užskoro měsíc řešíme našeho labradoida - drbe se. Drbe se hodně. Teď to pomalu ustupuje, ale já nad tím pořád dumám a snažím se dopátrat příčiny, aby se to neopakovalo.
Průběh - starší pes v dobré kondici s překrásnou srstí a naprosto čistou kůží se začal drbat. Drbáním začal reagovat na prakticky jakýkoliv dotyk. U veterinářky před asi 3 týdny jsme nafasovali šampon (stále pravidelně koupeme), dostal Bravecto (už x-tý rok, nemá na něj žádnou negativní reakci), dostali jsme radu dávat rybí olej (psi dostávají pravidelně různé oleje, teď máme myslím konopný nebo ostropestřcový a prakticky denně dostanou alespoň jednu mraženou sardinku + sem tam mají k večeři lososa nebo jinou rybu), pak nám nabídla nějaký prášek na imunitu za cca 1300,- s tím, že by se mu to pak možná mohlo zlepšit. Ten jsme tedy nekoupili. Teď má srst extrémně mastnou (nic takového jsem nikdy neviděla) a na problémových partiích (pod bradou) vypadá jako s léčícím se hotspotem - velké zarudlé strupovité plochy. Pes líná, skoro denně češeme, análky má vymačkané. svědivost pomalu ustupuje.
Loni nás postihlo prakticky to samé jen s horším průběhem - několik dní skoro vůbec nespal, jezdili jsme na veterinu, kde mu píchali bůhvíco včetně kortikoidů. Podezření na alargii na bleší kousnutí.
Já teď přemýšlím, jestli to nemůže být nějaký extrémní průvodní jev k línání. Před rokem a půl byl na kastraci, možná se mu pak línání ztížilo a způsobuje to tu svědivost a kožní problémy?
Jde mi hlavně o to, jestli můžu udělat něco, co tomu příští jaro předejde úplně nebo línání urychlí nebo cokoliv, co nás toho ušetří.
A dál zvažuju, jestli mu ta nejhorší místa nesjet strojkem. Vím, jak srst správně slouží, ale on celoživotně na hotspoty trpěl a to co má teď pod krkem má obrovské rozměry. Tak jestli ho neudržovat alespoň tam pod jara do podzimu nějakým střihem?