• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    MIAPAKA
    MIAPAKA --- ---
    Kocour má opět zánět dásní, a to mu čistím zuby. četla jsem že gigisan gel je na to dobrý, ale než se mi ho podaří sehnat, je na to dobrý ještě nějaký "domácí recept"?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SENIN: Však já vím, psala jsem hned na začátku, že je to OT povzdech :o)
    SENIN
    SENIN --- ---
    Určitě máš ve všem pravdu.

Akorát tohle je složitější případ, kočičku jsem v té době měla druhý den, takže pár hodin. Nezná mě a nekontrolovatelně po mě vyjíždí, tabletku do ní sama nedostanu a pokusy dát jí to do masa atd. většinou nevycházeji. Každý den na veterinu chodit můžeme, akorát jakýkoliv pokus dát ji injekci skončil děsným divadlem a všichni poškrabaný atd. Takže předpokládám, že to pani doktorka myslela dobře.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já si tu ještě dovolím pár slov k té Convenii, přes víkend jsem byla na mobilu a to se mi nechtělo vypisovat. Vnímám tenhle lék jako dost problematický, a jestliže je teď veterinární medicína vnímána jako zdroj šíření rezistencí, tak Convenia, způsob jejího používání a způsob prezentace výrobcem na tom má lví podíl. Důvody k použití Convenie na veterinách totiž jsou všechny možné, jen ne ten jediný správný, tedy pacient s infekcí, která není řešitelná jiným prostředkem. Důvodem bývá nedůvěra (mnohdy bohužel oprávněná) ve schopnost a ochotu majitele dodržet stanovenou léčbu, ať už podávat tablety nebo chodit na kontroly s reaplikacema injekcí, pohodlnost a lukrativnost (vidím pacienta jednou, švihnu mu injekci, vyúčtuju a jsem s ním hotová) a v neposlední řadě cena. Kdyby měl každý čekat na pacienta, který potřebuje fakt jedině a pouze cefovecin, tak to balení Convenie, které stojí bezmála 5000,- za lahvičku, skoro celé nebo dost možná ani nepoužité vyhodí. Já ji například vůbec nemám skladem (právě z toho posledního důvodu), ještě jsem nenarazila na pacienta, kterému by se nedalo dát s úspěchem něco jiného. A na druhou stranu, klinika takové úrovně, jako je univerzitní, dává klidně Convenii jako lék první volby právě na kočičí rýmy (a často zbytečně, protože to nezabere).
    No a výrobce Convenii prezentuje způsobem, který k neuváženému použití přímo nabádá: "Věděli jste, že až 80 % majitelů nedodrží stanovenou tereapii? Vyřešte tenhle problém léčbou pomocí jedné injekce". Jako jo, lidi dělají s antibiotikama různé kejkle, zvíře dostane přesně odpočítaný počet tablet a stejně jim doma záhadně zbývají přebytky, které pak sami nasazují při podobných problémech, takže depotní antibiotika nejsou špatná myšlenka - ale chtělo by to nějaká s rozumnějšíma účinnýma látkama.
    INXS
    INXS --- ---
    INXS: fyi zánět spojivek, díky že jste mě na tu veterinu hnaly !
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CORNELA: o to mi právě jde - humáníci nadávají na veterináře, přitom se často sami neřídí tím, co hlásají.
    ale já bych to už neřešila, nemá to smysl, tady je to navíc ot.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CORNELA: asi taky ne vždy, já jsem nolicin dostala minimálně dvakrát na močák a kultivaci s citlivostí mi nedělali nikdy :))
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    njn, každý má své zkušenosti...u nás se cefovecin dává, na ty rýmečky ideálně ne, spíš na záněty močáku, kde je volba to nebo flurochinolony...což pokud vím humáníkům taky vadí...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAMELLA: Tak to já s ním mám právě zkušenosti výborné.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: doktorky s ním nemají dobré zkušenosti, nezabírá. Dáváme ho akorát na překrytí po kastracich atd. Jinak se jede amoxicillin klavunalát.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAMELLA: Co třeba Shotapen? Cefovecin je cefalosporin IV. generace, s tím by se mělo hodně uvážlivě a mluví se o tom, že bude vyhrazený pro humánní medicínu. A to nemluvím o tom, že na ty kočičí rýmy kolikrát nezabere.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: convenia coby atb první volny se prostě dává když není možnost do kočky antibiotika dostat..on cefovecin stejně není nic moc silný a kdyby bylo do kočky možno dostat peniciliny, bylo by to stejně lepší, ale když to holt nejde..
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CAMELLA: tyjo, tůdlevá sem viděla na animal planet jak to veterinář v polních podmínkách řešil tak, že přišil psovi na ucho z obou stran knoflíky - dost bizarní, ale problém to vyřešilo :D
    SENIN
    SENIN --- ---
    v poho :) no ono po pokusu vzít jí krev následovalo zmasakrování celé ordinace .. tak bylo usouzeno, že tabletky do ní nedostanu. Byli jsme tam v úterý, zdá se mi malé zlepšení, tak uvidíme přes víkend.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SENIN: Dřív. Ach jo, Convenia jako atb. první volby na rýmu, to by měl vidět ten chytrák z klubu Medicína, co si myslí, že zákaz prodeje tabletových antibiotik veterináři vyřeší problém zvyšujících se rezistencí (to ignoruj, to byl jen takovvý OT povzdech).
    SENIN
    SENIN --- ---
    Kočička má rýmu, chrochtá a chrápe. Byli jsme u pani doktroky, dostala ATB Convenia. Měla mírně zvýšenou teplotu a nateklé uzlinky. Teď má k tomu průjem, asi taky ze změny prostředí, adoptovala jsem ji. Za jak dlouho by ta rýma měla ustoupit? Do 14 dnů nebo dřív? Pořád se jí špatně dýchá a sýpe.
    INXS
    INXS --- ---
    ď zajdem
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    spíš antibiotické kapky = veterinář
    INXS
    INXS --- ---
    hnis z oka, nažloutlý, hlavně ráno
    borová voda? opthalmoseptonex?
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    CAMELLA: já mám podezření, že mu někdo šlápl na ucho..nicméně je to ve finále jedno co to způsobilo. Hematom není nijak velký, takže budu sledovat a doufat že se vstřebá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam