• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    GRACIIJKA
    GRACIIJKA --- ---
    Ahoj potřebuju radu. Není to žádná nemoc či zdravotní problém, ale určitě mi tu zkušenější poradí.
    Jsem nováčkem mezi pejskaři. Nikdy jsem psa neměla a ani mít nechtěla...nicméně přítel si ho prosadil. Teď k problému. Feně je cca půl roku. Máme jí přes inzerát od sociálně slabších, takže nevíme přesné datum narození a není moc socializovaná. U nás je od půlky prosince. Ač nejsem 100% pejskař problémy spolu nemáme, poslouchá mě. Aspoň do dneška jsem si to teda myslela, na zavolání vždycky hned přišla. Protože se celkem bojí lidí a má hrůzu z dětí drží se nás na procházkách jak klíště. Nicméně včerejškem začalo bezdůvodné utíkání během procházky. Přítel jí včera naháněl půl hodiny po parku. Nic jí nevyděsilo, nebyli v okolí jiní lidé a ona nabrala čáru neviděla, neslyšela. Na volání k noze nereagovala, člověk si pro ní musel dojít a dohonit jí. Dnes mi to udělala dvakrát. Po prvním útěku jsem si jí dala na vodítko a za pár minut jí zkusila zas pustit. Chovala se normálně, hrála si se psy. Po cca čtvrt hodině jsme se od ostatních pejskařů odpojily a šly směrem domů. Po chvíli se zas sebrala a běžela pryč. Našla jsem jí u skupiny pejskařů a opět si pro ni musela dojít. V menším parku, co máme po cestě domů se mě normálně držela a nesnažila se zdrhat. Může to být začátek hárání, není na to případně moc mladá? Nebo to je puberta? Díky za jakýkoli názory.....
    ADITU
    ADITU --- ---
    LOVETHIEF: na Budejovicky (Praha 4, lekarna u polikliniky, ne DBK) mivaji. nebo objednaji a do dvou dnu ji tam mas nachystanou.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Někde jo, ale málokterá lékárna má takhle široký veterinární sortiment.
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    TAPINA: ja po nem Probican chtela, ale nemel ji
    Je k sehnani normalne v lekarne?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LOVETHIEF: Bacha, možná dostaneš Probican pastu a ta má teď na sobě datum výroby, ne exspirace (a vydrží rok od výroby). Ale to je jediná, pokud vím.
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    CAMELLA: dik, tak jim to tam pujdu pekne vratit
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    LOVETHIEF: jj, je prošlá a navíc to nejsou probiotika, je to pasta s vysokým obsahem energie určená po operacích atd.
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    tak jsem trochu zmatena
    Nakonec jsem s tou boulickou, co se Cookie udelala po kastraci, musela jit na veterinu, protoze zfialovela a byla vystoupla. Tam ji to rozrizli, vytekl hnis a byla tri dny po sobe na antibiotikach injekcne (ona totiz i zvracela a mela trochu teplotu). Uz bude asi v pohode, ale rekla jsem si, ze ji poridim nejaky probiotika, kdyz mela dvakrat po sobe antibiotika.
    A vet mi prodal Reconvalescent dog pastu. Fajn, nic proti ni, asi by ji neuskodila. Ale zkontrolovala jsem, jestli neni prosla. A ma tam napsany EXP 11/2011
    Pochopila jsem to spravne, ze je to rok a pul prosly?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MUI: Jednak si na tebe bude muset dýl zvykat, než tě vůbec začne poznávat, jak už psali předchozí, a pak zvířata ze zverimexů bývají často předčasně odstavena a psychicky zakrnělá ve vývoji, protože je prostě někdo vezme hned, jak přežijou bez matky, a strčí do akvárka ve výloze, kde s nima nikdo nekomunikuje. Ber to tak, že ses ujala mentálně zaostalého zvířete a musíš se snažit, abys z něj udělala normální :o)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    MUI: podle mně teda slyší normálně, co sem koukala na to video. Identifikace zdroje zvuku je komplikovaná i u tvorů, co normálně slyší a je to mimo jiné i věc učení. Co se vidění týče, musí se naučit "rozhlížet se" - panáčkovat a vyhledávat vizuální podněty - v přírodě by se to naučila, tady ji to musíš naučit ty :) Prostě vypadá jako normální zdravý mladý králík, který vyrůstal v prostředí s nedostatkem podnětů (akvárko třeba) co potřebuje jenom nabrat víc zkušeností - králíci prostě nejsou géniové a než si spojí hlas + člověka jako celou bytost + pamlsky, trvá jim to. Dej jí čas, ukazuj jí, co všechno si ty, poskytni jí podněty - a uvidíš, že se zlepší.

Buď ráda, že nemáš plašana, co se všeho leká :)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    MUI: hele a dělá totéž když se snížíš na její úroveň - klekneš si? Vem si, co z tebe ten králík vidí - bačkory, pokud máš vůbec nohy na zemi. Kdyby ses ty měla orientovat jenom podle sluchu, taky by sis zavolání poslechla několikrát, než bys přesně určila směr, odkud se ozývá a pak teprve bys tam vyrazila. A identifikovat, co je "panička" když z ní vidíš jenom poměrně omezený výsek není snadné. Zkus k přivolávání přidat pohyb - zavolej a třeba zamávej rukou dole, ve výši králíkových očí, aby viděl, kde seš - myslím, že pak přiběhne mnohem líp. Moje morčata s tímhle taky měly problém - v podstatě sledovaly moje boty, protože věděly, že k botám se pravidelně přibližuje ruka s pamlskem - ale nevím, jestli vůbec kdy pochopily, že to všechno patří dohromady.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    KEEE: ano chaoticky dle kraliciho systemu :)))) pekne vyjadreni
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MUI: asi to tak kralici maji hozeny, ja se v nich moc nevyznam, ale verila bych Tapine...
    KEEE
    KEEE --- ---
    MUI: a seš si jistá, že tě hledá a nehopká si jenom chaoticky podle králičího systému? :o)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MUI: jasny, no ja myslim, ze ho ty usi az tak netrapi, jsou horsi deformace...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MUI: no a proc sis teda koupila berana, kdyz ti ty usi tak vadi? jinak viz Tapina, jeste jednou, kralik neni pes .)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MUI: Pravděpodobně slyší úplně normálně, to, co popisuješ, mi přijde jako normální chování králíka.
    KEEE
    KEEE --- ---
    MUI: ty mu ořežeš uši a pak zjistíš, že blbě slyší i normálně... :o) (nevím, jestli od králíka nečekáš vyšší než možnou míru inteligence)
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MUI: svata bozi prostoto, to s tim rezanim usi bylo mysleno jako vtip! ano, lidi bohuzel slechti plemena zvirat, ktera pak maji tezky zivot (napriklad mopsi a perske kocky), ale nejsem si jista, ze kralik beran neslysi proto, ze ma klapaty usi, koneckoncu jezevcik nebo baset maji taky klapaty usi a slysi 7x lip nez lidi...
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MUI: Plemennym znakem beranu je, ze jim usi visi dolu a je to proto ze jsou moc dlouhe a nejsou tak pevne jako u jinych plemen. Udelat se s tim nic neda, leda useknout. Jinak kralik neni pes takze nemuzes cekat ze te bude hned nasledovat, a taky pocitej s tim, ze i mezi kraliky jsou chytrejsi a blbejsi jedinci, jako u vsech tvoru,
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam