• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    FLOWKA
    FLOWKA --- ---
    TAPINA: On to moc nekonkretizoval a ja som nevedela na čo sa mám pýtať. Spýtala som sa akurát na tú diétu. Asi myslel zhoršené parametre, zle som si to zapamätala. Ona nemá hnačku, ani nezvracia, všetko, čo jej dám tak zje. Akurát je naozaj apatická. Ostatné hodnoty z vyšetrenia mala dobré, len trochu znížené doštičky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FLOWKA: Já nějak úplně nevím, co si pod sníženou funkcí slinivky představit? Nedostatečnost exokrinního pankreatu, tedy to, že kočka špatně stráví potravu a má permanentně průjem a hubne? Nebo má nějaké zhoršené slinivkové parametry v krvi? Protože kočky mívají častěji zánět slinivky, zhoršenou funkci mají spíš psi některých predisponovaných plemen.
    FLOWKA
    FLOWKA --- ---
    CAMELLA: Doktor povedal, že vraj diétu netreba, a ani neviem, aká sa dáva v týchto prípadoch. A rozmýšlala som nad enzýmami, ale nechcem jej dávať ludské a produkt priamo pre mačky nepoznám.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BODY_SUIT: Vždycky tam bude to citlivé ložisko, které se může zhoršit, ale když nebude pes ležet na tvrdém, tak by se to mohlo zlepšit do stavu, kdy tam bude mít sice lysinu a ztluštělou kůži, ale ne vyloženě eroze.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BODY_SUIT: Promazávání udělá hodně. Vazelínou, indulonou, to je v podstatě jedno, hlavně často.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    FLOWKA: jestli má sníženu fcni slinivky, měla by dostavat leky + speciální dietu...
    nemyslím si, že nic nedělat a čekat je správná terapie
    FLOWKA
    FLOWKA --- ---
    Bola som s mačkou (asi 5rokov) na krvných testoch a vyšlo nám, že má zníženú funkciu slinivky. Je apatická, neustále leží, vstane len keď ide na wc alebo najesť sa, za 3 týždne schudla z 3,5 na 2,8kila. Mám ju asi dva mesiace a ešte sa neskamarátila s ostatnými mojimi mačkami, takže je aj v strese, keď sa k nej priblížia. Doktor povedal, že sa s tým nedá nič moc robiť, akurát čakať, kým sa to dá dokopy samo. Dávam jej teda viac jesť (n&d, josera granulky+gurmet konzervy), na noc a keď som v práci je zatvorená sama v izbe, aby mala klud. Môžem pre ňu urobiť ešte niečo? Alebo naozaj len čakať. Vďaka
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    GEG: nas to jeste dela kdyz vetrame a vitr pohne zaclonou nebo dverma. Nemohla to byt treba petarda?
    GEG
    GEG --- ---
    NICKIE: To chapu, nicmene v byte nebyl zadnej hmyz nebo jiny zvire tak netusim co mohlo byt tim spoustecem.
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    NICKIE: neco boli.. Pardon, nedokoncila jsem vetu. Je to panicka hruza asi dostal nekdy zihadlo kdyz chytal vosy a ted to vubec nedava
    NICKIE
    NICKIE --- ---
    GEG: u nas se takhle podobne projevuje pes kdyz je moucha v mistnosti..trvalo nam to par zachvatu, nez nam to doslo, mysleli jsme ze ho neco
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: V byv. Praci jsem videla kočku co mívala záchvaty kdy prudce svihala ocasem a nevnimala okolí
    GEG
    GEG --- ---
    TAPINA: To je dost podobny tomu co sem pozoroval u ni, zajimavy. Diky. Snad to nebude gradovat :(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    V literatuře je popsaná i forma petit mal záchvatu, kdy pes jen sedí a cvaká zubama, jako kdyby lapal po mouchách. Žádné jiné projevy.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GEG: Nemusí. Moje fena měla období, kdy jednou za x měsíců měla nějaký záchvat bez bezvědomí. Propadla hysterii, přiletěla se mi schovat k nohám (šla přitom přes mrtvoly, kdyby byl někdo v cestě, tak ho porazí hlavou, takže asi úplně dobře nevnímala), třepala se, zrychleně dýchala, ale pořád při vědomí. Po pár minutách to odeznělo a byla normální. Žádnou jinou příčinu jsme u ní nezaznamenali a její dcera měla pár ojedinělých klasických epileptických záchvatl (epilepsie může být dědičná). Takže s největší pravděpodobností to bude ono. Žádnou precizní neurodiagnostiku jsem ale nedělala, protože to bylo fakt dejme tomu dvakrát ročně a poslední dobou už x let nic.
    GEG
    GEG --- ---
    TAPINA: Epileptak me taky napadnul, ale co sem si cetl a koukal na videa tak ty psi upadaj do bezvedomi ne? a maj svalovy krece atd. Nebo se to muze projevovat i takhle a neni to podminkou?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GEG: To může být i forma epilepticého záchvatu. A nebo taky padesát jiných věcí.
    GEG
    GEG --- ---
    Cuba (9M, NO) po prochazce kdy byla celou dobu absolutne v poradku, hrala si atd. doma chytla celkem silenej zachvat, zacla pobihat po celym byte s tim ze si v rohu lehla jak kdyby padnul pytel brambor na zem a za dalsich 5 vterin uz zase bezela jinam, obcas knuceni, hodne zrychlenej dech, strasny vrteni se a neklid, porad sem tam sem tam, hrabani pelechu a vrceni. Zazil jsem to cca 2 mesice zpet a pak uz nic. Ted z nicehonic zase. Neztraci vedomi, jen kouka prosebne a obcas si vykusuje tlapu, ocas, ale ne cilene zadny misto dlouhodobe. Dost desivej pohled musim rict, rozhodne ne zachvat radosti nebo hra. Asi po 30min se snad uz uklidnuje a lezi na jednom miste, ale znepokojuje me ze netusim pricinu a co se vlastne deje.

Rikal jsem si jestli alergicka reakce na neco. Ale predtim se ji osypal cumak a natekl, ted nic.... Fakt nechapu.
    TARGI
    TARGI --- ---
    LALOBA: asi bych to hrotila a jela k vet... může to být cokoli, např katar žaludku a strev z toho jídla či cokoli jiného. zvracení, krev, průjem.... jela bych
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUISA: Nemělo by to mít vliv, narkóz se podstupuje, kolik je potřeba, vždyť i některé děti absolvujou pět operací během prvního roku života. Vždycky je výrazně méně rizikové operovat mladé zdravé zvíře, než starší a s problémama.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam