• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BALAENA: Může, ale málokdy jsou. Psi a kočky vosy s oblibou loví, často se jim povede překousnout ji vejpůl a žihadlo nedostat, někdy taky ne, ale není z toho žádná tragédie typu oteklé dýchací cesty a volání záchranky (můj muž trefně popsal situaci, kdy náš pes dostal na výletě žihadlo do tlamy slovy "a pak jde chvíli trucovat do lesa"). Otok bývá malý a netřeba ho řešit.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MAR_TINA: Toho se přesně bojím. No, už radši dostala botou. Vosa, i když kočce taky moc nechybělo, jak chtěla mocí mermo asistovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BALAENA: jsou to blbky, obvykle vosu chňapnou tlamou a dostanou žihadlo tlama - jazyk apod.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    Může být kočka alergická na vosí bodnutí? Vlétla nám do bytu vosa a já bych už fakt potřebovala vypadnout...
    I když, i kdyby alergická nebyla, s oblibou si zpestřuje jídelníček uloveným hmyzem. Takže řešit.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Už jsem to zavřela a nevím, kde to bylo. Nějaký náhodně vygooglený novinový článek, ale o té označené lokalitě se zákazem vstupu vím i od lidí, co tam bydlí.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TAPINA: hodila bys prosim odkaz kde na to koukas? Dekuji :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Ano, jsou označené.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TAPINA: jj, to je taky logicke. A prosim te, predpokladam ze to plati jen pro urxite oblasti?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A teď ještě čtu, že dalším (možná i hlavním) důvodem pro zákaz vstupu psů na území je to, aby divočáci nebyli vyplašení a nerozprchávali se na další místa. To taky dává smysl.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TAPINA: diky. :) chapu to tedy jako prevenci, ale pro psy to nijak ohrozujici neni.. Pokud tedy samozrejme nebude ono prase jeste mit i aujezkyho?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Nepřímým přenašečem může být klidně i člověk, leckde je zákaz vstupu do lesa úplný. Ono je to opatření z řádu hysteričtějších, ale svůj smysl to má. Tu nemoc jsme tady doteď neměli a fakt ji tady nechceme, takže lepší je plašit víc, než míň, dokud se ohnisko nepodaří zlikvidovat. Virus je dost rezistentní, stačí, aby se pes vyválel ve zdechlině a pak se pohyboval v okolí nějakého domácího chovu, a průšvih je na světě.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Momentalne rikali v radiu, ze udajne by mohli byt psi prenasecem africkeho moru prasat - ze je zakaz vstupovat s domacimi mazlicky do lesa. Mate nekdo nejake blizsi info? Je to nejaka kravina, nebo ne?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERCA_ZABA: V jižních částech USA se psi běžně takhle ošetřují, nevím proti čemu konkrétně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    BODY_SUIT: očkovat obecně proti čemukoli v místě nákazy je dost nebezpečné. Spíš by mě zajímalo jakou mám šanci že se s tou nemocí můj pes vůbec setká. Teď jsem našel nějaký článek a tam je psáno o rakousku jako o infikované zemi (je celá červeně označena) A pak pod tím čtu že v Rakousku byli nalezeny 3!!! případy.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    BODY_SUIT: ano, dá se očkovat tam, ale nikdo to nedělá... i když jsme byli na Tarife na normálním očkování, tak jsem se o tom s vetem bavila a je to opravdu výjimečně, že by to tam ockovali.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TAPINA: tak to nevim ve španělsku i ve francii je pes trochu něco jiného než u nás, tam má max obojek proti blechám (většinou na několik let) a to je vše.

VERCA_ZABA: mám podobnej názor
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    TAPINA: no, jako asi jo, ale to mluvíš o kterých lidech? nenarazila jsem na Španěla, Portugalce nebo Francouze, co by do psa x let rvali takovýhle nějaký prášky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VERCA_ZABA: Milbemax se preventivně dává po měsíci a to se klidně rok v kuse cpát dá. Lidi, kteří žijou v těch zasažených lokalitách ho takhle celoročně dávají.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    CUKI: nikde to není. my to docela zodpovědné řešili při cestě předloni, plánovali jsme cestu na necelý rok - Francie, Španělsko, Portugalsko a Maroko. a ono se. to do psa taky nedá cpat rok v kuse, měli jsme teda Milbemax a cpali to do něj po cestě tam a v Maroku a pak už ne. proti Leishmanii se dá očkovat, ale je to takový, že žádný veterinář nezná veterinare, kterej by to dělal...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CUKI: To asi nikde takhle přehledně sepsáno není.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam