• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PHUSHI: Jo, tak jestli je tam vyhnilej zub, to pak klidně může být píštěl až do nosu. To by aspoň mělo řešení.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    PHUSHI: tak v nedeli jsme sli k veterinari (misto toho, ktery tam byva, tam byl jeho otec, ktery vedl ordinaci predtim). Kocka se v nedeli dost zhorsila, krev sice uz neprskala, ale zacinala byt znacne apaticka. Veterinar ji dost necitlive zmeril teplotu - 39,8, shrnul, ze mame pokracovat v antibiotikach, co jsme davali od stredy (cefalexin, ktery ocividne nezabirali, spis se to po nich horsilo) a pichnul ji Ancesol s tim, ze by to melo pomoct s tim krvacenim. Rekl, ze sliznice je nekroticka a celkove se tvaril tak, ze jsem z toho pochopila, ze se mame s kockou rozloucit...
    Jela jsem s ni na veterinu, kam chodime se psem, ktera se mi zda o dost lepsi. Tam jsme stravili asi dve hodiny, rikali, ze je na nas, jestli tam kocku nechame na kapacku, nebo ji vemem domu, pro coz jsme se rozhodli. Dali ji injekci na snizeni teploty a dalsi dve na krvaceni (Pamba), dale jsme dostali odsavacku na odsavani nudli, kapky do nosu/oka (Ciplox) a jine antibiotikum - Ronaxan, ktere davame dvakrat denne. Teplota pominula a kocka se vyrazne zlepsila, ale v poradku jeste neni, je docela svetloplacha, porad kycha a neni tak ziva jako obvykle (vcera vecer/dnes rano se uz zdala docela normalni, ale dnes byla zase cely den zalezla). Alespon zere a vylucuje normalne. Antibiotika mame do pondeli, pak jdem znova na kontrolu (naposledy jsme byli vcera), kdy se bude delat krev a dalsi vysetreni. Co se tyce pricin, muze to pry byt virove, ale mozna i od jednoho zubu, ktery nejak hnije (je pravda, ze nudle a vytok z oka mela jen na jedne, te same, strane), tj. ten pujde vyhledove ven.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    TAPINA: ja krava jednou priotravila sousedovic psy, jsem varila "material" v oleji a rostlinne zbytky vyhodila na kompost a oni samozrejme to mastne olizali... tak na to bacha taky, vyhazovat zabalene do igelitu a do odpadu, at se k tomu nekde ta zvirata nedostanou
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Zrovna jede na jedné veterinární diskuzi živá debata o tom, kolik veterinářů už řešilo komplikace po olízání domácí konopné masti psem, včetně jednoho úhynu po extra kvalitním materiálu. Protože na Nyxu jsou taky mnozí drobní pěstitelé léčivých rostlin ;), tak preventivně upozorňuju, věci, které by neměly být užity vnitřně, na zvířata radši nemazat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CUKI: Divný, většinou lidi hlásí výsledky jako "do hodiny padají mrtvé blechy" a v podstatě už se po té první vlně živé běhající moc neukážou, protože se objevujou po jedné a hned chcípají.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TAPINA: nn snědla to a je vidět že nějakej účinek tam asi je, ale furt po ní ty mrchy jdou :-(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CUKI: Mělo by to už být vidět. Neleží Comfortis náhodou pod skříní nabo za ledničkou? :o)
    CUKI
    CUKI --- ---
    TAPINA: Tak nevim tejden po užití Comfortisu, zatím žádná větší změna. Blechy si v srsti vesele skotačí a na zemi jsem žádnou mrtvou neviděl. Jak dlouhé je to období od nakladení po vylíhnutí, měl jsem za to že je to 3-5dnů. Nebo že by se ty nový tak dlouho nezakousli?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MUI: To ti nevím, ani psům se nedělají kdovíjak standardně (i po resekci hlavice kloubu se to většinou nechává bez implantátu, čím lehčí zvíře, tím lepší výsledkdy).
    SHAMPOO
    SHAMPOO --- ---
    OPI: mela jsem vitaminy na imunitu u feny, vet by mel i nejake pripadne dat. Moje cuba mela rakovinu asi vsude a zila jeste hezke 4 roky, ale je fakt ze na gallee veterine se mi o ni spickove starali no. Ale i tak byt kamaradkou uziju si zbyvajici cas co to jen jde..
    OPI
    OPI --- ---
    ptam se za kamaradku..maji 8letou labradorku..nasli ji nador ktery podle snimku byl nejspis na vajecniku..hned dalsi tyden sli na operaci a behem operace za nimi prisel doktor s tim ze jsou tam nadory dva,jeden na vajecniku a druhy nejak pod nim kolem aorty (tak mi to bylo laicky receno)..dal jim tri moznosti: 1) nechat psa uspat 2) zkusit odebrat oba dva ale ze je to 50/50 jestli jim nevykrvaci na stole a 3) odebrat jen ten jeden vcetne delohy a druhy nechat a psa nechat dozit..vybrali dvojku,operace stala 7500kc a fenka prezila,vysledky krve mela pry celou dobu dobre no a dnes - 14 dni po operaci volali na vysledky a nador je pry zhoubny a poroste takze ji maji nechat dozit :( ten prvni nador dle doktorky vyrostl za 2-3 mesice..a muj dotaz: mate nekdo zkusenosti jak dlouho by mohla fenka jeste zit?vim ze je to asi individualni ale jestli cekat zase jen dva mesice nebo je sance ze i rok a vic? a jeste jestli podavat nejake leky,doplnky atd...moc dekuji za reakce
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    TAPINA: díky, já s ním zítra sjedu ...
    kýlu znám jen břišní od koček, a tohle mi přijde jiný (měkčí, vodnatý, nateklý, těsně pod kůží), ale ty anální žlázky to asi klidně může být, nikdy s tím problém neměl, ale tak co není, může být, že ... achjo
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LANTHAL: Anální žlázka někdy umí otéct tak, že se to vyboulí i směrem nahoru. Další možnost je perineální kýla. Veterinář kýlu od zánětu rozliší na první pohled.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    jdu si ro psí radu
    pes, asi 8 let, 30 kilo, kříženec knírače
    v neděli jsme objevili, že má těsně nad řitním otvorem (ještě na té neochlupené části) bouli asi velikosti pinkpongového míčku, na pohmat ne úplně tvrdá, není tam žádnej strup, žádná krev ani jiná viditelná tekutina ... žere, kadí normálně, je veselej. Dva dny jsem teď byla pryč, stav se za tu dobu nezměnil
    trochu mi to přijde asi jako absces ... ale na takovymhle místě? Žádná pranice s nikým nebyla, je to pes zahradní, jednou denně venčený hodinku po okolních loukách. Může to být i něco jiného?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Kdo nechodíte do psího klubu [ PES = LASKA CLOVEKA...pro vsechny majitele nemych tvari ] , doporučuju nakouknout teď a pročíst posledních pár příspěvků od VERCA_ZABA. Pak pochopíte, proč se v Evropě dělají ty kotrmelce kolem pasů, nutnosti očkovat vzteklinu až po trvalé identifikaci a čekacích lhůt před překročením hranic. Kdyby to nebyli zodpovědní lidé, kteří nalezené zvíře měli v plánu naočkovat, počkat s ním ten necelý měsíc a pak ho převézt do ČR, kdyby to byli nějací bezhlaví dobročinci, kterých je bohužel plno, tak už jsme mohli mít v republice první případ vztekliny po 14 letech, a klidně uprostřed nějakého velkého města. Takhle málo stačí.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    PHUSHI: (pes je v jiný domácnosti)
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    díky, požádám o to důkladnější vyšetření, jinak to ale vypadá podobně jako ten kocour LANTHAL:. Antibiotika jí pícháme denně (nejprve 7dní ta slabší, teď 4. den ty silnější), naposled ještě dostala pastu s probiotiky, ale tu jsme zatím nedávali.
    Kdyby to nezabralo, tak veterinář říkal, že existují ještě silnější antibiotika, ale že ty už jsou velkej driák. Nevim no, pak bych možná zkusila jinýho veterináře, je pravda, že se psem chodíme na jinou kliniku, kde se mi to zdá lepší.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    PHUSHI: začněte tím rentgenem, pokud na něm nic vidět nebude, tk pak za mě - depotní antibiotika na rýmovitá onemocnění nebrat, nezabírají (a tedy trochu mě překvapuje veterinář, který to zkouší dvakrát po sobě a ten rentgen ani nenavrhl, možná ykusit jiného ...?)
    pokud je to opravdu "rýma", a může i být (nudle s krví, i trocha krve bez nudlí jen vykýchávaná), tak to chce prostě na delší dobu nějaká silnější antibiotika podávaná denně
    na to krvácení není špatné nasadit vitamin K (po dohodě s vetem), a třeba trochu něčím posílit imunitu

mám za posledního půl roku čerstvou zkušenost s vykýchávání krve u staršího kocoura (nikdy předtím jsem neviděla, že by kočce z čumáku krev tekla) - zdi karantény oházený kapičkama krve, to samé záchůdek, podlaha, na rentgenu všechno čistý, dvakrát se mu to po přeléčení vrátilo (nezabral ani klasický synulox na tři týdny, ani ronaxan na dva), až pak kombo Enroxil na 6 týdnů + vitamin K + immunovet kocoura postavili do latě a už se to ťukťuk asi dva měsíce nevrátilo. Ale on byl celkově v mizernym zdravotním stavu s podvýživou a dalšími pikantnostmi ...

CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    PHUSHI: Bohužel krvavá rýma bývá opravdu dost často způsobena nádory, takze rozhodne nechte důkladně vyšetřit, jak říká tapina...
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    TAPINA: asi před čtyřmi lety s náma byla (očkovaná před i po) 14 dní na chatě, kde se střetla s cizí kočkou a krátce se chytly. Od tý doby jí občas teklo z oka, což jsme taky tehdy s veterinářem léčili, ale asi ne zcela úspěšně, protože během těch let se jí to párkrát zase lehce projevilo (mírný výtok z oka), takže si to laicky představuju tak, že v sobě měla vir, který se teď díky např. snížené imunitě rozmohl. Jinak všechny příznaky i dle veterináře odpovídají té rýmě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam