• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    ISCH
    ISCH --- ---
    MAARIIIII: Super pes :)
    Ukaž tlapky a řekni, kolik tomu je :) Osobně to vidím na středního až velkýho psa.
    MAARIIIII
    MAARIIIII --- ---
    Dobry den, nevíte co vyroste z tohodle psíka?

    PONCIK
    PONCIK --- ---
    A k tý Káje přibyl/a v neděli stejně mladej/á Fany, jenže je černej/á jak uhel a špatně se fotí ).
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    Pikkma - heh...tak moje čuba miluje vorechy, kastany, zaludy atd. jako nepozoruju, ze by je primo polykala /teda az na ty vorechy, ty si rozlouskne a zlbajnze/, ale miluje tyhle plody, pac hezky skacou a je s nima desna sranda.
    PIKKMA
    PIKKMA --- ---
    TAPINA: on je jak šílenej, jen z dalky vidi ten strom tak uz tam leti a zacne sbirat, nastesti jich nikdy moc nenajde a zvejka je.. ale pokusim se to hlidat :) díky
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PIKKMA: Jedovaté ne, ale můžou zůstat ležet ve střevě, když spolkne větší nerozkousaný a můžou tam začít hnít (a tady se ukazuje, že teorie o zahnívajících zbytcích ve střevech, které je třeba u lidí řešit očistnými klystýry jsou kravina, protože když OPRAVDU ve střevě něco hnije, tak je to sakra poznat). Takže jestli je pečlivě kouše, problém nebude, ale vhodná zábava to úplně není.
    PIKKMA
    PIKKMA --- ---
    Prosím o radu :) nejsou kaštany jedovaté? Někde jsem myslim něco takového četla.. Muj bulík je moc rád veku požírá tak aby nebyl nějakej problém...
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    Tak tenhle nebo tahle Kája u nás bydlí od soboty:

    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    ELFIN: z vlastní zkušenosti - plíseň, jak zmiňuje lanthal, je kurva přenosná.. u nás ji měl čičík, pár dnů na to pes na čumáku, kterýmu se to zanítilo a měl atb a já sem nakonec byla taky plesnivá..
    přiznám se, že už nevím, co sem zvířatům mazala, ale kdybys náhodou nedejbože na sobě obejvila ty plíseň, doporučuju clotrimazol
    1VERCA
    1VERCA --- ---
    ELFIN: Zdravím, plísňová onemocnění jsou velmi infekční a rychle přenosná nejen na ostatní zvířátka ale i na lidi, jelikož plíseň je přítomna všude v prostředí. Při potvrzení tohoto onemocnění je nutné zvířátko izolovat od ostatních a všechny prostory mechanicky očistit a vydezinfikovat silným dezinfekčním prostředkem (pozor většina takovýchto prostředků je toxická pro kočky, proto je nikdy nepoužívejte v přítomnosti koček). Rozhodně není vhodné aplikovat jakákoliv i lokální antimykotika(léčiva proti plísním), pokud nemáte plíseň potvrzenou. Diagnostika se provádí na speciálních půdách, které po týdnu kultivace změní v přítomnosti plísně barvu, další dodiagnostikování druhu plísně nebývá nutné. Samozřejmě se toto onemocnění klinicky projeví primárně u imunitně slabších jedinců, při stresu či při oslabení organismu jiným problémem, ale všichni ostatní co přišli do kontaktu s daným zvířátkem mohou být potenciálními nosiči a v momentě oslabení se u nich onemocnění také projeví. Doporučuji tedy nejprve izolaci zvířete a potvrzení zda se opravdu jedná o plísně nebo jde o jiné z velké škály kožních onemocnění.
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    XSIKA: Jaterni dieta od Hills v kombinaci se Sanicelem a Epato. Byli jste na sonu? Na zacatku jsme delsi dobu davali i Sanicel i Epato, ale casem uz jen Sanicel s obcasnou kurou Epata. Nam to zatim zabira, jaterky se uz hodne zlepsily.
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    LANTHAL: takové věci člověk musí zásadně objevit v pátek večer, když už s tím nenadělá nic a žádná větší lékárna, která má ještě otevřeno, samozřejmě nevede doporučený přípravek....
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    ELFIN: držím palce, plíseň je fakt nepříjemná ... horší než blechy :/
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    ok, díky. ježiš kéž by se ta plíseň nepotvrdila...
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    ELFIN: no, přenést se to nejspíš přenese, ale nemusí se to nijak projevit. Pokud mají silnou imunitu, zvládne si jejich tělo plíseň zlikvidovat samo dřív, než se rozšíří tak, abys to vůbec zaregistrovala. Pokud bude někdo imunitně slabší, může se mu to projevit stejně jako tomu prvnímu.

    Já bych ho tedy každopádně oddělila a počkala, jestli vet porvdí, že to je plíseň (a jaká). Čím víc plísně kolem sebe trousí, tím je asi pravděpodobnější, že to něčí imunita (už) neustojí.
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    LANTHAL: dík za odpověď. Je to bleskovka, na jednom kotěti. objevila jsem to včera večer na tlapě , dneska malinko nad okem už...na veterinu jdem samozřejmě v pondělí. Blbé je, že se to projevilo vpodstatě až po měsíci, když už je ve společnosti dalších koček...Je tedy možné, že když zbytek je fit, už zpravidla dospělý, očkovaný, že by se to nemuselo nutně přenést?(prosím prosím ať to tak je...)
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    ELFIN: tak pokud to je klasická kočičí plíseň (Microsporum canis) je dle mých zkušeností přenosná velmi (i na lidi) a většinou rychlostí blesku ... ale záleží hodně na imunitě konkrétního zvířete, jak moc (jestli vůbec) se projeví nějakými příznaky. Blbý je, že pokud to opravdu plíseň je a můžou to mít už všechny, nikdy pak nemáš jistotu, že je to komplet pryč (můžou to mít bezpříznakově v sobě, a znovu se projevit za dlouhé týdny třeba při nějaké stresové nebo na organismus zátěžové situaci).

    Pokud není rozlezlá nějak moc, tak nám stačilo mazat Fungicidinem (taky z lékárny, za pár desítek korun). Rada od jednoho veta taky byla dávat postižené kočce vitamín C (byla to malá koťata, plíseň měla jen na tlamičkách od cucání od maminy, a kupodivu to zabralo i bez mazání a do pár dní to bylo pryč).
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    Ještě jednom, prosím o radu - zkušenost. jak moc je přenosná kožní plíseň ze zvířete na zvíře? Plus za jak dlouho dobu se to může u dalšího zvířete projevit? Díky
    XSIKA
    XSIKA --- ---
    Dobrý den. Včera jsem s 10 roční fenkou kokra byla u veterináře, protože začala hodně pít a být udýchaná. Bohužel krevní testy zjistily, že má dost špatná játra a byl tam i zánětlivý nález. Chtěla bych se zeptat, zda nemáte zkušenosti s něčím podobným, popřípadě jaká je pravděpodobnost, že se mi fenka zcela uzdraví, nebo alespoň částečně. A jaké granulky se vyplatí pořídit při jaterní dietě. Mám o ni velký strach. Děkuji
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Ještě poslední poznámka k tomu rtg - rentgenem můžeš útlak míchy VYLOUČIT. Když tam není zúžení páteřního kanálu ani protruze disku, tak prostě útlak míchy není, není čím. Když tam je něco z toho, tak se dělá další diagnostika, kterou se útlak potvrdí nebo vyloučí - jenže ta už je jaksi v celkové anestezii, takže se opět zvažuje poměr přínosu a rizika. Pokud někdo na základě rtg vyloučil útlak míchy, nebudu od stolu na druhém konci světa tvrdit, že je blbej.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: na druhu stranu máš-li známého doktora, tak ti to klidně na tebe napíše - já taky měla pro dědka v závěrečné fázi normální tramal pro lidi - vycházelo to výrazně výhodnějc, než veterinární (je na pojišťovnu) a přitom je to stejný lék.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam