• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    KACULKA: Zkus to jeste konzultovat u Hnizda v Animal Clinic, Praha
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    VERCA_ZABA: akorat Musil se v Ceskym Brode uz moc nevyskytuje? Hopsa hejsa, do Brandejsa...
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    KACULKA: názor nemam, jen jsem kyčle u mého psa řešila s Musilem právě z Českého Brodu a považuji ho za nejlepšího v oboru, Duchek nám taky rval totální endoprotézy obou kyčlí za cenu slušného ojeteho osobáku..
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    KACULKA: urcite se vyjadri Tapina s profi nazorem. Ja coby neodbornik a laik s mnoha zkusenostma bych volila resekci. Mas mlady a lehky zvire, o moznostech 2 a 3 bych neuvazovala. Kdyz je to dobre zoperovany, par tydnu striktne klidovyho rezimu (pakarna, ale vyplati se to) a pak postupnou zatez, zvire do budoucna osvalit a melo by to byt dobry. Zkusenosti s ortopedem operaterem mam vyborny, ale mimo Prahu.
    KACULKA
    KACULKA --- ---
    Operace kycle u psa - mate nekdo zkusenosti?
    Me 10ti mesicni stene Strakace (16.5kg, tak max 18kg v dospelosti) pred 2ma mesici blbe skocilo a podarilo se mu poskodit si tu hlavici steheni kosti vrustove zone tzn. po 2mesicich kulhani ma tu stehenni hlavici uz uplne donicenou, vznika tam nekroza atd. (rozdil od prvniho rentgenu pred mesicem a druheho pred tydnem je znatelny i pro uplneho laika). K tomu ma pry stredni dysplazii, coz pravdepodobne tomu zraneni vyrazne dopomohlo. Hlavice kazdopadne musi pryc. A jelikoz se to horsi, chtelo by to rychle, a vzhledem k prazdninam maji skoro vsude plno - k ortopedovi pres Strakace na Podebradskou (drive Kolma) jsem objednana az 13.7.

Ma otazka zni – ma nekdo zkusenosti s temito druhy operaci? Jak se to hoji, jak to pes snasi, pripadne zkusenosti s ortopedem operaterem.
    Moznosti jsou nasledujici:
    1 - u psu do cca 20-30kg se dela Resekce hlavice a krcku steheni kosti = misto toho naroste jakysi pakloub, obali si to svaly a slachami a psa uz nic neboli a vesele funguje dal - akorat chodi trosku divne a ma tu nohu kratsi, ale udajne jim to nijak nevadi a u lehkych a sportovnich psu, je udajne kvalita zivota temer jako kdyby mel zdravou kycel (kazdopadne ho nic neboli), bude vsak nutna prubezna dornovka, fyzioterapie a netusim jestli pes pak bude moct na celodenni vylety apod. - cena do 10ti tisic
    2 - endoproteza "cementova" - cca 30tis
    3 - endoproteza "titanova" - hogo fogo na miru vytesany kloub z USA - cena 80tis (Vet Centrum Stodulky)

Zatim mam jen jeden nazor z ortopedie Stodulky, kde mi pan doktor Duchek pochopiteln rval tu za 80tis, coz chapu, preci jen je to byznys, ale nejak nejsem presvedcena, ze je to nutne pro meho psa to nejlepsi (a ani se mi nezda jeho vyrok, "50% cementovych endoprotez se do 2let vydroli")
    V patek jedu na chirurgii do Ceskeho Brodu, tak budu mit druhy nazor, ale neni nad prime zkusenosti…
    Diky!
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    MONROE: mela jsem psa s podobnou diagnozou, ten to mel coby metastazi od osteosarkomu. Pravdu rict, necekala bych, az mu slezina rupne. Ke zlepseni bez operace rozhodne nedojde, a ve 13 letech nechat kuchat psa, to bych taky neudelala. Rozloucit se, doprat mu prvni posledni a nechat ho uspat, co nejdriv.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MONROE: :( držím palce ať je líp
    MONROE
    MONROE --- ---
    MONROE: sono prokazalo jasnou rakovinu sleziny, ma prednison, ale pokud do 5dni nebude zlepseni, tak bohuzel. :(

LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    MONROE: několik procent je co? Stojí a chodí?
    Mně předchozí pes totálně ochrnul, když mu prasknul jeden z výrůstků spondylózy a tlačil na míchu. Příčin může být víc, ale bez důkladného vyšetření (například rtg páteře) ti asi nikdo nic konkrétního neřekne.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    TAPINA: dík. to jsem sice nechtěla slyšet, ale přesto dík :/
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HUDOUS_ML: Mastocytomy jsou celkem svinstvo. Ideálně odoperovat a doplnit chemoterapií (existuje lék přímo na tenhle typ nádorů). A to celé u specializovaného onkologa. Ono to má tendenci se rychle vracet a hodně rozlézat, není to typ nádoru "vyříznem a je to".
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    prosím o názory.. fena boxera, 9 let, v březnu prodělala uzavřenou pyometru, kastrovaná za minutu dvanáct, ale podařilo se jí zachránit. Teď jí veterinář vzal vzorky ze dvou bouliček na těle (na krku a na boku) a jedná se o mastocytomy (podrobnější info nemám, zpráva od veta není k dispozici). Vet říká, že kdyby se jednalo o jeho psa, tak by to odoperoval. Pes patří babičce a ta, s ohledem na nedávno prodělanou narkózu a poměrně vysoký věk, je z operace trochu nervózní. Slíbila jsem jí, že zkusím zjistit názory jiných veterinářů. Co vy na to? Operovat nebo neoperovat?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LA_PIOVRA: Asi :o) Může to indikovat spoustu věcí, ale pokud to není vyloženě výrazné natočení, tak asi nic. Nejspíš nemá úplně dokonale rovnou páteř.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    LA_PIOVRA: taky bych to viděla na nějakou blokádu / rotaci v krční páteři
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TAPINA: co muze indikovat psi hlava lehce na stranu, vsimam si, ze obcas ji Lila tak ma na vychazkach, asi bych si toho nevsiml, kdyby nemela velky stojaci usi a jak ma hlavu pootonecou trosku, tak ji to jedno na srane, kam je natocena "pruzi".
    (realizuju se chypochondrii na psovi?:)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BODY_SUIT: Často se to právě opakuje, protože když je v tom mozku zhoršené krvení, tak se může kdykoli takový problém vynořit někde o kus vedle. Ale ten Karsivan by to měl zlepšit.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TESSS: To asi jo, ale příjemný to není.
    TESSS
    TESSS --- ---
    TAPINA: jeste jeden dotaz, vydrzi to do zitra?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BODY_SUIT: Tak s tím mám bohaté zkušenosti u vlastního psa. Béčko super, přidala bych Karsivan na prokrvení mozku, protože to bývá obvykle u seniorů příčina - lokální nedokrvení. Sleduj, jestli nemá nějaké problémy s chůzí, typu šoupání tlapkama, chůze "nakřivo", to pak může působit potíže do budoucna. Jinak takový pes obvykle nemá problém, pokud se atak nezopakuje.
    TESSS
    TESSS --- ---
    TAPINA: diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam