• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..

koukněte sem...

rozbalit záhlaví
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TAPINA: mám dvě bytovky, dvouletou a roční. čistě bytový, i bez balkonu, natož výběhu ven
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BALAENA: Sjednocuje se běžně tak, že kočka, co má být později, se může naočkovat o nějaký ten měsíc dřív. Jinak teď už je doporučení rozočkovat mladou kočku několikrát po roce a pak už může chodit po třech letech, pokud se nevyskytuje pod vysokým infekčním tlakem. Ale tohle pouze při očkování živou vakcínou, Biofel je rád, že drží tak nějak ten rok (a někdy i selže).
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    BALAENA: ta základní trojkombinace je herpes, kalicivirus, panleukopenie. K tomu někdo dává jeste kombinaci s chlamydiemi a případně i vzteklinu. A očkováni má obvykle schéma po 12 m +2m, takže se to dá sjednotit
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TAPINA: na co všechno vlastně je to základní očkování, co se dává po roce?

a dá se to očkování nějak posouvat (dát už po 11, nebo naopak třeba po 14 měsících)? bylo by pro mě logisticky jednodušší vozit očkovat dvě kočky naráz, čili během několika let jim to sjednotit na jeden termín
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARZA: Útulkové kočky, které předtím žily se svrabem dlouho, mají často uši chronicky podrážděné, takže to dlouho trvá, než se zklidní a než taky zmizí to naučené chování, že se uši škrábou furt. Jestli už tam je jen maz, stačí čistící kapky.

Oči - jedna věc je hepres, který je asi prapříčinou toho všeho, ale může tam být i sekundární infekce. A ta by pak už byla přenosná i na druhou kočku (počítám, že na herpes je očkovaná).

ARZA
    ARZA --- ---
    Mám tu dva dotazy - před cca dvěmi týdny jsme si přivezli kocoura z Měcholupskýho útulku.
    (Předtím ještě strávil 3 týdny karanténu v dočasce u kamarádky)
    Pár dní předtím, než jsem ho přinesla k nám jsem ho svezla na naší veterinu, aby ho tam vet prohlídl a přetestoval.
    Mimojiné mu kontroloval uši a výtěr pod mikroskopem (v útulku mi řekli, že měl svrab) a řekl, že už je tam jen maz.
    Kocour ale neustále třepe hlavičkou a uši si škrábe.
    Můžu ještě nějak znova přeléčit? Případně ještě oba další kočičáky co máme doma - a čím?

A další potíž jsou oči. Vet na to koukal a říkal, že to je na 90% herpes a že s tím kromě podpory imunity nic moc neudělám. ( Dostala jsem na to teda Virgan, ale mazání nedopadlo moc úspěšně. Už si na mě dává majzla a sahat si na hlavu nenechá.) Dostávají tedy vitamínový pasty od gimpetu, dva starší kočičáci mi v pohodě baštěj pamlsky s lysinem, novýmu kocourovi dávám do kapsiček f-lysin v prášku a žere to.
    Nicméně nemam pocit nějakýho velkýho pokroku a spíš mi přijde, že to od něj chytla i moje starší černá kočka, i když to na ní neni moc poznat, jak je černá.
    Jak dlouhej průběh má propuklej herpes, mám ještě čekat? Přijde mi, že krom toho že je to hnusný, ho to moc netrápí.

Takhle blbě se ptám proto, že kdykoli jsem ho převážela, počural se chudák a narvat ho do přepravky je fakt boj:/
    Nechci ho ještě víc stresovat.

CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    LAETATIO: hele nevidela bych za tím nic jiného, než denaturaci bílkovin :). Proste když budeš chtit zlomit čerstvou kost, tak to nepůjde/půjde blbě, ale zkus vyndat kost z vývaru - bude se štěpit a lámat úplně sama, bílkoviny z ni jsou ve vývaru :)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    TAPINA: řekla bych, že po letech barfování máme množství kostí poměrně vychytané :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAETATIO: No, nikdy jsem neřešila střevo propíchnuté špatně naštěpenou kosti, ale psy, co mají rektum zabetonované kostma tak, že jim jde o život, tak ty mockrát. Tohle je ten problém.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    TAPINA: nejde mi ani tak o zacpání, jako o to, že se tepelně upravené jinak štěpí

CAMELLA: dík, jsme zrovna uprostřed stěhování, ani googlit nemám moc sílu. O nějakym vysvětlení, proč jsou uvařené kosti tvrdší a křehčí asi nevíš, že? (nehledej, jen jestli náhodou nemáš něco v hlavě nebo v záložkách prohlížeče :) )
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAETATIO: Zacpat se dokážou i syrovýma.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    LAETATIO: po pravdě zbeznym googlenim jsem našla toto, přijde mi to napsané celkem příčetně...
    Pes a kosti: vařené a zvěřinové jsou životu nebezpečné | RadaVeterináře.cz
    https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/pes-a-kosti-varene-a-zverinove-jsou-zivotu-nebezpecne-161
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    a ještě jeden dotaz - nemáte někdo po ruce dobrý článek, který by vysvětloval, proč syrové kosti ano a tepelně upravené ne? Máme doma vždycky jednou za čas takový střet na téma: my jsme to psům vždycky dávali a nikdy neměli problém. A protože zítra budu péct hovězí žebra, chtěla bych mít v ruce nějaké podklady...
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    TAPINA: Tak to je dobrá zpráva, dík :) Nebudu teda panikařit, nechám dům domem a budu věřit, že to nabrali venku a že jsem odlovila ty potvory všechny, nebo pošly, když si sosli ošetřených psů :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAETATIO: Naprosto kdekoliv. V lese stačí, aby někde opodál nějaká mrtvola ležela, blechy ji začnou opouštět, když chladne, a hledají si v terénu nový domov.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    kde všude můžou psi přijít k blechám? Byli jsme o víkendu na baráku, kluci jsou furt s náma, nějaký invaze bych si všimla (i proto, že spí s náma a mě blechy vždycky ožerou jako první). V neděli ráno jsme byli na procházce a když jsme se vrátili, byli plní klošů a vytahala jsem z nich snad i 20 blech - celou procházku byli na vodítku, nepotkali jsme psa, nečuchali k ježkům, k mrtvolám a nejblíž kolem nás proběhla srna asi na 5 metrů. nechápu, kde se na nás ty blechy natáhly (a přemýšlím, jestli nevystříkat barák biokillem, ale dům je asi 5 let neobydlený, to snad nemůžou přežít tak dlouho, ne?).
    A potom, co jsem je z kluků obrala, jsem nenarazila už na žádnou další - jeden má už nějakou dobu Bravecto, další Foresto a malej nic, ale zase má takovou srst, že kdyby měl blechy, tak je najdu. Našla jsem na nich dneska při důkladné probírce jen pár mrtvých klošů.
    Je možný, že by byly blechy zblblý z přípravků, co maj velcí psi a podařilo se mi vysbírat všechny?
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    TAPINA: dík za info
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PHOBOS99: S chronicky zúženým nic moc nejde. Udržovat na uzdě mikroflóru čistícíma kapkama s dezinfekční složkou, udržovat ucho v suchu. Pokud ani to nestačí a zvukovod je v takovém stavu, že při nejlepší péči jedou záněty pořád dál, tak je to indikace na chirurgickou resekci zvukovodu.
    PHOBOS99
    PHOBOS99 --- ---
    TAPINA: měla bys, prosím tě, nějaký tip, co dělat se zúženým zvukovodem u psa po opakovaných zánětech?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TESSS: Ano, je to potřeba. Jednak to začerstva je dost bolestivé, když se s tím něco zkouší dělat a potom když se dostatečně nepočká, vrací se to rychle zpátky a musí se to řešit opakovaně až třeba nakonec chirurgicky. Můj standardní postup je počkat týden, pak hematom vypustit a aplikovat stejnou jehlou depotní kortikoid, za pár dní kontrola a v případě, že se to trošku naplní zpátky, tak postup opakovat. To většinou stačí.
    TESSS
    TESSS --- ---
    Chci se zeptat pes má na boltci subhematom. To ze má na konci ucha polštářek naplněný tekutinu - tak nějak to vypadá, jsme si všimli dnes ráno. Vetrinarka rádi počkat do příštího týdne, až se to úplně náplní a pak se to vypustí. Zajímá mě, jestli je třeba opravdu čekat do příštího týdne? Psa to na dotek neboli, ale je takovej skleslej, obě uši nepostaví a oni se neotřepe. Máme podezření, ze k úrazu došlo minulý týden v úterý při potyčce s jiným psem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam