• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    ok, díky. ježiš kéž by se ta plíseň nepotvrdila...
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    ELFIN: no, přenést se to nejspíš přenese, ale nemusí se to nijak projevit. Pokud mají silnou imunitu, zvládne si jejich tělo plíseň zlikvidovat samo dřív, než se rozšíří tak, abys to vůbec zaregistrovala. Pokud bude někdo imunitně slabší, může se mu to projevit stejně jako tomu prvnímu.

    Já bych ho tedy každopádně oddělila a počkala, jestli vet porvdí, že to je plíseň (a jaká). Čím víc plísně kolem sebe trousí, tím je asi pravděpodobnější, že to něčí imunita (už) neustojí.
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    LANTHAL: dík za odpověď. Je to bleskovka, na jednom kotěti. objevila jsem to včera večer na tlapě , dneska malinko nad okem už...na veterinu jdem samozřejmě v pondělí. Blbé je, že se to projevilo vpodstatě až po měsíci, když už je ve společnosti dalších koček...Je tedy možné, že když zbytek je fit, už zpravidla dospělý, očkovaný, že by se to nemuselo nutně přenést?(prosím prosím ať to tak je...)
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    ELFIN: tak pokud to je klasická kočičí plíseň (Microsporum canis) je dle mých zkušeností přenosná velmi (i na lidi) a většinou rychlostí blesku ... ale záleží hodně na imunitě konkrétního zvířete, jak moc (jestli vůbec) se projeví nějakými příznaky. Blbý je, že pokud to opravdu plíseň je a můžou to mít už všechny, nikdy pak nemáš jistotu, že je to komplet pryč (můžou to mít bezpříznakově v sobě, a znovu se projevit za dlouhé týdny třeba při nějaké stresové nebo na organismus zátěžové situaci).

    Pokud není rozlezlá nějak moc, tak nám stačilo mazat Fungicidinem (taky z lékárny, za pár desítek korun). Rada od jednoho veta taky byla dávat postižené kočce vitamín C (byla to malá koťata, plíseň měla jen na tlamičkách od cucání od maminy, a kupodivu to zabralo i bez mazání a do pár dní to bylo pryč).
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    Ještě jednom, prosím o radu - zkušenost. jak moc je přenosná kožní plíseň ze zvířete na zvíře? Plus za jak dlouho dobu se to může u dalšího zvířete projevit? Díky
    XSIKA
    XSIKA --- ---
    Dobrý den. Včera jsem s 10 roční fenkou kokra byla u veterináře, protože začala hodně pít a být udýchaná. Bohužel krevní testy zjistily, že má dost špatná játra a byl tam i zánětlivý nález. Chtěla bych se zeptat, zda nemáte zkušenosti s něčím podobným, popřípadě jaká je pravděpodobnost, že se mi fenka zcela uzdraví, nebo alespoň částečně. A jaké granulky se vyplatí pořídit při jaterní dietě. Mám o ni velký strach. Děkuji
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Ještě poslední poznámka k tomu rtg - rentgenem můžeš útlak míchy VYLOUČIT. Když tam není zúžení páteřního kanálu ani protruze disku, tak prostě útlak míchy není, není čím. Když tam je něco z toho, tak se dělá další diagnostika, kterou se útlak potvrdí nebo vyloučí - jenže ta už je jaksi v celkové anestezii, takže se opět zvažuje poměr přínosu a rizika. Pokud někdo na základě rtg vyloučil útlak míchy, nebudu od stolu na druhém konci světa tvrdit, že je blbej.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: na druhu stranu máš-li známého doktora, tak ti to klidně na tebe napíše - já taky měla pro dědka v závěrečné fázi normální tramal pro lidi - vycházelo to výrazně výhodnějc, než veterinární (je na pojišťovnu) a přitom je to stejný lék.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: já jsem se s použitím nesetkala, ale jinak se opravdu používají fentanylový náplasti u psů, říkala mi o tom kolegyně-vetka, že na klinice kde dříve působila se používaly.
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: to áno, urobil:)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: A v Americe jsou taky samí debilové, co by na tenhle problém akorát dávali nesteroidy :D
    Spondylosis Deformans in Dogs | VCA Animal Hospitals
    http://www.vcahospitals.com/...-information/article/animal-health/spondylosis-deformans-in-dogs/2141

    A už končím, myslím, že každý si obrázek udělal sám.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Ano, běž říct špičkovým neurologům z VFU, že jsou úplně blbí, když kompresi míchy rentgenem zjišťujou. Proč prostě odmítáš připustit, že některé věci jsou u psů jinak, než u lidí?
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    teď jsem našla kocourkovi na noze něco, co bude pravděpodobně plíseň(nikdy jsem se s tím ještě nesetkala). jaká je pravděpodobnost, že to chytnou ostatní? má cenu ho oddělovat, když už to určitě pár dní má a byl s nimi v kontaktu? Plus ve které lékárně by se dalo sehnat Ecosin(aby měla otevřeno o víkendu, v Plzni)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Já bych tedy neradila v tomhle případě ŽÁDNOU léčbu u zvířete, které jsem neviděla, ani jeho rentgeny. Jestli je kauzální léčba možná nebo ne, to posoudil veterinář, který ho viděl. To se posuzuje případ od případu, jestli kauzální léčba je nebo není.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Zeptej se toho svého veta, co si myslí o lidech, kteří diagnostikujou na dálku přes internet a ještě radí nestandardní terapii ;o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Ale to je něco jiného. Imunosupresiva a cytostatika jsou ve formě, která se pro psy používá a veterinární neexistujou. Náplast prostě pro psa není a její použití automaticky budí podezření. A oprávněně, protože prostě použít nepůjde. I když srst oholíš, spadne to nejpozději třetí den (ona mrcha totiž znovu roste), když to dáš do třísel, každý normální pes si to hned sundá. Takže předepíšeš něco, co nebude k ničemu a zcela jistě si k sobě tím zveš kontrolu, které budeš horko těžko vysvětlovat, proč zrovna tohle.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    WAMI: jestli ej to trávová mastička od nějakýho výrobce, tak se na to vykašli.. nejlepší je domácí mastička, kterou si zvládně udělat každý.)
    ono teda pak u psů by mě zajímalo, jak by se (při pojídání) dávkovalo.. by to chtělo asi hodně pokusů, protože asi stačí málo a pes je zhulenej.. a na pojídání je zase nejúčinnější si udělat doma máslo a z toho péct
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Tvoji veterináři předepisujou humánní náplasti? No jejich boj.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: No, on i ten termín "letitý" je u psa něco jiného, než u člověka. Deset a více let bude maximum v případě psa, kterému se to nasadí jako úplně mladému a problémy se dají očekávat ve věku, kdy bude tak jako tak starý. Tedy poměr prospěchu a rizika je tady příznivý - pes prožije přiměřeně aktivní život, možná léčbou poněkud zkrácený, ale ne o mnoho.
    S těmi opiáty - veterinář může na vlastní zodpovědnost předepsat humánní lék, pokud není pro danou indikaci žádný použitelný veterinární. Tady jsou - nesteroidy. Navíc náplasti nejsou pro psy vhodné, nepoužívají se pro ně (ani když by se to za určitých okolností při troše snahy dalo), a každý, kdo předepíše opiovou náplast je automaticky podezřelý, že to nebude až tak úplně pro toho psa. A do toho si přičti nepříliš nepravděpodobnou situaci, kdy pes náplast krátce po nalepení někde v roští ztratí a předepsaný opiát, za který ty máš zodpovědnost, že ho bude mít ten, kdo ho mít má, a nepřijde do ruky nepovolanému, je najednou neznámo kde. Nešla bych do toho ani za zlaté prase a to veterinární injekční opiáty používám (půlka veterinářů se vyhýbá všemu, kvůli čemu se vede evidenční kniha).
    WAMI
    WAMI --- ---
    ZMYJKA: zatím máme tip na mastičku kolem páteře... jinak zatím nevím, dlouhodobě prokrmovat ji tím zatím nechci, ale kdoví, co přijde... :/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam