• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    EVILMIND: Odcervuju co tri mesice, protoze Trojnozka beha venku, lovi mysi, ptaky a kdejakou jinou havet. Doktorka mi to schvalila.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    EVILMIND: je to látka, která je toxická specificky pro ty dané parazity a třeba když jsou v domě malé děti, tak je doporučené odcervovat každé tři měsíce, rozhodne to není žádný extrém
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    CAMELLA: nechodi ven. Ja si myslel, ze odcerveni vlastne predstavuje vpusteni nejake jedovate latky nizke koncentrace do systemu, takze by se jako nemelo delat tak casto?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    EVILMIND: a nechodí její kočky ven, když je vozí na venkovskou veterinu? Jinak ne, ničemu to neškodí
    EVILMIND
    EVILMIND --- ---
    Odcervuju klasicky jednou za rok kapickou za krk, a ted tady mam novou kolegyni, co ma taky kocky, a rika mi, ze ona tohle dela kazde 3 mesice (na nejake vesnicke veterine). Neni to spis nezdrave?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MAR_TINA: Osmaci se chovají vždy ve skupině, tedy aspoň po dvou a ovoce nesmí ani čerstvé, ořechy ideálně taky ne, ani jako pamlsek. Jako pamlsek se jim davaj třeba sušené pampelišky :). A jinak hlavně seno a větve no :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMELLA: co je špatně? třeba ho ještě někdy mít budem?
    měl větvičky, seno, zeleninu, zelený listí
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MAR_TINA: Hihi a dneska by tě chovatele osmaku roznesli na kopytech hned za několik věcí v tvém příspěvku :-D
    (Jo, od chovu morčat a potkanu jsem se dostala k osmakum :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMELLA: jo takto jsme měli osmáka, došla jsem pro směsku a bylo divný, že to vypadalo jako lidské musli, samé sladké ovoce a oříšky. Něco jsme našli, osmák dostal seno a zeleninu (nerad) a kousek ovoce a oříšek jen jako pamlsek na ochočování.

Naše morčata měla výhodu dávného chovu, krmilo se to jako králík a jídlo z krabice nikoho nenapadlo.
    (Ale v zimě dostávaliv neděli teplou meltu :))
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MAR_TINA: nicméně je to spis o kvalitním vstupu, já jsem zkoušela jak pravidelné prevence, tak i zvířata, která antikokcidika nikdy nedostala a rozdíl v dožití nebyl žádný :). Fakt asi největší rozdíl udělá strava, ve chvíli, kdy se na CZ trh dostaly různé “zdravé” směsi krmení speciálně pro morčata (a já to zvířatům pravidelně dávala, protože je to přece zdravé, jsou v tom vitaminy atd.), šla délka dožití dost strmě dolů (většina zvirat mi odešla na střevní potíže cca ve 2-3letech). Od chvíle, kdy jsem byla schopná si číst i zahraniční zdroje a studie a upravila krmnou dávku (převaha sena, tráva, minimum zeleniny/ovoce a jeste větší minimum kupovanych směsí/granulí), zase mi zvířata odcházela průměrně v těch 6+ letech
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: to bude ono
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Když dáváš preventivně, tak jo. Když se léčí až když nemoc propukne, tak se morče většinou zachránit nestihne, má to u nich děsně rychlý průběh.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA:
    CAMELLA: a tak proto ty pověsti :D

tak míchám sulfonamid do vody, tak naleju všem, ne. My ho dávali preventivně. Tak možná to dobré přežití. Plus čistota kotců, vyvápnění, časté výměny podestýlky, hnojiště daleko od králíkárem apod. U nás měli vždycky hotel.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MAR_TINA: mor morčata vůbec nemohou dostat, je to jen kralici nemoc. Kokcidie dostat mohou, davaj se jim stejný léky jako kralikum
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Mor chytit nemůžou, ale když přijde kokcidióza, tak králíci přestanou prospívat a morče chcípne. Takže chovatel ví, že má králíky přeléčit a morče vyměnit, dřív, než významně klesnou přírůstky :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: ono se říkala, že králíci jsou zdravější, protože morčata pochytají mor. Tak to byla hloupá pověra, že jo. Ale přežila pár útoků moru a kokcidiozy. Jenže roztok proti kokcidiím jsme dávali všem a možná nám je veterinář naočkoval s králíky, to si nepamatuju.

Pomůže k něčemu mít indikátor? Jakože chcípne morče, radši králíky zabiju a strčím na mrazák?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Ne nadarmo je morče v králíkárnách chováno jako indikátor průseru, odolné fakt není :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMELLA: a větvičky ovocných dřevin vlastně, na broušení zubů
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MONROE: no, to ale není správně. Musí zrát především seno, seno, seno. Jinak se život dost zkracuje
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMELLA: je to dávno a býval to vesnický prsk. Právě jsem myslela, že morče je takový odolný zviřátko.
    Krmeno tráva / seno, zbytky zeleniny, občas jablko nebo sušený rohlík.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam