• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    Varování ministerstva memetiky: při neodborné manipulaci s Occamovou břitvou hrozí nebezpečí úrazu

    Jak definovat, co to je "Diskuze o nesmrtelnosti chrousta" ? Já bych zkusil např. tohle: Specifický způsob řešení otázek, které se svojí podstatou dotýkají např. metafyziky, filosofie, teologie, kosmologie, psychologie, sociologie, politiky, antropologie, teorie jazyka, teorie médií a metodologie přírodních věd - ale které jsou vedené bez použití sofistikované terminologie humanitních věd (tzn. tak, aby tomu rozuměly i malé děti).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Meme - http://en.wikipedia.org/wiki/Memetic_engineering
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Mem - http://cs.wikipedia.org/wiki/Memetika
    memetická porucha - porucha normálního fungování memů v naší mysli nebo ve společnosti
    mementální postižení - postižení člověka nebo společnosti způsobené větším než malým množstvím memetických poruch
    memóza - onemocnění způsobené škodlivým memem (ať už důsledkem memové infekce, nebo memetické mutace)
    memová infekce - nedobrovolné přijetí cizorodého memu člověkem nebo společností
    memová mutace - samovolný vznik nového memu samovolným pozměněním (mutací) nějakého stávajícího memu
    memová epidemie - divoké, nekontrolované šíření memů ve společnosti (např. v důsledku propagandy, reklamy, nebo šíření drbů)
    memofond - souhrn memů, kterými disponuje jednotlivec nebo společnost
    memoterapie - léčba poruchy způsobené škodlivými memy (zejména pomocí jiných memů, např. přímo k tomu určených a uměle vytvořených)
    memetické inženýrství - obor, zabývající se záměrnou a promyšlenou tvorbou nových umělých memů (nezaměňovat s propagandou či reklamou)
    memobanka - úložiště memů, místo, kam můžete uschovat svoje memy pro pozdější použití
    bludotropní memy - memy s nadprůměrným potenciálem přimět své nositele uvěřit různým bludům
    memonosič - po vzoru "bacilosnosič", nositel memu (sám může být vůči danému memu imunní, ale u jiných ten samý mem může způsobit memózu)
    antimemetika - prostředky používané při léčbě memóz - např. malé, kontrolovaně užívané dávky alkoholu či konopí (pozor, nezaměňovat s antiemetiky, což jsou prostředky proti zvracení)
    antimemy - alternativa k užívání antimemetik - speciální memy, navržené tak, aby bojovaly s jinými memy
    mememeticky modifikované organismy (MMO) - též hipsteři :-)
    buzzword - nadprůměrně životaschopný mem, šířící se prostřednictvím nových médií (např. Webu 2.0)
    rozbalit záhlaví
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: jiná firma si tam může dát třeba hlášku, že má tradici už od 19. (či 17.) století, nebo tak něco

    Spatřoval bych jistou odlišnost v tom, že když řekneš že tvoje firma funguje od 17. stol., tak to v sobě nese nějakou...víšco, informaci.

    Ale jinak ack, třeba budu překvapen.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: nijak. je to prostě přívlastek trademarku Arachne Labs. jiná firma si tam může dát třeba hlášku, že má tradici už od 19. (či 17.) století, nebo tak něco. nehledej za tím nic hlubšího: prostě tvrdím o firmě, že je to "post-korporátní entita", a to nemá nic společného s poskytovanými produkty. Týká se to spíše právní formy, která se vždy blížila nějakému volnému konsorciu živnostníků, kteří se spojují co se společných zájmů týče, ale v řadě ohledů současně kopou každý sám za sebe. Nevyvinulo se to ale úplně tím směrem, který bych rád. Proto se od sebe firemní a ad-hoc aktivity budou oddělovat, v dohledné době.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: problém je, že když za každým příspěvkem vidíš jenom snahu někoho předvádět jak je "bystrý chlapec", tak si jednak na něj asi projektuješ sebe (neumíš si představit jinou motivaci), jednak se pak musím jevit skutečně jako samoúčelný exhibicionista. skutečnost je jednodušší: mě prostě baví diskutovat, nemám nijak zvlášť excentrické názory, řekl bych - ale na rozdíl od ostatních se pouštím i do debat, jejichž výsledek se dá předem očekávat.

    s tím nepochopením to není vůbec pravda... jo, hádám se soustavně asi s 10ti lidmi v cca 10ti klubech... ale s daleko větším počtem se neutrálně respektujeme a s dalšími lidmi si celkem i přizvukujeme a rozumíme. diskutuju takovým stylem jakým diskutuju, protože se nijak nebojím toho být v nějakém klubu "proti všem", a to třeba i po dobu několika týdnů. (Ve skutečnosti v řadě klubů jsou často lidi, co vidí věci podobně jako já, ale nemají energii tam psát tak často... nebo to pokládají za marnou práci).

    já si obecně myslím, že dělám užitečnou práci, těmi diskuzemi. hledám mezery v argumentaci lidí, co věří nějaké ucelené (ze svého hlediska vnitřně zcela bezrozporné) ideologii, a současně se učím opravovat chyby v argumentaci vlastní. zdokonaluju se v práci s online zdroji. je to určitý druh mediální a politické činnosti... je mi líto, že vás tím štvu, ale mě to prostě baví.

    rezervy mám co se týče toho, abych jasně dokázal odlišit ironii od vážně míněných příspěvků. smajlík je často pokládán už jen za vyjádření dobré nálady, a ne jako varování, že daný příspěvek je třeba brát s rezervou... a někdy na smajlík zase zapomenu, když bych neměl...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Well, pěkné. Jak ten web prezentace souvisí s post-korporátismem?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: podívej, můžu ti říct asi to, že se chystá nový web, zaměřený více na běžné "konzumenty", a v souvislosti s tím i nový trademark.

    Značku Arachne Labs si ponechám pro vývoj open source software, a pro lidi, který to něco říká. Struktura toho webu je úplně nevhodná pro prodej jakéhokoliv produktu, když jsme u toho. Veb pro SW vývojaře a web pro spotřebitele musí každý vypadat úplně jinak (že mohou být i propojené mezi sebou, to je jiná věc...)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: cim to ze jsi vzdycky tak nepochopen? jak je to mozny, ze tak bystry chlapec jako ty byva den co den narknut z neceho, za co vubec nemuze a/nebo co tak vubec nemyslel? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: a kdo vlastně říká, že moje podnikání chátrá ?

    _BENNY: jasně. ale když jsem napsal, že pokud chcete fakt jít do historie, a hledat kdo s biopalivy začal první, tak musíte ne do EU, ale do Brazílie 70. let (tuším), tak je to taky pitomost ?

    Já jsem pouze napsal, že způsob, jakým biopaliva podpořil Bush, byl jeden z nejpitomějších v historii (protože v některých případech EROEI etanolu z amerických potravinových plodin < 1).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    kdo lze, ten krade. XCHAOSovi bych urcite zadne svoje penize nesveril. mozna je to jeden z tech duvodu, proc XCHAOSovo podnikani chatra - ver lharovi a dej mu svoje prachy.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a zase XCHAOS lhal v klubu Peak Oil a nedovede priznat barvu (EU a biopaliva)... a tak je to porad, v kazdem prispevku ktery napise. same lzi. generator lzi a pitomost.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Takže v tvých neologismech nemám hledat nějaký myšlenkový vývoj, OK.

    Ad poslední věta, myslím že ani ne. Nové směry se většinou nazývají novými jmény; post-něco a neo-něco jsou převážně věci vzniklé převařením čehosi staršího, případně když už došel dech.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HASH: no výborně, takže tě jistě nepřekvapí, když od kokota dostaneš na 7 dní ban zápisu do tohohle klubu. vidím, že si o ten ban stál opravdu hodně intenzivně, a dlouho ses o to snažil - a tak jsem ti nakonec udělal tu radost a nastavil ti ho.

    (a prosím, opravdu se nesnaž tvrdit, že jsi ho dostal za to, že bych nesouhlasil s čímkoliv, co může třeba při správném nasvícení a nazvučení připomínat názor... :-) víš, já si fakt myslím, že poznám názor od přímé urážky nebo vtipné narážky, když ho vidím... toto není ani jedno :-)
    HASH
    HASH --- ---
    XCHAOS: jsi kokot
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: pořád lepší než být paleopitomec, že jo. ale dal bych asi přednost označení post-pitomec :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    neopitomec :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: prostě mi přišlo, že "post-korporátní" zní dobře. žijeme v době, kde ledacos je post-něco; kromě toho, že jsem na poloviční úvazek taky neo-ledacos, třeba neo-futurista (ale fakt ne neo-folkař.. to ne :-) ) mě vyhovuje býti post něco-

    být post-korporátní může docela dobře vyjadřovat:
    a) že nejsme na prodej, že naše akcie si nejde koupit na burze
    b) že to současně není tím, že bychom nevěděli, že něco takového není možné.

    prohlásit se za post-korporátního je prostě vyjádřením určité vzpoury proti ekonomickéhomu systému. kdyby dnes měšťané a řemeslníci 15.-17. století měli opět znovu organizovat kapitalistickou vzpouru proti šlechtě a církvi, tak by se určitě prohlásili za "post-feudální" společenství...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---

    balon

    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: nu, musel by si znát detaily, nemá cenu to rozmazávat.
    Aha, takže tvoje info je jen pro lidi co mají info co není ve tvém info. OK, beru na vědomí.

    každopádně je to nový pojem, který může znamenat zhruba to, co já uznám za vhodné, když ho použiju jako první. co tě na tom překvapuje ?

    To, že když používáš složeniny, tak budou mít cca ten význam, jaký mají, tj. po-korporátní. Mě jenom nepřišlo, že bys nějak navazoval na/překonával korporace.

    nemáš snad pocit, že velké firmy nepoužívají dnes a denně spoustu nových buzzwordů k označení svých produktů a technologií, které jsou v zásadě stále o tom samém ?

    Nemám, protože asi málo poslouchám reklamy. Ať už tak nebo tak, nemám potřebu se chovat stejně...pokud ty jo, tvoje volba.

    "post-korporátní firma" pro mě není například a.s. obchodovatelné na burze, a není to ani adresně vlastněné s.r.o. Motivací pro pokračování v takové firmě nemusí být JENOM zisk - ale současně, nejde programově o družstvo, občanské sdružení či neziskovku. Právní forma je smíšená, protože jde o více spolupracujících subjektů. Nejvhodnější alternativní označení by mohlo být "komunita".

    Aha, mě jenom nějak unikalo, jak ses dostal ke tvorbě takového slova. Takže když nejde o právní formu (páč to je snad jasné) tak to jde shrnout do toho, že post-korporátní firma je každá firma, která se snaží ještě o něco jiného, než o zisk?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: samozřejmě. Buď VŠECHNA moje tvrzení jsou lživá, nebo ŽÁDNÉ. vyber si :-)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: tedy tve predchozi tvrzeni bylo zase lzive? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: jak chceš dokazovat něco, co je od začátku relativní ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam