TAPINA: tak v přírodě zrovna redukční dietu asi ani nepotřebujou :) šlo mi spíš o ty ledviny. Já si říkala, že asi prostě nejsou původně stavěné na věk, se kterým u domácích koček počítáme. Ono neopečovávané venkovky se ho obvykle nedožijou.
Jak je to u koček s "prošlechtěností"? Přijde mi, že na rozdíl od psů, kde je většina výsledkem šlechtění (většina kříženců žijících v Evropě jsou potomci křížení čistokrevných psů max pár generací zpátky i se všemi problémy, které to s sebou nese) a jenom v určitých oblastech (Indie třeba) žijí psi kteří jsou produktem přirozeného výběru (jakkoli žijí ve stejné nice jako člověk), je většina koček evropských je spíš produktem přirozeného výběru a jen menší procento je "šlechtěné" a to mnohem míň než psi. Je to tak?
Jinak co se příjmu tekutin týče, přijde mi, že tohle je asi hlavní úskalí granulí - že jsou suché a zvířata musí všechnu potřebnou tekutinu "dopít" a když nejsou zrovna lemtací, tak jí prostě nevypijou dost, zatímco když ji do sebe dostanou v potravě, to ji do sebe prostě dostanou. Čubě se třeba na barfu ledvinové testy srovnaly (nebylo to nic vážného teda, to zas ne, ale náběh na potíže tam prý byl a ona je právě spíš nepicí pes) a i když při jednom rozboru měla víc bílkovin v krvi, tak ledviny pracovaly v pohodě a po přidání většího podílu zeleniny a ovoce se jí prakticky okamžitě srovnala i ta krev.