• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ozýval se nejprve bzučák ohlašující že někdo zvoní dole na ulice na domovní zvonky, ale on nereagoval. Ale nepomohlo to - dostali se do domu tak, že zazvonili u sousedů. Zazvonili přímo u dveří, a když opět nereagoval, začalo se ozývat neodbytné bušení, neustále zesilující. Bylo jasné, že dříve nebo později vyrazí dveře. Ale on se nehodlal vzdát tak lacino. Najde nějaký způsob jak se ubránit.

    Ano - útočící simulakra již postoupila až do předsíně - oblečena ve značkovém oblečení nebo eroticky vyzývavém spodním prádle - osoby všech pohlaví i genderů. V davu se vyskytuje i několik zuřivě vířících nahých singularit.

    Převrací knihovnu tak, aby přehradila dveře a snaží se zabarikádovat v obýváku. Rozsypané knihy poskytují dostatečnou zásobu munice... snad se mu podaří postupující příval nekulturních zombies na nějaký čas zastavit.

    Nejprve po nich hází poličku s dětskými knihami, na kterých vyrůstal. Rozprskávají se v rozverných sprškách pestrobarevných jisker, a simulakra se zdají být touto podívanou na chvíli zabavena - to ale nevydrží dlouho, a po chvíli začnou postupovat opět vpřed, směrem k barikádě.

    Nastupuje těžší kalibr - ohlušují detonace brakové sci-fi a fantasy literatury na chvíli vytvoří nepřehlednou situaci. Ve vzduchu létají stránky z explodujících knih a podlahu začíná pokrývat radioaktivní intertextuální spad (střelivo obsahovalo ochuzený uran). Nicméně simulakra v zadních řadách vytahují oranžové party brýle a derou se přes dezorientované ležící postavy v prvních liniích opět dopředu.

    Ještě že po nich může hodit několik cyberpunkových autorů, Umberta Eca, Rushdieho Děti půlnoci v anglickém originále a několika studií z 90. let o teorii chaosu... přesně cílené nálety rozbíjejí několika nepozorným simulakrům hlavy a ostatní se zdají být na chvíli zabaveni ochutnáváním jejich mozků rozplesklých okolních na zdech.

    Přichází řada na beatniky, vzpomínky psychedelických gurů ze 60. let a Gándhího autobiografii. Toto se zdá postup simulaker opravdu na chvíli zastavit. Přemýšlejí, jestli mají zkusit olíznout papíry ležící na podlaze - nebo jestli mají raději vystřihnout jednotlivá písmenka, a strčit si je pod jazyk. Nicméně po několika hodinách tripování, které vysílenému obhájci kulturní barikády postihlo příležitost k několika cenným hodinám spánku, začíná bitva ožívat opět v původní intenzitě. Zbývají už jen zbraně hromadného ničení...

    Postkyberpunkoví autoři dohání simulakra na nějaký čas k hysterickým záchvatům křečovitého smíchu. Ale i když se válí na podlaze mezi hořícími listy zničených knih, přesto se plazí dále a vyzbrojeni polními mobilními telefony s fotoaparáty, wi-fi a walkamany, Bittorentem a YouTube se stále prodírají vpřed.

    Nakonec vytahuje z hromady knih, která se vyhrnula z knihovny, rodinný klenot - nesmírně tlustou Technickou Fysiku z roku 1961 - a vší silou ji vrhá směrem ke dveřím. Rázová vlna vyráží okna a trhá všem přítomným bubínky, a v předsíni se začíná zvolna zvedat oranžový hřibovitý oblak.

    Do nastálého ticha se začíná zdálky ozývat siréna sanitky, kterou zavolali sousedi...

    [ Cyklovýlet Praha - Brdy, kóta 718 / vylet / Praha - trasa Praha - Hostomice (?) - Brdy ]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    apt-get install maxwell-daemon
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://plato.stanford.edu/entries/other-minds/

    http://suif.stanford.edu/~jeffop/WWW/swom/

    update: původní http://www.theschwacorporation.com/ už dnes akorát hezky vydělává penízky... :-) content nikde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=3404

    Ve skutečnosti existují ekonomiky dvě: První, skutečná (reálná) ekonomika výrobků a služeb, kde na trhu probíhají transakce se zbožím proti platbám za toto zboží, a druhá virtuální neboli symbolická ekonomika peněz a finančních nástrojů, ve které se sází na budoucí pohyby cen a hazarduje hlavně s penězi druhých lidí.

    Tato druhá ekonomika není nutně podložena skutečnými toky zboží a služeb; jejím hlavním produktem jsou peníze. Produkuje peníze přímo, bez obtěžující přítomnosti skutečných výrobků nebo služeb. Jak je to možné? Hlavně díky spekulacím, sázkám, hazardní hře. Prostě s touto druhou ekonomikou je vždy něco v nepořádku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: to je pravda.

    tak tedy: mě je v přírodě dobře, ale pochopitelně: měl bych problém v přírodě přežít (bez zázemí civilizace) a navíc bych se tam asi po nějakém čase dost nudil. tzn. civilizaci nikdo rušit nechce - to především...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vsak i ekologie je casto filozoficka, sociologicka, politicka i psychologicka otazka... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: zamýšlím tu řešit Specifický způsob řešení otázek, které se svojí podstatou dotýkají např. metafyziky, filosofie, teologie, kosmologie, psychologie, sociologie, politiky, antropologie, teorie jazyka, teorie médií a metodologie přírodních věd - ale které jsou vedené bez použití sofistikované terminologie humanitních věd (tzn. tak, aby tomu rozuměly i malé děti).

    ekologii řeším spíš jinde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: myslím, že po dotažení té D8 to u nás bude celkem srovnatelné zrovna s tím Rakouskem. faktem je, že ty stavební firmy si na tom u nás hrozně nahrabou, a staví se u nás dost málo ekomostů, třeba proti holandsku:

    http://teckacz.cz/index.php?clanekid=649
    http://teckacz.cz/index.php?clanekid=648
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: dalnice nevedou do kazdeho prdelakova... faktem ale je, ze nase silnicni sit je silne zaostala, protoze soudruzi podcenili rozvoj automobilismu (vzpomenme zastaveni vystavby dnesni D1 po valce). Kdyz se clovek podiva do Rakouska, tak tam maji celkem slusnou a rozvinutou dalnicni sit... pritom je to spis "zelene myslici" zeme :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: co ty skutecne zamyslis je jen malokdo schopny vydedukovat :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    heleďte, ale začíná tady ta diskuze být MÍRNĚ offtopic, řekl bych, já to tu zamyšlel spíš pro diskuze na jiném levelu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: hele, budeš se divit, ale já občas programově jedu mimo dálnici, i když někam jedu autem. fakt mi to nebaví - já si cestování užívám, nejde mi jen o to "být v cíli co nejdřív"...

    u toho D8 je to asi čirá zlomyslnost ty obstrukce... jenže on tam mohl být přímý tunel, a ukazuje se, že by asi vyšel nakonec možná i levněji, než dnešní trasa.

    já osobně se sice v obstrukcích proti dálnicím neangažuju, ale ani je nehodlám odsuzovat. dálnice jsou u nás předražené, o tocích těch peněz rozhodují vlivné mafie a lobby, a jsou to i moje peníze, které platím na daních. nemám důvod k tomu cítit s tím systémem jakoukoliv solidaritu... jen ať se zelení potrénují v tom, jak lze byrokracii obrátit proti ní samotné...

    (samozřejmě, větší podpora všemu zelenému se u nás dá čekat až v další generaci, až se zjistí, že dálnice sice vedou do každého prdelákova, ale lidé kvůli tomu štastnější nejsou... to je přirozený vývoj, no... vždy jsme byli pár desítek let za Evropou...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vsichni chteji dalnici - jen nikdo ji nechce pod okny. I ty ji chces, podvedome, neprimo, zprostredkovane vyuzivas jejich benefitu a ani si to neuvedomujes. To same se da rict o energiich, naprosto komicke je tohle u "zelenych" rakusaku, kteri nadavaji na Temelin, ale pritom se bez dovezenych energii (i te temelinske) neobejdou.

    Navic, imho je kvalitni komunikace na hranici lepsi alternativou nez prutahy centry mest, tak jak tu vznikly v 70-80 letech a bohuzel stale prezivaji.
    Staci se podivat na eko-terorismus u nas v souvislosti s vystavbou par kilometru D8. Jiste, trasa vede pres CHKO, ale kudy asi vede dnesni stavajici klikata komunikace, kde kamiony beztak jezdi i dnes, brzdi a znovu se rozjizdi v zatackach, za vesnicemi, supi do kopcu, aby nasledne brzdily atd. Nasi soudruzi "zeleni" asi v hodinach zemepisu spali, zda se a neumi se ani podivat do mapy... Co vic ublizi prirode? Kamion jedouci skoro konstantni rychlosti po dalnici, nebo kamion, ktery klickuje po stare silnici a neustale meni rychlost? Samozrejme, kamion by nemusel jet vubec, ale to je za dnesni situace utopie a soudni tahanice kolem D8 rozhodne naklad na zeleznici nenatlaci. Ty soudni tahanice vedou jen k tomu, ze lidem skutecne jezdi kamiony primo pod okny, obyvatele Velemina ci Borislavi na I/8 by jiste mohli sahodlouze vypravet...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ano, ale já ti říkám - nikdo normální si nehraje na spasitele všech ostatních... většina zeleně uvažujících lidí kromě pár cvoků ti normálně vysvětlí, že uvažují pragmaticky, a svým způsobem i lehce sobecky (sociálně citliví lidé asi dají přednost záchraně hladovějících dětí v Africe před záchranou ledních medvědů, já to tak jednoznačně hozené nedám... ať si ty hladovějící děti stěžují u papeže, že jejich rodičům rozmlouval používání kondomů...)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: vadi mi predevsim oni, protoze ti kteri podporuji stavbu dalnic si nehraji na spasitele vsech ostatnich. ani mi tak nevadi obycejny vycurany zlodej jako zlodej, ktery se zastituje tim, ze krade pro dobro vsech ostatnich.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no, mě některé složitější myšlenkové koncepce anarchistů nebo levice začínají docházet až teď, po třicítce... prostě vlastnictví, nebo ještě spíše "používání rozkazovacího způsobu" vůči ostatním lidem není zcela samozřejmá věc... nejde z něj dělat axiom sociálních vztahů...

    lidé hlasitě křičí např. "my chceme dálnici" - no a kdo křičí nejhlasitěji, ten ji dostane (aby mu vedla tam kam ji potřebuje) - a kdo má smůlu, tomu vede pod okny. ve skutečnosti - většina lidí se účastní ekonomiky tak, že křičí "bez nás to nejde". nevím, proč tobě vadí zrovna ti "šiřitelné memů"...

    _BENNY: nevím, co máš furt s tou "důsledností". já jsem poměrně konzistentní osobnost, jestli ti jde o tohle...snažím se, aby moje činy byly aspoň zhruba v souladu s myšlenkami...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a taky o duslednosti. te predevsim.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: mne vadi nutkani vsech lidi si ohybat "spolecnost" podle toho jak se jim to zrovna hodi. dokud jsem skolak, jsem anarchista nebo skinhead, jako student jsem socdemak, v zamestnani zacnu volit zeleny a jestli zacnu podnikat, zacnu taky volit ODS. a pokud skoncim na pracaku, budu volit komunisty. fakt super.

    lide hlasite nekrici, ze chteji konzumovat. oni si proste konzumujou bez ohledu na to, co si o tom XCHAOS mysli. a ja jim to neberu, pokud oni mi ten konzum nezacnou nutit (coz nenuti) nebo mi naopak moje veci upirat. to je o svobode a toleranci, ne o konzumu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam