• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..

koukněte sem...

rozbalit záhlaví
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    TAPINA: kdyz uz nejaky takovy privesek, tak z vlastni zkusenosti muzu doporucit spis dogntag.com . Ceska firma, velmi vstricny pristup, postovny zdarma a hezkej design.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    TAPINA: ty jo, to by se mohly psům rovnou tetovat místo čísel QR kódy :)
    Vypadá to šikovně, líbí se mi, že ti to nahlásí když někdo načte čip.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HUDOUS_ML: Nebo něco takovýhleho http://www.nakrmenyzvire.cz/tag4pet/tag-4-pet-chytra-znamka-charm--ruzne-barvy-/
    Chytrý telefon má dneska kde kdo a tohle by mělo číst i na rozumnou vzdálenost, ty známky jsou na obojku umístěné tak, že Qr kód leží na obojku potištěno ustranou ven.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    CUKI: tohle už sem úplně nepatří, ale shodly jsme se i s vedoucí v útulku, že nejspolehlivější způsob dohledatelnosti psa je obojek / postroj s vyšitým telefonním číslem.
    Tou čtečkou není vybaven jen tak kdekdo na potkání, často se prý čip ani nepovede najít, a v neposlední řadě, ztracený pes může být dezorientovaný, vystrašený a nemusí se chtít nechat chytit, natož přejíždět čtečkou. Telefonní číslo vyšité výraznou barvou a dostatečně velkým písmem lze naopak přečíst i z nějaké větší vzdálenosti a tak mi prostě přijde daleko efektivnější. Mám na postrojích i jména a věřím, že když nálezce psa osloví jménem, tak se o něco zvýší šance, že k němu pes přijde blíž.
    I když mi teď dochází, že u čísla nemám mezinárodní předvolbu, takže psa nesmím za žádnou cenu ztratit v zahraničí dokud nebudu dělat nové postroje :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CUKI: V mezinárodním měřítku prostě zatím nic není. Čtečkou čipů přečteš číslo čipu, tam se žádné jiné údaje zapsat nedají. A pak se hledá v registrech, takže když ve Španělsku někoho nenapadne, že by podle typu kódu měl hledat v českém registru (natož pak aby věděl, kde ho najde), tak bohužel. Telefon tam zapsat samozřejmě lze.
    Nezaregistrovaný pas reklamuj u veterináře, neudělal půlku práce, za kterou jsi mu zaplatil. V podstatě máš pas neplatný. Ale radši mi ještě to číslo pasu pošli do zprávy, kouknu, jestli tam není nějaká chyba, která k tomu nepustí nepřihlášeného člověka (ten komorový registr není zrovna výkřik inernetové technologie).
    CUKI
    CUKI --- ---
    tak zde: http://petpas.vetkom.cz/cs/content/findAnimal#
    ani pas ani čip :-( Co s tím můžu dělat?
    rád bych aby kdekoliv v Evropě kde by se pes případně ztratil, byl pes dohledatelný, proto jsem na to přistoupil. Chtěl jsem aby tam bylo telefoní číslo v mezinárodním formátu a případně adresa. Ona ta adresa ztrácí význam pokud psa najdou ve Španělsku, ale mohou mi zavolat...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CUKI: Jak se tě mohl neptat na adresu? Máš vystavený pas? Tak do něj veterinář musel tvou adresu napsat, to je úřední dokument a je to nedílnou součástí. Databáze pasů je na adrese http://petpas.vetkom.cz Nevím, kolik údajů je přístupných veřejně. Veřejně přístupné databáze čipů jsou různé a záleží jen na tobě, kam se zaregistruješ. Největší a nejpoužívanější je http://narodniregistr.cz. Ale tam je registrace placená (jednorázovým poplatkem), takže to si musí každý majitel zvířete zajistit sám.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TAPINA: a jak zjistím co v té databázi je? Kde to najdu na netu? Rád bych si ověřil co tam je.
    Mě se nikdo na žádnou adresu ani neptal, když jsem tam chtěl vyplnit telefon tak mi řekl že neví jestli se to tam vejde :-(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CUKI: No počkej, čip si zaregistruješ do databáze a tam si vyplníš údaje jaký chceš. K tomu to primárně slouží. Na to cestování je potřeba čip jako identifikace zvířete a zase jsi s tím zavedený v databázi, vystavené pasy se s adresama majitelů evidují povinně. To bude asi ta práce, o které nevíš, že se odehrála.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CUKI: Když pas stojí někde přes litr, tak jaký má ale majitel důvod nejít tam, kde stojí ten stejný pas s čipem šest stovek? (práce na 10 minut je to v přítomnosti majitele. A pak začíná ještě ta druhá, u které už majitel není. Ono taky ne veškerá práce lékaře spočívá v interakci s pacientem).
    CUKI
    CUKI --- ---
    TAPINA: tak zrovna ten pas stojí mnohde klidně i přes litr, čipování asi polovinu. Když jsem tam byl byla to práce asi na 10min...

Podle mě je to zbytečný týrání psů když to nemá žádnej užitek. Nechápu proč já jako majitel nemohu někde v nějaké on-line databázi dovyplnit osobní údaje do čipu.
    Když se mi ten pes ztratí tak mu je ten čip stejně na prd protože se pozná akorát kde byl registrovanej. Chtěl jsem tam vyplnit alespoň telefonní číslo a dosud netušim jestli tam je vyplněno.
    Jakej máš ty názor na čipovaní?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BALAENA: Na čipování mám z úkonu poměrně dost, ale protože málokdo přijde s tím, že chce jen načipovat, obvykle chtějí i vystavit pas, tak strávím zas víc času administrativou (to minimálně půlhodinku zabere).
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TAPINA: jakej je poměr cena/zisk u čipování dejme tomu psů? tam asi bude většinu dělat ten čip a pro tebe je z toho poměrně málo, co?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CUKI: Prosímtě a na co se dávají placená razítka? Jedině když přijde někdo, koho jsem v životě neviděla a chce potvrzení na cestu. Pak musím to zvíře vyšetřit a už to není platba za razítko, ale za vyšetření.
    Ono u nás ty drápky teď přesně jsou 60 včetně DPH :D Ale ostříhat drápky trvá pět minut včetně placení a konverzace, když bude v čekárně fronta psů na drápky, tak jsem 720 Kč/hod. A uvědom si, že těch pět minut je celá práce se vším všudy komplet - žádná příprava, žádné dodatečné potíže k řešení. Razítko? To s sebou nese obvykle nějakou odpovědnost, může mi za půl roku někdo zavolat, že jsem tady a tady dala razítko a vznikl ten a ten problém. Pak třeba operace... no, může stát i několik tisíc, ale půlka z toho budou náklady na léčiva a materiál a musíme u toho být minimálně dva lidi, takže čistý příjem z úkonů se dělí dvěma a počtem hodin nad zvířetem stráveným, což už taky není až taková nádhera, jako stříhat drápky na jedoucím pásu :o)
    Realita je jiná proto, že tam ta fronta na drápky nestojí, přijde na to pár lidí za den, ale jsou to prostě nejjednodušeji vydělané čisté peníze.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TAPINA: Ty jo odkud že jsi přesně? 50Kč za stříhání drápků a pět minut práce mi tas takovej kauf nepřijde.
    To ty razítka jsou mnohem mnohem lepší. Pokud jak chápu jsi veterinářka, tak by tvůj plat měl být tomu odpovídající. Tedy řekněme 300Kč za hodinu práce beru jako nutné minimum i když jde o banalitu. Podle mě je veterina mnohem složitější než medicina, kde léta studujou jedno zvíře (a to pouze sami sebe když pominu pohlaví)...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: jedna z koček mých rodičů taky žere milbemax bez problemu sama :)

ale jinak tedy nemám taky problém narvat tabletu snad skoro do jakekoliv (i lidožravé) kočky. Přeci jen těch tablet jsem v práci podala ...mno myslím, že to byly tisíce :D
    každopádně u toho víc než kde jinde platí, že nešikovné maso musí pryč :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIGHTFURY: my je to učili od začátku a na každého používáme jemu vyhovující postup, tak to jde. Ale někde s řevem.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAETATIO: To mi připomíná, jak nám jedna majitelka poslala provokační video, jak jí kočka dobrovolně žere samotnou tabletu :D
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MAR_TINA: u nás pes stokrát horší než kočky. Na ty jsem i kdysi natáčela "instruktážní video". Osoba pro kterou to bylo točený, to vůbec neocenila. Prej je jí to k ničemu, protože mám nenormální kočky :D
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    MAR_TINA: Všechny tři moje šavlozubé kočky u stříhání drápků drží a buď tupě čučí, nebo vrní :D Veta jsme na to nepotřebovali zatím nikdy.
    Zato máme už zase místo Jackie proplešatělého bílého jorkšíra :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: jsi statečná, moc statečná :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: I kočky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam