• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    SKAFF: ja bych teda asi taky sekla, kdyz ma bolesti, v podstate zbytecny..:( A na to, ze ho nabralo auto, dopadl jeste hodne dobre..
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    HUDOUS_ML: 7 dni
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    SKAFF: jak dlouho je to co ho nabralo to auto?
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    MARKYSHA: takze ty navrhujes rovnou seknout?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SKAFF: jsou psi se dvěma nohama, kteří jsou spokojení, ocas je proti tomu maličkost, než ho nechat trpět, popř. riskovat nějaké složité operace.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Do psa (30kg) nabouralo auto, z RTG je videt, ze ma roztristeny prvni nebo druhy ocasni obratel za krizovou kosti, a to celkem dost. Nevrti, ocas je svesenej, hybe s nim fakt malinko, ale cit v nem nejaky ma. Kdyz ho stipnu, tak to citi, ale musim celkem dost pritlacit aby zareagoval. Driv zachytil i pericko na spicce ocasu, ted ho musim fakt stipnout. Nedokaze ocas zvednout, aby se vysral, furt chodi nahrbenej, a kdyz si leha, tak dlouho hleda polohu, kde to neboli.

    Vet rikal, ze kdyz to sroste blbe, muze se zpretrhat i ten zbytek nervu a pak mu ho musi amputovat.

    Co s tim? Operovat ten obratel, je to k necemu? Co to vlastne znamena? Ze mu ten obratel daji do puvodniho tvaru?
    Nebo to nechat a doufat, ze mu to sroste a cit v ocase zustane?

    On ho ma tak dlouhej, ze prijit o ocas, to by asi pro nej bylo jako prijit o pul psa :(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: Tak to jo, ale někdy se ty potřeby projeví až v průběhu. To ale i u lidí, moje tchyně měla jít taky na operaci v epidurálu a nakonec z toho byla celková (ostatně totéž já při porodu).
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    "jen" Propofol asi melo byt,pak by to davalo smysl.
    anestezie na miru urcite, proto tam clovek chodi predem se domluvit a na predoperacni vysetrenii, zejo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: Tak první dotaz "proč byl na účtence propofol" vyzníval jinak, propofol tam bude vždycky. Ale zase dovedu si představit situace, kdy se inhalačka raději nepoužije (ona má svoje výhody, ale i nevýhody a anestezie se vybírá na míru konkrétnímu pacientovi a ne "my to u nás děláme takhle")
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    presne to me napada. my prave hledali pracoviste ktery ji ma a jsem presvedcena, ze to udelali "klasicky" a nerekli to. ale co. pal to cert.zvire je ok. akorat mi to vrta hlavou a tak se omlouovam ze zabiram misto plodnejsi diskusi :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: Tak jasně, úkon by tam měl být. A jinak teda v sedaci, propofolu a analgetiku samozřejmě lze plnohodnotně provést operaci, tak to děláme všichni my, co inhalačku nemáme. Možná se v průběhu rozhodli, že inhalačka nebude vhodná, z nějakého důvodu, ale to by ti teda měli říct.
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    no ale uvedes tam aspon polozku " vykon tenaten + inhalacni anesteze" nebo co javim ne? nebo je to stejne drahy jako nitorzilni?
    mmch cena byla za vsecko sakum pikum 1500, to mi taky nesedi.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: No tak jak chceš rozpočítat spotřebu plynu? Máš to rozpočítané pravděpodobně nějak na dobu trvání anestezie a počítáš to do úkonu, jinak fakt nevím.
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    aha, ja to znam jen u lidi.cili narkostart se kombinuje s propofolem na uvod a jinak se neuctuje jako dalsi nic protoze to je plyn?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: Narkostart je sedace, aby se s ním vůbec něco dalo dělat. Propofol je krátkodobé anestetikum. Takže ho uspali propofolem, pak zaintubovali a pak byl v anestezii isofluranem. Ale isofluran je plyn, nedá se vyčíslit spotřebované množství, takže se neúčtuje extra ale v rámci inhalační anestezie jako celku.
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    TAPINA: pockej, tak ja to nechapu....takze kdyz mel narkostart a propofol a jinak jen nejkae analgetikum na ktere si red nevzpomenu tak to je cele a dobry?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    OPI: Když tam nikdo není, je to něco o dost jiného, než usínat mezi cízíma taky vystresovanýma psama.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: Tak plyn se těžko účtuje v podobě spotřebovaných molekul ;o) Propofol se používá na úvod do anestezie, protože pacienta musíš mít uspaného, abys mu mohla narvat trubku do průdušnice, že ano. Což by člověk řekl, že i laika napadne, natož pak takového, který má ambice něco při operaci "kontrolovat" :o)
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    TAPINA: mno jo, dneska bych mozna taky vic hystercila nez v patnacti:_) to jsem byla bez pochybnosti a spis me to zajimalo
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    TAPINA: nevim, puvodne mluvil o isofluranu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam