• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Jestli v zásadě vážně myslíš to, že ses v klubu o sociálních aspektech webu dostal k tomu, že Wikipedie je nahovno protože je v PHP, tak potěš koště :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jinak my asi na XENu budeme mit high-end věci, na vserveru low-end. tvrdím, že má cenu nabízet i low-end... šetří to nejen peníze, ale i elektřinu a jiné zdroje...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: já nabízím specialitu podniku - japonskou rybu Fugu (nebo jak se to píše).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: mala hospudka musi umet neco nabidnout... aby se uzivila a vydelala si na sve fungovani a rust. Treba specialni nabidkou jidel... ktery se mainstreamu nevyplati. A obvykle to tak take byva... Firma musi nejak (nikoliv neomezene) rust, pokud neroste a jen stagnuje, tak zpravidla driv ci pozdeji zanikne diky vlastni ztratovosti, protoze ta rezie kolem (naklady) proste roste - at uz jde o ceny energii, ci treba o naklady na lidske zdroje.

    Jinak, XEN umi sam o sobe spoustu peknych veci - mimo jine i live (bezvypadkovou) migraci virtualu mezi vice fyzickymi stroji... takze tvoje "jen za cenu rebootu" je v podstate svym zpusobem prekonane... a nijak svetoborne :) Virtualizace na hostingach neni dnes nic az tak neobvykleho, naopak si tim hosteri z toho co vim sami usnadnuji zivot na nutne hardwarove maintenance... kterym v dusledku vubec nezatezuji zakaznika... :)

    Ale zpet k tve otazce - chtels priklad tveho konkretniho neuspechu, predlozil jsem ho. Za priklad uspechu rozhodne nepovazuju, ze je neco pod tvym vedenim jen s vypetim vsech sil udrzovane nad hladinou zivota a jen cirou nahodou a diky obetavosti lidi kolem tebe to jeste neslo ke dnu davno uplne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no a co. takže to malá hospůdka má zabalit, protože velká hospoda přes ulici má plnou skříň hrnců ? jde taky to, jestli v nich někdo umí vařit... my chystáme třeba failover těch virtuálů mezi více servery, apod. skoro okamžitá migrace serverů jen za cenu rebootu, výhodou oproti XENu je agregace RAM a místa na disku.

    Cílem firmy nemusí být jen neomezený růst. Ale když jsme u toho, tak se slučujeme ještě s jednou podobnou firmou.. ale měla by to být symbióza, ne pohlcení...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ne, rust firmy fakt neni o tom, ze sis po dlouhe dobe koupil jeden novy server... :) z toho zadne WOW nekouka :D zvlaste ne u cloveka, ktery podnika vice jak deset let. Mluvis o jednom serveru a unika ti, ze tvoje realna konkurence ma takovych masin plne cele racky... a rozhodne to nikde na odiv nijak zvlast nedava ;) Ona ta motivace - krome vykonu je i ekonomicka, moderni procesory umoznuji snizit spotrebu (a v dusledku tedy i vydat mene tepla) a tim snizit naklady na odebrane energie...

    A jen pro srovnani, dvoujadro s 2GB ram a raidem mam i na svem domacim pocitaci, ono to fakt dohromady dnes uz tolik nestoji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOHNO: no popravdě, jeden klient Ruby on Rails od nás teď chtěl prchat ke Kraxnetu, ale překecal jsem ho, že snad nechá i virtuál u nás.

    každopádně plánuju cosi jako "QoS" na spotřebovaný výpočetní výkon... takže když si uživatelé Ruby připlatí oproti PHPkářům, a ti zase oproti Céčkařům... proč ne...

    každopádně u nás je nejdražší momentálně RAM pro ty virtuály, ne čas CPU. a Ruby je docela efektivní na paměť, co jsem tak koukal. Takže vlastně proč ne...
    JOHNO
    JOHNO --- ---
    XCHAOS: Na tom ti uz pojde aj Ruby on Rails ;-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jo - například nový hostitelský stroj pro virtuální linuxové servery.... nové 1U, 4jádrový CPU, 4 GB RAM, raid... jen jsem o tom nic nenapsal na firemní web, protože furt tlachám na NYXu. jenže jestli ono to nakonec není efektivnější, tlachat o tom tady - šíření drbů je koneckonců nejefektivnější forma reklamy...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no treba tvuj 'hosting', ktery v podstate stagnuje, ne-li chatra...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jo, tomu se pro změnu říká haló efekt. a ty ho pomáháš spoluvytvářet.

    co kdyby si jmenoval nějaký ten "neúspěšný projekt" ? a v čem byl neúspěšný, podle tebe ?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ...tomu se rika pud sebezachovy... :)) co clovek slysi a vidi kolem, to bohate staci... :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: to je naprosto v pohodě, tenhle klub rozhodně patří do kategorie "Zábava". jinak nechat za sebe Googlit jiné je docela efektivní... a já popravdě pár vygooglených odkazů taky už zveřejnil, takže spíš je to o tom, aby si každý sám našel důkazy pro to, co myslí opravdu vážně a chce o tom přesvědčit jiné. problém je, že ty asi nesleduješ těch pár klubů, ve kterých to myslím docela vážně, to co tam píšu... programátorské kluby jsou tak někdo napůl... něco málo o tom myslím vím, ale zároveň tam spíš jen tak nezávazně rejpu, a až na vyjímky nemám pocit, že by se kvůli tomu zbořil svět... tady na NYXu mám kluby poměrně rovnoměrně rozdělené, od těch, kde vysloveně rejpu a provokuju a snažím si dělat srandu, přes různě stupně zvídavosti a a nevyhraněné/nezávazné účasti v diskuzi, kdy sem tam rejpnu, a sem tam se snažím vtipkovat, ale v zásadě to beru vážně (takovým případem je i klub o Web 2.0, kde se flejmovalo posledně), až po pár klubů, kde to myslím celkem smrtelně vážně, co tam napíšu. Mám sem uvést rozpis které to jsou ?

    DANYSEK: no hele, nevím, co zrovna ty o tomhle můžeš vykládat, protože pokud vím, tak nikdy si se mnou na žádném mém ani jiném projektu otevřeně nespolupracoval.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kdyby jen setkal, tys nektere (tebou) nedomyslene projekty primo vedl... :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JOHNO: Však, tenhle klub mám taky v kategorii zábava ,)
    XCHAOS: Smutnější fakt je, že většinou chceš po ostatních, aby ty věci vygooglili za tebe - a to je to, proč jsou na tebe v mnoha programovacích klubech háklíví ("dokud mi nevygooglíte zdroj, tak vám nevěřim, navigujte si mně na kterej man chcete").
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: fakt je, že většina věcí o kterých píšu, se dají běžně vygooglit. je to jen hra o to, co se bude Googlit, no..

    JOHNO: podívej, jde prostě o to, že já se s nedomyšlenými projekty už setkal. já nikomu neříkám, že to dělá úplně špatně... já jen říkám, že by to vymyslet dělat lépe (otázka jestli realizovat...).

    Nenapsal jsem, že je Wikipedia špatná. Napsal jsem, že vidím jako problém, že je napsaná v PHP - to je všechno. Nápad je dobrý, realizace se udělala tak nějak narychlo, já to chápu, nápady je potřeba realizovat rychle, než nás někdo předběhne... ale to neznamená, že o tom já nemůžu napsat, co si o tom myslím.
    JOHNO
    JOHNO --- ---
    ALMAD: Niekedy je este fasa pozerat na argumentacne salto mortale diskusnych trollov. To si niekedy fakt uzivam.
    JOHNO
    JOHNO --- ---
    XCHAOS: "Co se týče toho, že programátoři v PHP jsou levnější než programátoři v něčem jiném, tak tahle argumentace neobstojí: Linux je napsaný v C a je zadarmo."

    Toto si zase spojil dokopy co za bordel? Tam ide o to, ze programatori v PHP na tom stravia menej casu ako programatori v C. A este su aj lacnejsi. To je proste fakt. Mas wikipediu v C zadarmo? Nemas.

    Tvoj nick dost silne koresponduje s tvojim spravanim.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: 10) tvoje signal-to-noise ratio se blíží nule a pro ostatní mají tvé příspěvky takřka nulovou informační hodnotu, takže jsou jim debaty s tebou vhodné pouze k zabíjení času, když potřebujou z něčeho "flushnout mozek" (můj případ).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOHNO: ok, vždyť ale já taky nenapsal, že Wikipedie je sračka.. já napsal, že PHP je sračka, a tudíž je škoda, že je v tom Wikipedie napsaná.

    Co se týče toho, že programátoři v PHP jsou levnější než programátoři v něčem jiném, tak tahle argumentace neobstojí: Linux je napsaný v C a je zadarmo.

    Tzn. základní problém je, že lidé s nápady se obrací na programátory, kteří chtějí dostat zaplaceno. Ještě jsou tady programátoři - rockové hvězdy. Programátoři, kteří chtějí napsat něco, co se bude fakt používat, a díky čemu se o nich bude mluvit. Samozřejmě.. ne všichni z nich umí programovat :-)) Ale existuje prostě více přístupů, jak udělat tu samou věc a jak motivovat lidi...

    Jak je to s alokací paměti v C, to samozřejmě tuším. Není tam reference counter... ale lze myslím uvažovat i jinak, než z hlediska garbage collection. Mým oblíbeným příkladem je dealokace CELÉHO spojového seznamu, navíc vytvořeného v náhodném pořadí: použití reference counteru v tomhle případě strašně brzdí (ale nepopírám, že si dovedu představit způsob, jak to udělat CELÉ dobře, a že nevím, jak to má udělané uvnitř Java...)

    Ale tohle je hodně technické, a já bych se raději v tomhle fóru držel memetického inženýrství... tzn. mj. fušování techniků do humanitních oborů...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam