TAPINA: když já tuhle preventivní nedůvěru k majiteli sice chápu, ale nemám ji ráda - každá léčba má být provázena informovaným souhlasem majitele - tj. osobně považuju za správné, když veterinář (ostatně i doktor) seznámí klienta s možnými riziky a všemi variantami léčby a pak ho nechá rozhodnout samotného - tj. myslím že by v konkrétním případě bylo na místě majitelku informovat, že na to THC zvíře neumře, ale že bude vyžadovat trvalý dozor (a možná i vyčištění zvratků z tlamy a pod.) a nechat na ní, aby se rozhodla, jestli je ho zvířeti schopna poskytnout nebo nikoli, v případě že by se obávali selhání slinivky tak taky informovat o míře rizika/ceně a možnostech prevence/ a třeba taky vzít v úvahu psychický stav zvířete, které bude v krizové fázi (pod vlivem drog, zmatené, pravděpodobně vyděšené) v neznámém prostředí bez majitele na kapačkách.
Tenhle přístup "my víme, co děláme, ale vy byste tomu nerozuměli/nezvládli se adekvátně rozhodnout" mě neskutečně štve - o to víc, že ve chvíli, kdy člověk prohodí pár větiček na téma sem doktor/psycholog/zdravotník/jiná kategorie, kterou obvykle doktoři a veterináři považujou za více méně "rovnou" okamžitě se přístup změní a najednou všechno jde (najednou není problém s tím, že psovi dám injekce sama nebo si ho s fízákem vezmu domů, najednou není problém s tím, že si některé léky můžu sehnat sama protože jsou stejné jako v humánní medicíně, najednou se mnou diskutujou detaily výsledků testů atd.). Já vím že je jednodušší ke každému klientovi přistupovat jako k "laikovi" (přinejlepším, přinejhorším je to jako k neschopnému idiotovi) dokud neprokáže opak, protože většina skutečně moc přehled nemá - ale považuju to za špatné (pokud klient sám nepožádá, aby odborník rozhodl za něj a nekomplikoval mu život vysvětlováním) - v humánní i ve veterinární medicíně. A naneštěstí je to ještě pořád v obou oborech velmi rozšířený přístup (a lidi pak hledají rady a informace na netu a to co tam najdou je občas... mnohem horší, než kdyby si odborník udělal čas a promluvil si s nima).
A ano, je to pro mě citlivé téma a dost možná zrovna v tomhle případě bylo majitelce poskytnuto dost a adekvátních informací nebo informace nepožadovala, takže brečím na blbém hrobě :)