nějakému oslabení střevní imunity, takže se přemnožili.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam