• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    KACULKA
    KACULKA --- ---
    KACULKA: Předem se Omlouvám za román, ale chtěla jsem dopsat pokračování a zkušenosti s operací kyčle u téměř ročního psa - jmenovitě resekci hlavice kosti stehenní, kdyby se to náhodou někomu hodilo, měl podobný problém a nevěděl si rady apod.
    Alfons je Český Strakatý pes, v 8mi měsících začal kulhat na zadní nožku po zcela minimálním poskočení. Nikde nic oteklého atd atd = klidový režim 3týdny, nelepšilo se to, následný rentgen ukázal úlomek kosti v kyčelním kloubu, diagnóza nejistá, nikdo si nevěděl rady co by to mohlo být, všichni se shodli na pokračování klidového režimu s tím, že ať to bylo co to bylo, mělo by se to zhojit do cca 4týdnů. Kulhání stále stejné, po dalších 4 týdnech tedy další rentgen, tentokrát už hlavice stehenní kosti zcela deformovaná, v příšerném stavu i na první pohled a bylo třeba hlavici odstranit.

Obešla jsem a obeslala s rentgeny a žádostmi o radu snad všechny ortopedie v Praze a okolí (tímto děkuji všem za rady a doporučení!)
    Pan doktor Musil z Českého Brodu byl velmi milý a našel si čas odpovědět mi na email a pak radit přes půl hodinz po telefonu.
    Ve Vet centru na Stodůlkách jsou jistě skvělí odborníci, ale nelíbilo se mi, že mi rvali tu endoprotézu za xz tisíc a znělo to jakože ostatní varianty jsou špatně (je to můj první pes a první problém, byla jsem snadno ovlivnitelná)
    Pan doktor Hnízdo na Bílé Hoře se zdál býti vcelku drsný (podle mě přehnali uspávací dávku, pes ještě 2hodiny nemohl chodit, já tam jak na potvoru jela přes celou Prahu tramvají, na stole byla šmouha krve jak blázen asi z kanyly, no nadšená jsem při tom pohledu úplně nebyla, ale Alfons z toho žádnou újmu neměl a moje sestra je zdravotní sestra, takže tenhle lehce cynický (čti nešišlavý) přístup chápu a nijak mi nevadí) Každopádně jsem měla dojem že mluvím s profíkem s hromadou zkušeností, který mi nemaže med kolem huby, ani se mě nesnaží k ničemu přemluvit, říká jak to je a také mi i do posudku jasně napsal, že možnosti mám dvě - tzn Resekci a Endoprotézu. Dodal, že resekce se u nás dělá desítky let a že to umí každý, takže on jako chirurg by samotřejmě volil endoprotézu, která toho psa někam posune, ale že je to na mě. A ještě jsem dostala podrobný návod a doporučení co a jak s operací kyčlí, což jsem hodně ocenila.

Rozhodnuto tedy bylo pro Resekci - už jen proto, že po resekci je třeba, aby se pes co nejdříve rozchodil (už ho v kyčli nemá co bolet), kdežto po endoprotéze je třeba být dlouhé týdny vklidu, což s ročním Strakáčem prostě není možné, pokud se nenasadí sedativa, si myslím.
    Nakonec jsme byli na Veterinární klinice Poděbradská (dříve Kolmá), kde jsem s celou tou anabází začala. (mohla jsem si celé to martyrium a obíhání klinik odpustit? asi ano, ale holt jsem si chtěla být 100% jistá, že dělám to nejlepší rozhodnutí) Operoval pan doktor Jíša, první půlhodinu, při holení, jsem byla přítomna a doktor i sestřička ochotně odpovídali na mé dotazy. Po cca 2,5h mi volali, že si pro něj můžu přijet a vše dobře dopadlo.
    Přišlo mi, že se Alfonsovi okamžitě po operaci ulevilo, ikdyž teda těch prvních 12h po zákroku probírání se z narkózy bylo hodně náročné (hlavně pro mě tedy :)
    Pan doktor/operatér Jíša potvrdil, co už pan doktor Hnízdo odhadoval, že se jednalo tzv. Legg-Calve-Perthes syndrom. Jedná se "aseptickou nekrozu hlavice stehenní kosti. Příčina tohoto onemocnění není plně známa, ale je zřejmé, že základem je porucha krvení oblasti stehenní kosti. Hlavice začne pomalu odumírat a chronické změny vedou až k jejímu postupnému rozpadu. Onemocnění převážně mladých psů malých plemen" - hlavně prý u yorkshirů, ale před měsícem jsem poprvé narazila na zmínku tohoto onemocnění u Flat coat retrivera (ten tedy musel na endoprotézu, na resekci už je to plemeno moc velké/těžké)

Alfons je teď 2 měsíce po operaci, prvních pár týdnů měl klidový režim s minimem vycházek, zásadně na vodítku a pomalá chůze krokem, aby byl nucen tu oslabenou nohu používat a každý týden jsem pomalu a opatrně prodlužovala vycházky. Ještě že byl srpen a vedro a Alfons byl obecně méně aktivní. Teď už zase může být i na volno, ale nepřeháním to, nechodíme víc než na hodinu, přeci jen má tu nožku ještě slabou, to nasvalování jde šíleně pomalu... Denně chodíme pomalým krokem do schodů (mám tady kousek dvoje schodiště 85 a 60 schodů, budeme mít oba krásný zadek brzy!), chystám se na cvičení na balanční čočce a každý den mu to trošku prohmatávám/masíruju a hledám na kterou rehabilitační kliniku se vypravit, abych si byla jistá, že postupuju správně....
    Každopádně Alfons je totálně vysmátý (on má obecně šťastnou povahu) a viditelně ho nic nebolí, pokud tedy nepřežene hru, to potom znatelně kulhá, ale už jsem se poučila a hlídám to. Takže teď už jen pevné nervy, nasvalovat a rehabilitovat a pevně doufám, že na jaře už budeme moci vyrazit na pořádný výlet.

PS - jen pro zajímavost, operace stála na klinice Poděbradská 5.600 se vším všudy. Pan doktor Hnízdo mi udělal předběžnou kalkulaci na stejný zákrok 13tisíc, ale považuju to za férové, je to holt kapacita a není důvod nenechat si to zaplatit
    PS2 - Pojištění jsem uzavřené měla, ale ta malá písmenka... Pojištění hradí vše do 30ti dnů od první návštěvy veterináře. Cokoliv po 30ti dnech je považováno za chronické a žádné pojištění to nehradí. Takže jsem poslala k uhrazení ty první dvě návštěvy veterináře a první rentgen celkem za 3.300, a ostaní rentgeny a operace atd, celkem dalších 15tis celkem už jsem platila sama. Holt to pojištění funguje podobně jako cestovní pojištění pro lidi do zahraničí - akutní péče ano, ale táhnoucí se věci ani náhodou...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AKNAMOR: ona to u kotěte nemusela poznat. Může mít tu "špínu" v uchu malou a nesvědit ho to nebo si nezkušený majitel myslí, že to je normální. Jakmile kotě přeléčí, bude to pravděpodobně v pohodě. A taky by mělo být odřervené a očkované, než si ho příště vezmete ke svým kočkám.
    AKNAMOR
    AKNAMOR --- ---
    ADITU: diky moc všem, ve středu ráno s ním manžel půjde. Mámě řeknu samozřejmě, jinak už kotě hlídat nebudeme
    ADITU
    ADITU --- ---
    AKNAMOR: vypadá to jako svrab. přesně řekne ale až vet, až se na to podívá pod mikroskopem. léčba nebývá obtížná - pipeta za krk a čistit uši. radši nech prohlídnout a příp. ošetřit i kotě, ať si to nepředávají dokolečka.
    ACKO
    ACKO --- ---
    AKNAMOR:ušní svrab je dobře léčitelnej, aspoň náš veterinář to jen jednou vymazal nějakou tinkturou a bylo to do týdne pryč. Daleko horší jsou plísně.
    XLACHTAN
    XLACHTAN --- ---
    Tohle imo bude svrab, léčili jsme u kocoura asi před rokem.
    AKNAMOR
    AKNAMOR --- ---
    VERCA_ZABA: nesmrdí to vůbec
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    AKNAMOR: smrdí to nejak? svrab zapáchá
    AKNAMOR
    AKNAMOR --- ---
    REK11: no to snad ne.. a teď mi máma napsala, že dřív se to kotě drbalo, ale už to nedělá. Se zblázním, já bych nikomu kočku na hlídání nedala, kdybych si nebyla jistá, že je zdravá
    REK11
    REK11 --- ---
    AKNAMOR: to normálně vypadá jako ušní svrab....
    AKNAMOR
    AKNAMOR --- ---
    Kocour začal klopit uši, jak kdyby se něčeho bál, našla jsem mu v nich tohle
    Co to může být? Asi ho to i svědí, má to i rozdrápaný do krve. Na veterinu se dostanu asi nejdřív ve středu, ale určitě s ním chci jít. Hlídali jsme mámě týden její nový kotě, teď je týden pryč, nemůže to být od něj (dost spolu blbli)? Druhá kočka, která si ho vůbec k sobě nepustila, je v pohodě (moc se nekámoší ani s tím naším)...
    Díky

VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    HYSTERIA: to urcite..:/ a jak rikas, zima bude hodne blbá. ale treba se na nej usmeje štěstí a najde nějakýho línějšiho panička:)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANEZ: Super, pak dej vědět výsledky, to by mě docela zajímalo.
    ANEZ
    ANEZ --- ---
    TAPINA: Ahoj, tak jsem byla vcera u sveho veterinare, sam zacal o panu Rybnickovi mluvit a dneska mu bude volat a resit jak dal postupovat. Dekuju moc za rady
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    HYSTERIA: to jo :( držím palce s hledáním dočasky nebo nového domova, už to na mě na fb vyskočilo minimálně pětkrát dneska
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    HUDOUS_ML: no zima v kotci na tohle bude průser jak hrom..
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    HYSTERIA: lepší kyčle, než mícha. Akorát se i s touhle diagnózou pracuje výrazně líp doma, než v útulku :/
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    VERCA_ZABA: to jo, akorát mu to výrazně snižuje šanci na dožití jinde než v útulku no...
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    HYSTERIA: chudak.. ale i s tim se dá žít:)
    HYSTERIA
    HYSTERIA --- ---
    HYSTERIA: tak feedback: obě nohy DKK 4 stupeň.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam