• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..

koukněte sem...

rozbalit záhlaví
    GIO
    GIO --- ---
    FIFAJZ: bych rekla, ze lidi se neuspavaji ketaminem, to je myslim puvodne veterinarni uspavadlo ne? u lidi teda dle me zkusenosti pozorovatele na technu pusobil trochu jinak. jo spanek se taky dostavil, ale mnohem pozdeji:)) ale vlastni zkusenost nemam, fujtajble:))
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    FIFAJZ: ja ne, ale kocour nam po narkoze taky plasil, a co jsem slysela, muze to byt psychedelicky zazitek, kdovi, kde lital
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    FIFAJZ: odbiham od tematu, ale nemuzu nevzpomenout jak kdysi vypravel 98 stary prastryc meho kolegy, ja se mu casto zda, ze ho verejne zostouzi a ponizuje ucitel klasicke rectiny z gymnasia.
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    ANABEL_LEE: mela, asi kdyz mi kuchali slepak. :) Ze se mi doted zdaji nocni mury o matikari z gymplu teda muzu svest na to? :D
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    FIFAJZ: mels nekdy ketamin? ;)
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    Timhle Tapinu prudit nebudu v poste. :D Jen by me zajimalo, v ramci stupidnich dotazu. :) Mate nekdo zkusenost podobnou? Pruhatej vorech je od patka po kastraci - krasne se hoji, zadny komplikace (operace byla nutna, prozival harani nejen domacich fen tak, ze se ani vycurat nemohl, prostata). Ale. Je to labilek a hypersenzitiv odmala a po operaci se mu vratily urcity "bubaci". Jak kdyby si skocil o rok a neco zpatky do minulosti. Zase ho desi jisty druhy stinu, jisty pohybujici se veci ve vzduchu (spatna zkusenost s horkovzdusnym balonem). Ja pevne doufam, ze ho tohle psycho zase brzo prejde. Prejde? Jo a jak rychle klesa u kastrovanych psu hladina hormonu v krvi? Fenam se ulevilo, kdyz srostly a byly bez falesek a harani tak asi za ctvrt roku, psa-psa jsme kastrovali naposled nekdy pred 25 rokama, tak si to uz moc nepamatuju...
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    TEEAK: postupovala jsem úplně stejně, když mi kdysi v noci volala spolubydlící, že Amonek je apatický, neudrží se na nohách a jede na pohotovost. Tam na nás čekala doktorka, která nám řekla, že mu dá injekci proti zvracení (pes nezvracel) a na zklidnění sliznice (?) žaludku. S tím, že máme přijít ráno. Na dotaz, co tomu psovi je nám řekla, že neví. Na dotaz, zda to není otrava odpověděla, že neví, ale že je to možné. Když jsme se zeptali, jestli v případě otravy nebude ráno pozdě odpověděla, že bude. Na dotaz na možná vyšetření začala koktat cosi o kanyle, pozorování přes noc, opět o kanyle, o odběru krve. Dožadovali jsme se odběru krve, aby se zjistilo, zda nemá otravu, a na to nám řekla, že "to ale bude stát 700 Kč!" Následovalo několikaminutové hledání a trefování žíly a podobné libůstky, které zakončil účet na 2000 Kč.
    I když paní doktorka žádala, ať přijdeme ráno na kontrolu, šli jsme k našemu obvyklému veterináři. Nutno ale říct, že aplikované léky pejskovi pomohly, doma vyzvracel chumel chlupů a pak spokojeně spal do rána. Takže i když postup paní doktorky z pohotovosti nebyl zřejmě špatný, její absolutně neprofesionální projev v nás vzbudil absolutní nedůvěru.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TAPINA: jasně, to není ideální, souhlasím .. ale dostaň člověka zpět na pohotovost, když z ní před pár hodinami odjížděl pomalu v slzách a s pocitem, že mu tam vlastně nepomohli ani neporadili a zvířeti je pořád zle :( blbý emoce :(
    .. poslala jsem ho na druhé vyšetření jinam, protože už byl normální pracovní den a tuhle veterinu opravdu dobře znám (jezdíme tam už několik let) .. na pohotovost jel protože byly dvě ráno a on byl přesvědčený, že mu pes do rána nevydrží - což je taky jeho blbost, měl to řešit dřív a nečekat, až to půjde úplně do háje - rozhodně nechci aby to působilo, že je to svatoušek a udělal všechno správně (neudělal)
    .. každopádně děkuju, opravdu .. prostě víc mluvit, ptát se, volat, komunikovat :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: on AAvet je tak drahý, že tam člověk radši dvakrát nejde :)

Ale nemůžu říci špatného slova, byla jsem tam s kocourem, protože náš vetrinář je doporučil jako vlastníky vybavení, které on nemá (CTčko a je nějakou nanosondu do nosíku), a velké odborníky. Byli parádně zkoordinovaní, precizní, pečliví, opravili zanícené ložisko ve spojivce, zjistili vnitřní rýmu, zajistili seznam bakterií a antibiotik... A nechala jsem tam přes deset tisíc. A moc ráda, zvíře je zdravé. Ale doma jsme konzultovali s naším veterinářem další postup a rozhodli se na jejich navrženou kontrolu za dva měsíce (další narkóza, vyšetřovací kolečko a 10 tisíc) neabsolvovat a léčit kočku bez hvězdného vybavení u něj. Ale to vyšetření od nich nasměrovalo léčbu správně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEEAK: Ano, většinou opravdu jo. No a když řešíme nedostatky v komunikaci, tak se můžeme bavit ještě o tom, že dostal celkem jednoznačnou instrukci ozvat se na první veterinu, kdyby se stav nelepšil, a ani to nedoržel ;) Komunikace musí být z obou stran, tady ten zvyk, že jdu na jednu veterinu a když tam po první návštěvě není zvíře vyléčené, tak tam neřeknu ani ň a jdu zas jinam, je děsnej mor, komplikuje to práci těm prvním i těm druhým. Nelépe se řeší i ty nejkomplikovanější případy u těch majitelů, kteří neskáčou jak blechy mezi veterinama, chodí na jednu, průběžně konzultují stav (volejte klidně desetkrát za den, ale informujte nás o změnách, ta diagnóza se dělá průběžně i podle vývoje stavu).
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TAPINA: jasně, dobrá .. díky za dovysvětlení ..
    .. odstup návštěv veterin byl cca 14 hodin .. mám ze světa celkově pocit, že nedostatky v komunikaci budou nakonec přesně to, co nás tady všechny zahubí :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEEAK: Pravděpodobně by mu pes neumřel na dehydrataci, ale přestal zvracet poté, co by zabrala injekce (ono to není hned) a začal se hydratovat. Nejspíš tam byl nějaký nedostatek v komunikaci, ale postup špatný nebyl.
    Tohle je úplně typický případ, kdy bývá první veterinář za blbce a druhý za hvězdu, protože nějakou dobu trvá, než se to začne upravovat. Já už jsem mockrát byla první i druhé :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAMELLA: No jo, ale je to smysluplný dělat, když přijde zvíře z právě teď vzniklýma příznakama? Pokud to nený náhlý projev dlouhotvajícího stavu, tak tam ještě nebude nic vidět.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TAPINA: já tomu rozumím, osobně bych to tak taky udělala (šla bych ráno za svým veterinářem) .. on dostal instrukci, že má mít pes dietu, tak to hodlal dodržet a zůstat doma - čili by mu pes umřel na dehydrataci další noc ..
    .. chápu, že řešit hysterické majitele je nepříjemná součást té práce, ale třeba v tomhle případě mohlo víc informací znamenat velkej rozdíl .. odcházet z pohotovosti s tím, že "kdyby se to nezlepšilo přijeďte/ozvěte se" - takovej člověk prd pozná, jestli se něco lepší/horší .. vidí zvracejícího a průjmujícího psa, hromadu krve a má strach .. po návštěvě pohotovosti se prý na jejím stavu nezměnilo naprosto nic .. :(
    .. myslím že nešlo ani tak o to "vědět diagnózu" ale poradit se s odborníkem, co se pro to zvíře dá udělat a jak poznat že je něco špatně ..
    .. já se omlouvám, jsem z toho taky trochu vedle .. nechci nějak znevažovat veteriny/veterináře .. chápu, že jsou lidi laici a diagnóza není hned .. ale právě proto by občas víc informací nezaškodilo, asi se jedině jenom pořád na všechno ptát a vzdělávat se sám .. děkuju za reakce, rady a trpělivost :) je to s náma složitý :)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: Pockej, na aavetu maji samozrejme analyzatory, takze vysledky krve jsou do patnacti minut, zvladne to i cvicena opicka:), zadny do druhyho dne :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEEAK: A to opravdu neřekli něco jako "když to nebude lepší, tak jděte ráno na svou veterinu?" Řekli "když to nebude lepší, tak se ozvěte", což je v podstatě totéž. Dělat v noci krev je celkem kravina, výsledky budou stejně zpravidla až druhý den a to už je smysluplnější je odebrat ten druhý den, protože když tam něco má být vidět, tak z pozdější krve to tam bude vidět víc.
    Vysllveně jim řekli, že neví, co s fenou je = jednají na rovinu a nevymýšlejí si diagnózy odhadem. Diagnostika není otázka jedné návštěvy, několika minut. ZPRAVIDLA tohle bývají gastroenteritidy, nejčastěji virového původu. Když přijde pacient v noci, stabilizuje se. Pokud se do rána zlepší, diagnóza je potvrzena. Pokud se nezlepší, ráno se diagnostikuje dál. Vždyť to u lidí funguje úplně stejně, když přijedeš v noci do nemocnice, tak tě stabilizují, ráno udělají diagnostiku (a to ještě kolikrát tak, že něco se dělá v pondělí, něco jen v úterý a kvůli něčemu tam budeš trčet do pátku) a přesná diagnóza trvá klidně týden.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    dobře, ale není teda na místě říct majiteli, že si má dojít ráno za klasickým veterinářem na další vyšetření? .. protože v tomhle případě teda pes prý zvracet nepřestal a vzhledem k tomu, že jí lezou žebra i normálně, tak rada - nechte ji týden s minimem jídla mi přijde minimálně zvláštní .. prý neudělali žádný test, nic .. já bych čekala aspoň krev třeba .. nebudu zatracovat AAvet, jen mi přijde divný, že prý odcházeli s tím, že jim vysloveně řekli, že neví, co s fenou je .. kdyby šli domů s tím, že je to "nějaký problém zažívacího traktu" a až se bude dít toto a toto (pes nezačne pít, nepřestane zvracet do x hodin), tak přijeďte - neřeknu ani slovo proti
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jednak mladí doktoři a ti, co si nemůžou směny vybírat, a hlavně platí to, co se furt řeší vedle v medicínském kllubu. Pohotovost není schopna zajistit plnohodnotné služby, kompletní diagnostiku a všechni, pohotovost slouží k udržení pacienta naživu do rána, než bude fungovat normální provoz (a především k uklidnění majitele ohledně toho, že pacient do rána fakt přežije :o) )
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    TEEAK: nam se prave osvedcila pohotovost AAvet a nasledna kontrola v Galee, kam chodime v podstate uz 15 let. Zatim nikdy neprotestovali proti diagnostice v AA. AA je drazsi, ale ne zas o tolik drasi nez na jinych pohotovstech. Jen bohuzel na pohotovostech slouzi mladsi doktori holt. Ale vzpominam ze jednou v 1 v noci vzbudili Gbelce :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEEAK: Takže to, co na tom AAvetu zjistili taky :o) Průjem, zvracení a cokoli z toho s krví vypadá děsivě, ale u psa takhle probíhá polovina gastroenteritid, které se fakt řeší jen tou dietou a případně tlumením zvracení a něčím na regeneraci střev, u velké dehydratace je na místě kapačka, ale tady to může být názor od názoru, kdy už jo a kdy ještě ne. Zpravidla pes, který neváží kilo a půl, se zvládne hydratovat tím, že po utlumení zvracení začne znovu pít. A dovolím si myšlenku, že kdyby ty veteriny navštívil v opačném sledu, tak by dost možná postup byl stejný - na první řeší zvracejícího průjmujícího psa a na druhé řeší zvracejícího a průjmujícího psa s vyděšeným majitelem, který nebyl spokojen s postupem jinde, takže teď je potřeba udělat víc, klidně i víc, než je nutné.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TAPINA: mám to zprostředkovaně, takže nevím 100% .. prý asi vyčmuchala někde nějakého vira .. byla hodně dehydrovaná a tělo to nezvádalo
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEEAK: A co jí teda nakonec bylo?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    proč se tohle děje?.. před pár dny mi v noci volal kamarád v hrůze, že jeho fence něco je (průjem, zvracení, krev, nežere) a on neví kam zajet .. osobně zkušenost nemám, tak jsem mu nedokázala dát referenci a jen mu poslala anonymní seznam názvů/adres/telefonních čísel .. nakonec vyrazil do AAvet (který byl nejblíž) a kromě horentního účtu, injekce cerenie a rady aby jeho pes týden nic nejedl mu neřekli nic a poslali ho domů .. včera ráno byl tak v háji, že jsem ho vpodstatě musela umlátit argumentama, aby mi dal šanci a vyrazil do Galee (kam chodíme s B.) a kde tu jeho chlupatku konečně vyšetřili a pravděpodobně i zachránili .. díky za tuhle ordinaci!
    .. nicméně mě docela vyděsilo, že dovezete zvíře na pohotovost a tam nejen že neudělají žádný vyšetření, neřeknou vám co se děje, zalepí to jednou injekcí a s očividným problémem vás pošlou domů s tím, že má mít zvíře týden dietu a kdyby se to zhoršilo (podle mě teda už nebylo moc kam, když jedu na pohotovost) tak máte přijet znova?!?
    .. máte vyzkoušenou důvěryhodnou veterinární pohotovost? nerada bych, aby se mi tohle někdy stalo :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam